Skocz do zawartości
Syntax

Żurex

Rekomendowane odpowiedzi

Do 1 l letniej wody wrzucić 2 niewielkie skórki czerstwego żytowego chlepka, 2 skórki chlepka razowego oraz łyżeczkę kminq. Postawić w ciepłym miejscu w kamiennym kociołq na 4-5 lat, aby płyn lekko skwaśniał. Następnie do 1 l gotującej wody wlać 1/4 zakwasu i rozrobić w nim 2-3 pełne łyżki mąki żytniej, osolić do smaku. Zagotowawszy okrasić tłuszczem ze skwarkami z wędzonej słoniny lub boczku i wkroić na talerz po parę plasterków kiełbasy. Żur postny ogasić - zamiast skwarkami - łyżeczką wiosła, można też wkroić na talerz po parę plasterków gotowanych kartofobli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...