kaykay Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Od dluzszego czasu mam athlona xp 1,7+ i mysle ze najwyzszy czas go podkrecic. Prosze o polecenie mi jakiegos chlodzenia w granicach 50zl(lub drozszego ale oplacalnego). Mile by bylo tez napisanie dlaczego "ten a nie inny sprzet". Dziekuje za wszelka pomoc. Edytowane 12 Stycznia 2006 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 na moja wiedze na dobre podkrecenie 1700+ (tak np na 12*166=>2400+) 50zl to za malo, osobiscie mojego mam na tym z tym (@1500obr fanmate ;)), i temperatury nieprzekraczajace 50*C w pelnym stresie przy napieciu podniesionym o 0.05v jakby co to jest jeszcze to tansze rozwiazanie, zreszta jak masz kolege w sklepie komputerowym to napewno niezaplacisz za te sprzety tyle ile w 4max ;) jakbys niemial otworow wokol socketa (te potwory tego wymagaja) to pozostaje troche miedzi z wiatrakiem na zapinke <- tu niech sie wypowiedza inni spece z tweaka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Pentagramy QVC 100Cu lub QVC 120Cu ceny od 100zł do 133zł :-P Problem to wymiary: wytnij sobie krążek o średnicy 14cm (tyle ma QVC 120) i posadź na sockecie. Jak zasilacz/radiator Chipsetu nie zawadza, to bierz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) to jeszcze zalezy jaki twoj procek ma potencjal (czy oby czasem nie jest to palomino);) powiedz jakie masz teraz temperatury? zobacz w mojego siga na chlodzenie :P idle 33 stres 43-45 ;) Edytowane 13 Stycznia 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 GreG, Jak żeś zamontował Fandera 120mm na radiatorku 8x8 (chyba przejściówką 8-12?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) hehe ;) jedna srobka jest zlapany za radiator a z drugiej strony jest podwieszony na zasilce plusem takiego zamontowania jest ze wiatrak wieje na procka, ramy, mosfety, i chipset czyli 4in1 :P skrecony na 1100 chlodzi tak jak wyzej napisalem i do tego jest cichutki ;) ten radiator nie ma nawet 80x80 tam jest chyba 70x70 lub 75x75 bo wiatrak 80 ciut wystawal ;) Edytowane 13 Stycznia 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Bez komentaża... szkoda że Fryzjer 64 nie ma normalnych mocowań do wiatraków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Bez komentaża... szkoda że Fryzjer 64 nie ma normalnych mocowań do wiatraków To niby "bez komentaża" dotyczy chlodzenia grega ? Jeśli nie chcesz tego komentować to po co w ogóle piszesz coś takiego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 jak by freezer byl wystarczajaco wydajny na sA to na pewno bym go wzial i zmodyfikowl jego nawiew ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) To dane o moim procesorze z everesta: Typ procesora: AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+ Nazwa kodowa: Palomino Seria: A5 Zbiór instrukcji: x86, MMX, 3DNow!, SSE Pamięć podręczna L1 kodu: 64 KB Pamięć podręczna L2: 256 KB (On-Die, Full-Speed) Typ obudowy: 453 Pin PGA Wymiary obudowy: 4.95 cm x 4.95 cm Technologia wykonania: 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu Napięcie rdzenia: 1.75 V Napięcie We /Wy: 1.6 V Typowa moc: 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc: 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora) temperatura: 57 Wycisne cos z tego dziada? ;) A chce go podkrecic bo mysle ze nie oplaca mi sie kupowac nowego na socket A. Raczej poczekam na przyplyw gotowki i kupie cos nowego odrazu z plyta glowna kiedys. Wiec fajnie by bylo zeby to moje chlodzenie nadawalo sie tez na przyszlosc. A taka temperatuta jest przy przegladaniu stron i gadaniu na gg, bez wiekszycg obciazen mysle... Edytowane 13 Stycznia 2006 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 Temperatura jest tragiczna!! powiedzialbym ze nawet o 20 stopni za wysoka, nawet nie chce wiedziec ile jest w stresie ;) to jest palomino wiec malutko z niego wyciagniesz, niestety. ale chlodzenie zmien i to jak najszybciej, mozliwe ze teraz masz zle zalozony radiator, sprawdz to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) to lipa :/ Ostatnio mi kolega powiedzial ze to zle ze mam otwarta obudowe z jednej strony bo powietrze jakos zle przechodzi czy jakos tak... Mozliwe ze to dlatego jest tak goracy procesor? I jakie chlodzenie bys polecil?? Skoro mowisz ze nie wyciagne z tego proca duzo to chyba nie potrzebne mi jakies super chlodzenie.... Co by bylo dla mnie optymalne i dobre na przyszlosc? Edytowane 13 Stycznia 2006 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indus Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 To dane o moim procesorze z everesta: Typ procesora: AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+ Nazwa kodowa: Palomino Seria: A5 Zbiór instrukcji: x86, MMX, 3DNow!, SSE Pamięć podręczna L1 kodu: 64 KB Pamięć podręczna L2: 256 KB (On-Die, Full-Speed) Typ obudowy: 453 Pin PGA Wymiary obudowy: 4.95 cm x 4.95 cm Technologia wykonania: 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu Napięcie rdzenia: 1.75 V Napięcie We /Wy: 1.6 V Typowa moc: 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc: 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora) temperatura: 57 Wycisne cos z tego dziada? ;) A chce go podkrecic bo mysle ze nie oplaca mi sie kupowac nowego na socket A. Raczej poczekam na przyplyw gotowki i kupie cos nowego odrazu z plyta glowna kiedys. Wiec fajnie by bylo zeby to moje chlodzenie nadawalo sie tez na przyszlosc. A taka temperatuta jest przy przegladaniu stron i gadaniu na gg, bez wiekszycg obciazen mysle... prawda jest taka że jeśli wyciśniesz z niego 200mhz to będzie bardzo dobrze bo to jest palomino, jak miałbyś kasę to lepiej byłoby wymienić proca jeśli myslisz o jakichś osiągnięciach w oc. A co do chłodzenia to weż pentagrama qvc 100cu, lub cu+, jak ci wejdzie to 120cu czy tam cu+. Ja osobiście mam qvc 100 cu+ ze wszystkimi zapinkami pod wszystkie sokety i kupiłem go z drugiej ręki za 70zł na allegro, wyczyściłem z kurzu i chodzi pięknie. za te 70zł możesz złapać nawet 120cu, mi raz poszedł z przed nosa za 67zł. Pod tym pentkiem mam artic silver 5 którą gorąco polecam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 pentagram bedzie dobrym wyborem bo przyszlosciowym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...