Skocz do zawartości
KarCzoH

Jak Podłączyć Optyka Do Głośników 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie ,które mnie już męczy dobrych kilka miesięcy.

Mianowicie ... chciał bym się dowiedzieć jaki jest najtańszy sposób aby podłączyć sprzęt za pomocą kabla optycznego do głośników 5.1. Głośniki mam Creative P5800 które to mają wyjścia 3x Jack. Oczywiście można z tych jacków przejść na chinche i uzyskać każdy kanał na osobnym chinchu.

I tu mam problem ... jak połączyć ze sobą optyka z chinchami :?: Jakie jest najtańsze rozwiązanie. Ktoś z was pewnie mógł by napisać żebym sobie kupił np. Dekoder Creative DDTS-100 i po sprawie tylko, że takie rozwiązanie kosztowało by mnie około 400zł.

Ciekaw jestem czy taki odtwarzacz DVD, który ma wejście optyczne i wejścia chinch pod głośniki 5.1 dał by rady rozdzielić mi sygnał :?:

Troszke namieszałem, ale myśle że jeśli jesteś w temacie to będziesz w stanie odpowiedzieć.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz dekoder DD/DTS, co może być wykonane na kilka sposobów:

Amplituner/procesor kina domowego - odpada ze względu na cenę

Procesor Creative DDTS-100 (lub coś podobnego innej firmy)

Karta dźwiękowa z wyjściem 5.1 - najtańsze rozwiązanie.

Żaden odtwarzacz DVD nie ma wejścia optycznego (chyba, że jakiś hi-endowy cudak za grube $$$).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KarCzoH - co Ty wlasciwie chcesz zrobic?

Zeby podlaczyc sprzet kablem optycznym (ktorym przesylany jest sygnal cyfrowy) do glosnikow majacych wejscia analogowe potrzebujesz urzadzenia, ktore ten sygnal zamieni z postaci cyfrowej na analogowa - czyli wlasnie jakiegos dekodera lub wzmacniacza z dekoderem.

Innej drogi nie ma.

A odtwarzacz DVD ma zazwyczaj wyjscia, a nie wejscia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi