mkwd40 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Witam!! W moim chieftecu 400W wymieniłem wentylator. Stary zaczął okropnie wyć. Wsadziłem wentylator Akasa Amber który ok 2x miej wieje. Tzn Amber ma miejszy przepływ powietrza. Czy ktos wie moze jakie są oznaki tego ze zasilacz się przegrzewa, jak sprawdzić czy wentylator wystarczająco chłodzi? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witaj Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 mozesz mi powiedziec w jaki sposób wymieniłes wentyla w tym chiefie. bo w moim modelu 350 jest wentyl z kabelkiem i wtyczka 2 pin a standard to 3pin , czy przeczinałes kabelki czy dorabiałes koncówke :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmik Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 (edytowane) W swoim chiefteku 450 W wymienilem wentylator (byl najglosniejszy z calego zestawu) 120mm na akaseamber 120mm, Tak szybko jak go wstawilem tak szybko wymienilem na inny Słychac było lekkie terkotanie łożyska na najnizszych obrotach - na najwyzszych akasa wcale nie była cicha, a na niskich obrotach nie zachwycała wydajnoscia (komputer mam 0,5 metra od ucha i troszke było słychać, terkotanie - jak oddalałem sie na ok 1 metr juz nie przeszkadzało) W chwili obecnej siedzi w środku fander 120 mm podłączony na zewnątrz zasilacza (pod płytę główną) i pracuje na 850rpm (wentylator ma własny mały potencjometr do reg obrotów). W ten wentylator wstawiłem 4 niebieskie diody, które podłączyłem pod zasilanie wentylatora w zasilaczu (2 pin) Efekt jest taki, ze zasilacz zamiast zwiekszać obroty wentylatora, powoduje jasniejsze świecenie diód (niedużo ale efekt fajny). Mierzyłem temperaturę powietrza wylatującego z zasilacza i przy małym obciazeniu temperatura wzrosta o ok 3-4C w porównaniu z oryginalnym wentylatorem (temp powietrza opuszczającego zasilacz wynosi teraz ok 33 C (850rpm FAnder) - przy akasie amber podobna temperatura była przy ok 1200rpm) pozdr. Edytowane 17 Stycznia 2006 przez artmik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witaj Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 to ze akasa jest głosna to powszechnie wiadomo. w chwili obecnej najlepsze 120 (stosunek cena /jakosc) to glacialtech i fander. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...