Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie :

ostatnio looknalem w ustawienia kompa i zdziwila mnie pewna sytuacja ,

a mianowicie pod IRQ 11 mam podpietego Radeona ,SB128,Pentagrama

Hexa, AverMedie TV i kontroler hosta USB !!!

Czy to przypadkiem nie wplywa na ogolna wydajnosc ??!!

I czy jezeli cos to da sie to zmienic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jesli to jest maszyna zgodna z ACPI to wszystko jest OK. Zakladam, ze to Windows 2000/XP? W praktyce IRQ ACPI to: 9-te lub 11-te (najczesciej). W przypadku aktywnego ACPIC (w BIOS-ie) moze byc to IRQ jeszcze wyzsze. Zasada ACPI jest taka, ze jest to "wspolne IRQ postojowe" (nie sharing!). Karta, ktora potrzebuje skorzystac z IRQ "opuszcza" je i uzywa IRQ z tabeli ACPI (ACPIC), ktora mozesz sobie odczytac w czasie startu komputera (nacisnij klawisz "Pause" w czasie jej wyswietlania, aby odczytac dokladnie-zapisac, dalej - dowolny klawisz). Sa takze rady, aby ACPI wylaczac (mniejsze zuzycie zasobow), ale to raczej tylko przy Setupie (inny plik hal.dll) - wybierasz wtedy "Standardowa obsluga APM".

WESOLYCH SWIAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech zgadnę, win XP albo 2k?? Mam to samo pod XP, a co najlepsze mam też zainstowanego 98 i tam jest ok. Kiedyś bym się tym przejmował, ale teraz już mi się nie chce. Wszystko działa ok, wydajność taka sama na obu systemach. Do póki masz włączonego ACPI to o ile się nie mylę nie pozmieniasz mu IRQ, a jak chcesz się bawić, to spróbuj wyjmować po jednym urządzeniu i sprawdzać; czasami przez jedno coś takie halo. Może to stały problem solteka np?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...