plmatrix Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 witam! jestem tu pierwszy raz, ale licze na pomoc :) mam nastepujacy problem: HDD (ata100) w obudowie zewnetrznej (na usb2) polaczony przez usb2.0 na karcie pcmcia do laptopa (winxp home) wg znanych mi informacji transfer na usb2.0 wynosi nawet 480Mb/s co daje ok 30 MB/s ja natomiast nie moge wyciagnac wiecej jak 6-8 MB/s gdzie tkwi problem ? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Moim zdaniem winę ponosi niska przepustowość magistrali PCMCIA, w końcu to bardzo stary standard, starszy niż PCI... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plmatrix Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 tez tak myslalem, ale pcmcia jest jako card bus ktory jest podobno podobny do pci, zaczynam sie zastanawiac czy nie jest to wina samej obudowy na hdd (a w zasadzie takiego malego ustrojstwa z tylu do ktorego podpiete sa wszystkie kable) na pudelku do obudowy znalazlem taka tabelke gdzie dla usb2 (i firewire) przy mnozniku 40x (nie wiem do czego sie on odnosi) transfer max jest okreslony jako 6000kbyte/s; jezeli tak jest faktycznie, to jaki jest sens podawac ze jest to standard usb2 - chyba tylko marketingowy co dziwniejsze na opakowaniu od obudowy nigdzie nie pojawia sie wzmianka o transferze usb2 na poziomie 480Mb/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 26 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2002 Możliwe, że to faktycznie wina obudowy, a dokładniej tego interfejsu USB2.0-IDE. Sprawdź czy tak samo działa z innym kompem z USB2.0 i wtedy powinieneś bez problemów wysunąć konkretne wnioski. Podane przez Ciebie 40x i 6000kb/s bardziej kojarzy mi się z prędkościami odczytu w CD-ROMie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...