Skocz do zawartości
woocava

Jak Zwiekszyc Wydajnosc Celeron'a 700 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem poczatkujacy w tej dziedzinie i chcialem sie dowiedziec ile mniej wiecej moglbym zwiekszyc:

- napiecie

- o ile zwiekszyc szybkosc magistrali FSB

- i czy moge zwiekszyc mnoznik bo z tego co wiem to raczej nie :?

Mam Intel Celeron'a 700 MHz na plycie glownej mainboard'a P6VAP-A+ i jeszcze chcialbym sie dopwiedziec gdzie mozna znalezc w BIOS'ie menu tej magistrali FSB bo czytajac inne artykuly pisalo ze to jest w Advanced Chipset Features a u mnie w tym menu tego nie ma :? prosze o pomoc :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha tak sie domyslalem z tymi mnoznikami ale wlasnie w Biosie mam to menu do zmiany mnoznika i nei wiedzialem :P a tej magistarli FSB nie moge znalezc dalej calego biosa przekopalem i nie wiem a czy moze w tym wypadku pomoc aktualizacja biosa czy wtedy moze tam pojawic sie ta opcja? a i jeszcze chcialbym sie dowiedziec do jakiego momentu moge podkrecac ta szyne i do jakiego napiecia tak mneij wiecej okolo bo tak slsyzalem ze do 1,6 1,7 tak ludzie podkrecali i dzialalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak znalazlem ta opcje w ogole nic sie nie nazywa z FSB tylko cos tam CPU i ustawilem troceh wyzej na 75 i teraz mam 788 MHz mam tylko jeszcze jedna opcje 83 MHz a tej 100 Mhz w ogole nie mam ale to chbya jakby Bios nowy zaktualizowac to by moze bylo a i jeszcze pytanie bo zadnego dodatkowego chlodzenia nei mam wiec czy moze tak jak jest zostac czy raczej zmeinic narazie na tak ajk bylo standardowo i dopiero dokupic chlodzenie <_< i tak samo musze jeszcze poszukac tego od napiecia bo tez nie ma tam gdzie powinno byc :angry: jakas glupia mam ta wersje biosa :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz dalszy ciag wiec tak jak wzialem na 83 MHz to juz komputer umarl musialem czyscic pamiec ale to 83 MHz to chbya moge jeszcze uzyc tylko musze zwiekszyc napiecie tylko teraz pytanie do ilu :?

Ta opcje juz znalazlem mam 100 MHz i 133 MHz dziekuje za podpowiedzi :D teraz musze tylko znalezc ta opcje od napiecia bo moj BIOS jest jakis dziwny i nie wiem jak to sie nazywa bo w tam gdzie jest obsluga napiec to nie ma tej opcji :? a i jeszcze teraz chce ram troszke podlepszyc i tez nie iwem czy to bezpieczne czy nie bo teraz mam 128 MB DIMM i jest ustawione na 10 ns i nie wiem do ilu mneij wiecej mozna zmniejszyc i jeszcze prosilbym o podanie nazwy jakiegos programu co sprawdza stabilnosc systemu :) dziekuje bardzo za pomoc :D

Edytowane przez woocava

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej na 75 MHz komputer dziala stabilnie i dobrze chcialem przejsc na 83 MHz ale komputer ani rusz :-| podbijalem napiecie do 1.9 v i nic czy to oznacza ze juz wyzej nie da sie go przyspieszyc czy czegos nie robie co powinienem prosze o pomoc :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie da rady...

to ja nie będe zakładał nowego tematu i spytam tu na ile mógłbym ustawić u siebie na celeronie 1700mhz fsb icon_smile3.gif tak bezpiecznie oczywiście...

U mojego kolegi poszedł na 133, ale jak chce mozesz nawet spokojnie do 150... Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dalej na 75 MHz komputer dziala stabilnie i dobrze chcialem przejsc na 83 MHz ale komputer ani rusz :-| podbijalem napiecie do 1.9 v i nic czy to oznacza ze juz wyzej nie da sie go przyspieszyc czy czegos nie robie co powinienem prosze o pomoc :blink:

Na 83 idzie za duża częstotliwość na pci/agp i dysk może nie wytrzymać, nie zaciekawe dzielniki są na tych starych płytach.

greg505 już zmieniłem.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi