jonzi Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 witam, chciałbym wysłać za pomocą funkcji mail() e-mail, który po otrzymaniu będzie miał w polu FROM: np "JONZI". Dlatego też jako nagłówek do tego maila wpisuje "From: JONZI\r\n". Niestety nie działa to do końca tak jak powinno. Kiedy wysyłam maila z serwerka w domu, czasem dociera dobrze, czyli jest tylko "JONZI" czasem dopisuje się JONZI@mx5.go2.pl (adresat jest na go2.pl). Jak wysyłam z kolei z serwera w internecie to ZAWSZE dopisuje się np JONZI@serwer.pl (serwer z którego wysłano wiadomość). Czy jest jakaś możliwość, żeby żaden host mi się tam nie dopisywał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 (edytowane) To jest zagadnienie bardziej zwiazane z konfiguracja serwera SMTP niz samego PHP... Sprobuj podac jakis wyimaginowany adres w From.. np. From: Jonzi <jonzi@jest.be> ;] (niestety nie ma domeny .ql, za to .be jest ;p) Najprawdopodobniej jednak przyjmie tylko adres z wlasnej domeny (ale powinien puscic cokolwiek z tej domeny, wiec nie musi to byc prawdziwy adres). Edytowane 10 Stycznia 2006 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 no jeśli SMTP to leżę... w domu sobie skonfiguruję ale tam gdzie to ma być już nie bardzo:) Chodzi o to, że to ma być newsletter z pewnej stronki i poprostu nie ma być adresu zwrotnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Ogolnodostepne serwery SMTP maja to do siebie, ze nie lubia wysylac maili bez adresu nadawcy i bardzo dobrze zreszta. Pozostaje Ci wiec sprobowac wbic tam jakiegos zfejkowanego maila i miec nadzieje, ze go przepusci. Newslettery zawsze maja nadawce, tylko z reguly jest to adresu typu newsletter@domena.com i gdzies w kazdej wiadomosci jest napisane, ze jest to mail wygenerowany automagicznie i zeby na niego nie odpowiadac. Sadze, ze jest to rozsadne rozwiazanie i nie ma co z nim walczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Może i racja, sensowny argument. Póki co zrobiłem Firma@Gdansk i mi odpowiada:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Ewentualnie można spróbować skorzystać z tego - http://pear.php.net/package/Mail -klasa Mail z pear'a ;] Całkiem prosta i przyjemna ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Nie sadze, aby sciagniecie tej klasy spowodowalo zmiane ustawien serwera SMTP ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Nie mówię o zmianie, po prostu jest ona bardziej konfigurowalna niż funkcja mail(). Poza tym potrafi korzystać z zewnętrznych serwerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Nie mówię o zmianie, po prostu jest ona bardziej konfigurowalna niż funkcja mail(). Poza tym potrafi korzystać z zewnętrznych serwerów.Czy bardziej konfigurowalna to nie powiedzialbym, bo w koncu z niej korzysta (w odpowiednim trybie). Jedno jest pewne.. bedzie znacznie latwiej konfigurowalna niz bezposrednie wywolywanie mail()'a. Ja dla odmiany polece PHPMailer'a jako konkurencje, zeby nie bylo ze tylko jedno sluszne rozwiazanie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 No właśnie w tym rzecz, że wykorzystanie funkcji mail() jest tylko jedną z opcji. Może bezpośrednio się odwołać do sendmaila lub użyć wywołania serwera SMTP bezpośrednio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Wiem, wiem.. dlatego napisalem, ze w "odpowiednim trybie". Dokladnie to samo jest w PHPMailer, tez mozna slac przez mail(), przez sendmaila czy bezposrednio SMTP. Tylko, ze niewiele to pomaga autorowi, bo raczej wszystkie darmowe konta maja poblokowana mozliwosc wyslania maila bez podania nadawcy. Pewnie mozna znalezc takie co to przepusci, ale wg mnie szkoda zachodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...