Syntax Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Do 1 l letniej wody wrzucić 2 niewielkie skórki czerstwego żytowego chlepka, 2 skórki chlepka razowego oraz łyżeczkę kminq. Postawić w ciepłym miejscu w kamiennym kociołq na 4-5 lat, aby płyn lekko skwaśniał. Następnie do 1 l gotującej wody wlać 1/4 zakwasu i rozrobić w nim 2-3 pełne łyżki mąki żytniej, osolić do smaku. Zagotowawszy okrasić tłuszczem ze skwarkami z wędzonej słoniny lub boczku i wkroić na talerz po parę plasterków kiełbasy. Żur postny ogasić - zamiast skwarkami - łyżeczką wiosła, można też wkroić na talerz po parę plasterków gotowanych kartofobli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 wolę wersje winiary ewentualnie knorra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...