osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Witam!!! Ostatnio mam taki dylemat, ponieważ chcę kupić nową kartę graficzną, ale na agp są strasznie drogie i zastanawiam się czy nie przejśc na Amd i pci-ex. Moja obecna konfiguracja to: P4 3,2 presscot 1MB Asus P4P800 E-Delux Radeon 9600Pro 2x512Mb Hynix Topower P5 400W Sprzedałbym proca, płyte i karte i troszke dołożył, więc myślę, że coś koło 1600zł bym naskrobał. Myślałem nad takim configiem: AMD Athlon 64 3200+ Venice DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D karta pewnie coś do 500zł Tylko nie wiem czy się wyrobie z kasą no i zależy ile bym wziął za stare poespoły. Czy to się w ogóle opłaca czy narazie zostać przy starym sprzęcie??? Ewentualnie moze jakąś inną płytę bo dfi troszke się ceni i przeznaczyć więcej na kartę. Jeżeli ktoś może to niech mi poradzi..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Jeżeli grasz to sprzedaj płyte z procem, kupi sie Epox 9NPA-Ultra, A64 3200+ Manchester, i graficzke jakąś. Ramy i zasilacz sie zostawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash_Wizard Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Sprzedaj to co masz, złóż coś na AMD s.754/s.939 i grafike na pci-e. Jeśli coś na s.939 to grafika będzie słabsza troche, jeśli na s.754 to z grafiką będziesz mógł troche poszaleć. Osobiście myśle że lepiej s.754 dlatego że w tej cenie złożysz np: dfi infinity nforce4, sempron 64-bit 3000+ i zostanie jeszcze kupa kasy na grafike np: gf6800GS/radeon x800GTO. Pewnie inni Ci powiedzą że s.939 jest bardziej przyszłościowe, ale takie myślenie jest lekko denne ponieważ co Ci z platformy s939 skoro na s.754 za taką kase gry będą Ci lepiej śmigać. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Grał to na pewno na nim będę, inaczej nie zmieniałbym tego kompa... A może jednak zainwestować w x800GTO 800zł i narazie dać sobie spokój, bo jeżeli bym tak zrobił to czy bęzie duża różnica między tymi konfigami??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Crash dobrze mówisz ja tez tak zrobiłem kupiłem procka na s754 a wiecej mi na grafe zostało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Sprzedaj to co masz, złóż coś na AMD s.754/s.939 i grafike na pci-e. Jeśli coś na s.939 to grafika będzie słabsza troche, jeśli na s.754 to z grafiką będziesz mógł troche poszaleć. Osobiście myśle że lepiej s.754 dlatego że w tej cenie złożysz np: dfi infinity nforce4, sempron 64-bit 3000+ i zostanie jeszcze kupa kasy na grafike np: gf6800GS/radeon x800GTO. Pewnie inni Ci powiedzą że s.939 jest bardziej przyszłościowe, ale takie myślenie jest lekko denne ponieważ co Ci z platformy s939 skoro na s.754 za taką kase gry będą Ci lepiej śmigać. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Pisz standardową czcionką, ja jednak powiem że 939 jest przyszłościowe bardziej, ma duala a nie singla tak jak 754. Narazie może skupmy sie na płycie i procku, grafe na końcu i będzie sie wiedzieć ile kasy na nią zostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Pisz standardową czcionką, ja jednak powiem że 939 jest przyszłościowe bardziej, ma duala a nie singla tak jak 754. Narazie może skupmy sie na płycie i procku, grafe na końcu i będzie sie wiedzieć ile kasy na nią zostanie. No właśnie..:) Myślałem nad 3200+ Venice i może Asrockk K8 939Dual-sata2??? Patrze tak na allegro czy można by było cos takiego kupić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash_Wizard Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Pisz standardową czcionką, ja jednak powiem że 939 jest przyszłościowe bardziej, ma duala a nie singla tak jak 754. Narazie może skupmy sie na płycie i procku, grafe na końcu i będzie sie wiedzieć ile kasy na nią zostanie. Dlaczego standardową czcionką? Ta jakoś mi sie podoba. s.939 jest przyszłościowe ? Powiem że nie, niebawem wyjdzie nowa podstawka od AMD i wtedy s.939 będzie tak samo historią jak i s.754. Dual nie daje s.939 wielkiej przewagi nad tą drugą platformą. Wyda te 1600zł i zainwestuje w s.939 i co mu z tego przyjdzie ? Generalnie to że i tak nie będzie grał jakoś super w gry a na tym mu zależy z tego co przeczytałem. Jeśli jednak wyda te pieniądze na s.754 i kupi to co napisałem to odrazu gierki mu będą śmigały elegancko i mało jaka gra będzie słabo chodziła na wysokich detalach. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) Ja ci proponuje coś takiego: Operton 144 BOX - 719 zł AC Freezer 64 Pro - 69 zł Asrock 939 Dual&SATA II - 222 zł Sapphire x800GTO - 579 zł Ja za tą kasę kupiłbym cosik takiego. Edytowane 5 Stycznia 2006 przez lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) No właśnie..:) Myślałem nad 3200+ Venice i może Asrockk K8 939Dual-sata2??? Patrze tak na allegro czy można by było cos takiego kupić... Jak brać 3200+ to Manchester. Dlaczego standardową czcionką? Ta jakoś mi sie podoba. s.939 jest przyszłościowe ? Powiem że nie, niebawem wyjdzie nowa podstawka od AMD i wtedy s.939 będzie tak samo historią jak i s.754. Dual nie daje s.939 wielkiej przewagi nad tą drugą platformą. Wyda te 1600zł i zainwestuje w s.939 i co mu z tego przyjdzie ? Generalnie to że i tak nie będzie grał jakoś super w gry a na tym mu zależy z tego co przeczytałem. Jeśli jednak wyda te pieniądze na s.754 i kupi to co napisałem to odrazu gierki mu będą śmigały elegancko i mało jaka gra będzie słabo chodziła na wysokich detalach. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Co do czcionki był temat w dziale "O serwisie i forum" radze najpierw poczytać a potem pisać takie rzeczy. Ale żeby nie było OT, wiem że wychodzi AM2 ale kiedy, podobno w tym roku, ale tak można czekać do usranej śmierci za przeproszeniem, sądze że na 939 by mu szybciej chodziły gry niż na 754. Edytowane 5 Stycznia 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash_Wizard Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Ja ci proponuje coś takiego: Operton 144 BOX - 719 zł AC Freezer 64 Pro - 69 zł Asrock 939 Dual&SATA II - 222 zł Sapphire x800GTO - 579 zł Propozycja całkiem dobra, szkoda tylko że płyta główna jest firmy krzak. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Jak brać 3200+ to Manchester. Ech... jak ktoś nie miał nigdy do czynienia z Amd to tak jest. Już sie poplątałem. Jedni mówią że Venice jest najlepszy a teraz Manchester :unsure: i weź tu coś wybierz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) Propozycja całkiem dobra, szkoda tylko że płyta główna jest firmy krzak. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Nie wiem, co ci nie pasuje w tej płycie ??? Do jej plusów zalicza się pełne PCIe i AGPx8. Płyta ta również jest dobra w O/C. Jeśli nie wierzysz, to przejrzyj temat o Opkach. Tam jeden user zrobił na niej 3GHz na Opku 146. Ech... jak ktoś nie miał nigdy do czynienia z Amd to tak jest. Już sie poplątałem. Jedni mówią że Venice jest najlepszy a teraz Manchester unsure.gif i weź tu coś wybierz.... Lepszy jest venusbo = san diego. Jak podkręcisz Opka do 2.6GHz, to masz wtedy FX-55, czyli jeden z a\najwydajniejszych proców na rynku :wink: Edytowane 5 Stycznia 2006 przez lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Jednak to co lukmek napisałe bedzie najlepszym wyborem w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Tylko ta karta jest cos za tania czy to jest jakas okrojona wersja bo nic tam nie pisze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash_Wizard Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Jak brać 3200+ to Manchester. Co do czcionki był temat w dziale "O serwisie i forum" radze najpierw poczytać a potem pisać takie rzeczy. Ale żeby nie było OT, wiem że wychodzi AM2 ale kiedy, podobno w tym roku, ale tak można czekać do usranej śmierci za przeproszeniem, sądze że na 939 by mu szybciej chodziły gry niż na 754. OK, jeśli w dziale "O serwisie i forum" jest jakaś wzmianka na ten temat to sie dostosuje. Co do pojęcia szybkości między tymi dwoma platformami nie pisz głupot że s.939 z kartą graficzną w cenie do 500zł będzie lepiej chodziło niż s.754 z kartą w cenie do 900zł bo w grach największy wpływ ma karta graficzna, nie żaden dual czy procek o ładniejszej nazwie który ma więcej Mhz. :twisted: Crash_Wizard :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Ech... jak ktoś nie miał nigdy do czynienia z Amd to tak jest. Już sie poplątałem. Jedni mówią że Venice jest najlepszy a teraz Manchester unsure.gif i weź tu coś wybierz....Manchester to rdzeń z X2, lepszy od Venica do kręcenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Ta karta jest niedostepna i pewnie dlatego taka tania ;) Watpie zeby X800GTO byl sprzedawany po takiej cenie chyba, ze ta firma stosuje dumping. Co do propozycji lukmek'a tez jestem za, szczegolnie jezeli chodzi o procesor ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Manchester to rdzeń z X2, lepszy od Venica do kręcenia. Musze nad tym wszystkim się poważnie zastanowić, bo to nie jest takieproste jak myślalem..:( Może narazie zostane przy starym sprzęcie i poczekam na lepsze czasy...heh....jeżeli kiedykolwiek nadejdą.. Ale w sumie warto chyba by było teraz przejśc na AMD póki jescze można agp i s.478 sprzedać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 Ta karta jest niedostepna i pewnie dlatego taka tania ;) Watpie zeby X800GTO byl sprzedawany po takiej cenie chyba, ze ta firma stosuje dumping. Co do propozycji lukmek'a tez jestem za, szczegolnie jezeli chodzi o procesor ;) Co do kary, to przypuszczam, że ta cena może być taka, ewentualnie w przeciągu 1.5 tygodnia. Wnioskuje to po tym, iż producenci pozbywają się tych kart, a w ich miejsce coraz więcej wprowadza niezbyt udanej serii x1600xx (moje zdanie). Za dowód mojej teorii niech posłuży x800GTO2, którego w OEMie można kupić za 793 zł. Jeszcze tydzień temu kosztował w granicach 950 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 dzięki za rady. Zastanowie się nad tym wszystkim, poszperam troche na allegro i po sklepach i zobacze co wyjdzie..:) Pozdro!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) No i poszperalem po sklepach i allegro i chyba się zdecyduje na coś takiego: AMD Athlon 64 3200+ Manchester DFI Infinity nf4 (na ultra nie wyrobie niestety) X800GTO Saphire Czy to będzie dobry konfig??? Za wszystko gdzieś koło 1600zł (może troche ponad)... Edytowane 5 Stycznia 2006 przez osmola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) ja bym narazie nic nie zmienial,proca masz wydajnego po co zmieniać,masz 1gb ramu narazie wystarczy,płyta nawet niezła,tylko zmnień karte Edytowane 5 Stycznia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 ja bym narazie nic nie zmienial,proca masz wydajnego po co zmieniać,masz 1gb ramu narazie wystarczy,płyta nawet niezła,tylko zmnień kartepopieram , kup kartę na agp jakaś wypasiona i starczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 jak kupisz jedynie tak jak to napisał Heathen wypasiona grafe np radka x800gt/gto to gry równie dobrze beda tobie chodzic jak na tamtym konfigu co chcesz kupić, więc nie widze w tym sensu zmieniac teraz całego kompa na inna platformę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 za ile psrzedajesz tego radka? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmola Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 (edytowane) za ile psrzedajesz tego radka? :blink: Jeszcze nie wiem. Ale z czasem będzie mi gorzej się przesiąść, bo trudniej będzie sprzedać sprzęt na s.478 i średnią kartę na AGP, a pozatym ceny kart pci, np GTO są o 200zł tańsze..., więc myślę że to nie jest calkiem zły pomysl... Edytowane 5 Stycznia 2006 przez osmola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike66 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Jeszcze nie wiem. Ale z czasem będzie mi gorzej się przesiąść, bo trudniej będzie sprzedać sprzęt na s.478 i średnią kartę na AGP, a pozatym ceny kart pci, np GTO są o 200zł tańsze..., więc myślę że to nie jest calkiem zły pomysl... W jednym masz racje - PCI jest znacznie tańsze od AGP a róznica żadna...dlatego ja bym tez przesiadal się juz teraz... a teraz druga rzecz - stary!!! wyzbywaj się tego kompa jak najprędzej...w ogóle dziwie się ze nie wstydziłes sie pisać tutaj ze masz taką dziadoską konfiguracje...Radeony 9600 to jeden szajs a Ty sie zastanawiasz jeszcze nad zmianą ... oddaj go za darmo...chociaż, ja bym tego nawet za darmo nie chciał... krótko jestem na tym forum, ale juz sie zawiodłem ze niektórzy tu z takim szajsem wyskakują... myslałem ze znacie sie choć troche na sprzecie... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 krótko jestem na tym forum, ale juz sie zawiodłem ze niektórzy tu z takim szajsem wyskakują... myslałem ze znacie sie choć troche na sprzecie... <_<niby co to ma znaczyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike66 Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 niby co to ma znaczyć?? Ciebie tez dotyczy...na ch*j wpisujesz tę swoja konfiguracje w opisie?... macie jakis dziwny sposób przechwalania sie sprzetem...nie ma czym sie chwalic, oj nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) lol a ty niby jaki masz sprzet co????? za 10 tys a może wart 500zeta i chcesz sie dowartosciowac,zazdrościsz innym,gosciu który zakładał ten temat wcale nie ma złego sprzetu no może poza kartą,ale radek 9600pro spokojnie jeszcze starcza na dzisiejsze gry(800-600 ,medium) wiem bo kumpel ma Edytowane 8 Stycznia 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...