Skocz do zawartości
kaykay

Jakie Chlodzenie Do Athlona Xp 1,7+?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dluzszego czasu mam athlona xp 1,7+ i mysle ze najwyzszy czas go podkrecic. Prosze o polecenie mi jakiegos chlodzenia w granicach 50zl(lub drozszego ale oplacalnego). Mile by bylo tez napisanie dlaczego "ten a nie inny sprzet". Dziekuje za wszelka pomoc.

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moja wiedze na dobre podkrecenie 1700+ (tak np na 12*166=>2400+) 50zl to za malo, osobiscie mojego mam na tym z tym (@1500obr fanmate ;)), i temperatury nieprzekraczajace 50*C w pelnym stresie przy napieciu podniesionym o 0.05v

jakby co to jest jeszcze to tansze rozwiazanie, zreszta jak masz kolege w sklepie komputerowym to napewno niezaplacisz za te sprzety tyle ile w 4max ;)

jakbys niemial otworow wokol socketa (te potwory tego wymagaja) to pozostaje troche miedzi z wiatrakiem na zapinke <- tu niech sie wypowiedza inni spece z tweaka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagramy QVC 100Cu lub QVC 120Cu ceny od 100zł do 133zł :-P

Problem to wymiary: wytnij sobie krążek o średnicy 14cm (tyle ma QVC 120) i posadź na sockecie. Jak zasilacz/radiator Chipsetu nie zawadza, to bierz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze zalezy jaki twoj procek ma potencjal (czy oby czasem nie jest to palomino);)

powiedz jakie masz teraz temperatury?

zobacz w mojego siga na chlodzenie :P idle 33 stres 43-45 ;)

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ;)

jedna srobka jest zlapany za radiator a z drugiej strony jest podwieszony na zasilce

plusem takiego zamontowania jest ze wiatrak wieje na procka, ramy, mosfety, i chipset czyli 4in1 :P

skrecony na 1100 chlodzi tak jak wyzej napisalem i do tego jest cichutki ;)

ten radiator nie ma nawet 80x80 tam jest chyba 70x70 lub 75x75 bo wiatrak 80 ciut wystawal ;)

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dane o moim procesorze z everesta:

Typ procesora: AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+

Nazwa kodowa: Palomino

Seria: A5

Zbiór instrukcji: x86, MMX, 3DNow!, SSE

Pamięć podręczna L1 kodu: 64 KB

Pamięć podręczna L2: 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Typ obudowy: 453 Pin PGA

Wymiary obudowy: 4.95 cm x 4.95 cm

Technologia wykonania: 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu

Napięcie rdzenia: 1.75 V

Napięcie We /Wy: 1.6 V

Typowa moc: 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc: 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora)

temperatura: 57

Wycisne cos z tego dziada? ;) A chce go podkrecic bo mysle ze nie oplaca mi sie kupowac nowego na socket A. Raczej poczekam na przyplyw gotowki i kupie cos nowego odrazu z plyta glowna kiedys. Wiec fajnie by bylo zeby to moje chlodzenie nadawalo sie tez na przyszlosc.

A taka temperatuta jest przy przegladaniu stron i gadaniu na gg, bez wiekszycg obciazen mysle...

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura jest tragiczna!! powiedzialbym ze nawet o 20 stopni za wysoka, nawet nie chce wiedziec ile jest w stresie ;)

to jest palomino wiec malutko z niego wyciagniesz, niestety.

ale chlodzenie zmien i to jak najszybciej, mozliwe ze teraz masz zle zalozony radiator, sprawdz to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to lipa :/ Ostatnio mi kolega powiedzial ze to zle ze mam otwarta obudowe z jednej strony bo powietrze jakos zle przechodzi czy jakos tak... Mozliwe ze to dlatego jest tak goracy procesor? I jakie chlodzenie bys polecil?? Skoro mowisz ze nie wyciagne z tego proca duzo to chyba nie potrzebne mi jakies super chlodzenie.... Co by bylo dla mnie optymalne i dobre na przyszlosc?

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dane o moim procesorze z everesta:

Typ procesora: AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+

Nazwa kodowa: Palomino

Seria: A5

Zbiór instrukcji: x86, MMX, 3DNow!, SSE

Pamięć podręczna L1 kodu: 64 KB

Pamięć podręczna L2: 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Typ obudowy: 453 Pin PGA

Wymiary obudowy: 4.95 cm x 4.95 cm

Technologia wykonania: 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu

Napięcie rdzenia: 1.75 V

Napięcie We /Wy: 1.6 V

Typowa moc: 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc: 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora)

temperatura: 57

Wycisne cos z tego dziada? ;) A chce go podkrecic bo mysle ze nie oplaca mi sie kupowac nowego na socket A. Raczej poczekam na przyplyw gotowki i kupie cos nowego odrazu z plyta glowna kiedys. Wiec fajnie by bylo zeby to moje chlodzenie nadawalo sie tez na przyszlosc.

A taka temperatuta jest przy przegladaniu stron i gadaniu na gg, bez wiekszycg obciazen mysle...

prawda jest taka że jeśli wyciśniesz z niego 200mhz to będzie bardzo dobrze bo to jest palomino, jak miałbyś kasę to lepiej byłoby wymienić proca jeśli myslisz o jakichś osiągnięciach w oc. A co do chłodzenia to weż pentagrama qvc 100cu, lub cu+, jak ci wejdzie to 120cu czy tam cu+. Ja osobiście mam qvc 100 cu+ ze wszystkimi zapinkami pod wszystkie sokety i kupiłem go z drugiej ręki za 70zł na allegro, wyczyściłem z kurzu i chodzi pięknie. za te 70zł możesz złapać nawet 120cu, mi raz poszedł z przed nosa za 67zł. Pod tym pentkiem mam artic silver 5 którą gorąco polecam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi