Skocz do zawartości
olinek2

Kibelek W Psu

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko w tym topicu bloczek PSU ;)

sorry ze nie ma fotek z taśmy produkcyjnej bloczku ale zapomniałem komórki ;)

Bloczek wywiertolilem wiertarką zwykłą bo na maszynie tej co została były za duże obroty :evil: ale otwory są bardzo równo wywiercone bo jeden patrzył w pionie a drugi kontrolował w poziomie;) grubość całości to 20mm. A więc zaczynamy oprowadzanie ;):

Najpierw wylutowałem tranzystorki i diody:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A takie były radiatorki ;):

Dołączona grafika

Tu kabeleczki ;):

Dołączona grafika

Moje miejsce pracy :dremel2: (zwykle panuje tu większy bałagan ;) :dremel: ):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu bloczek na kabelkach ;):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu zamontowana płytka z bloczkiem :):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Doszedł wentylatorek (jakiś bardzo stary narazie potem bedzie arctic cooling):

Dołączona grafika

Tu pomiary (zaniżone bo miernik baterie miał bardzo słabą ;)):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tu zmontowane na testy WC(w całej okazałości) ;):

Dołączona grafika

Tu bloczek z podgrzewaczem ;):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Nagrzewniczka :):

Dołączona grafika

Więcej fotek !!!

No i zbiornik z pompką (bardzo szczelny);):

Dołączona grafika

Pozdrawiam wszystkich ;) B)

P.S.: To zasilacz 235W bo tą 350W wywalę ;)!!! ten bardziej stabilny ;)(nawet dosłownie bo blachy ma 2x grubsze :lol2: :lol: )

Proszę o komentarze !!! :-P

Edytowane przez olinek2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no foteczki na innym serwerze ;)

o ile wykonanie fajne to zasilacz na jakis strasznie ubogi wyglada jestem ciekaw ile pociagna kondy bez obiegu powietrza ;]

kondzioly najczęściej wybuchaja gdy maja za cieplo a nie martw sie bo maly obieg powietrza bedzie :)

PROSZĘ O KOMENTY !!!!!!!!!!!!!

p.s.: Dużo zdrówka dla WSZYSTKICH BABĆ I DZIADZIUSIÓW!!! ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasilaczu są nie tylko grzejące sie tranzystory i diody ale także inne elementy pracujące pod dużym obciążeniem ,na któtych wydzel się dużo ciepła.Zasilacz także ma za zadanie wyciąganie ciepła z obudowy.Powodzenia.......!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu nie opłaca wiesz jak psują się parametry tranzystorów wraz ze wzrostem temperatury ??????

a poza tym jak ma się już wodę w kompie to czemu jej nie wykorzystać ;) ??????

Edytowane przez olinek2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu nie opłaca wiesz jak psują się parametry tranzystorów wraz ze wzrostem temperatury ??????

a poza tym jak ma się już wodę w kompie to czemu jej nie wykorzystać ;) ??????

wiekszosc zasilaczy z gornej czy sredniej polki jest tak zbudowana ze juz tam raczej nic nie wsadzisz a napewno nie blok wodny bez rozwlania obudowy, w tanich konstrukcjiach mozna sobie na to pozwolic, dodtakowo fajnie masz wode ale potem wraz ze wzrostem komplikacji ukladu masz co raz wiecej ciepla do oddania z cieczy chlodzacej wiec szybsze buczki albo wieksza chlodnica ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio prowadzilem testy na zasilce

3dm2005 zapuszczony. w łapie miernik z sondą, zasilacz wyflaczony na biurku (chieftec 1136h) bez wiatraka. wyniki? diody i tranzystory ostro - 60-70' (na radiatorach, nie zdejmowalem ich). reszta czesci w zasilaczu - do 30'. kluczem tu jest to ze kazdy układ elektroniczny zamknięty w małej metalowej puszce się grzeje. gdbyby np zasilacz ulozyc pcb do dolu (a nie do góry tak jak jest normalnie), zrobic mu obudowe z np. siatki tuningerskiej na szkielecie z prętów (czyli nie robic 'malej zamknietej puszki', ale cos z czego ogrzane powietrze bez przeszkód wyleci) wystarczylo by chłodzić tylko półprzewodniki - diody i tranzystory, bo tak generalnie - co tam ma się innego grzać mocniej...?

inną kwestią jest to ze różnica potencjałów miedzy jednym rzędem stabilizatorów a drugim jest jakies 150V xD

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze, dobrze, przypadkiem mi sie napisalo - stabilizatorów. to diody i traz :)

lionge - cewka nie grzeje sie tak strasznie - tak samo jak kondensatory - kwestia tego ze ciepło z nich musi gdzies odpływac a nie tłoczyc sie w puszcze... powiedz ty mi w takim razie dlaczego nie ma ogromnych wentylów na wzmakach np. 500W...? moze jest, jeden, maly, wiejący na trafo... a tak nic, wszystko jest pasywnie chlodzone.. ogrzane powietrze ma gdzie odpływać. nie to co w psu...

a ekran... klatka faradaya nie musi byc przeciez szczelna :)

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z oczywistych wzgledow nie da sie w pelni zamknac budu w zasilaczu jednak w pewnym malym stopniu zapewne to ogranicza przenikalnosc pola (jednak zawsze mnie ciekawily budy z plexi w psu)... pozatym tutaj cewki oraz kondesatory dzialaja przy dosc duzych czestotliwosciach (mala pojemnosc - duzy prad przy duzej czestotliwosci) w audio masz kilka kondow na maxa obciazanych z czego kazdy jest dobrze dopasowany oraz z gola lepszej jakosci niz te w zasilaczach, w audio zasilanie konda ma zazwyczaj czestotliwosc 100-120Hz w pc psu to kilka-kilkanascie kHz roznica znaczac .... pozatym patrzac na wiekszosc konstruckji dlawiki na wyjsciu dla wiekszej ilosci napiec znajduja sie na jednym rdzeniu co zapapewne niezbyt korzystnie wplywa na oddawanie ciepla, przynajmniej tak mi sie wydaje jednak klucil sie z Toba nie bede bo sie na tym nie znam ;) jesli sie gdzies myle to mnie popraw :) pewnie jak wezmiesz jakis slaby config i w miare zasilacz to bedzie okej ale z duzym obciazeniem juz nie bedzie tak rozowo ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do cewek - działają (wytwarzają ciepło) tylko przy wchaniach napięcia. a te są np. przy nagłych obciążeniach, co sie tak często nie zdarza. kondensatorów nie jestem pewien (nie uwazałem na lekcji :) ) wiec sie nie wypowiem. jak znajde w literaturze to dopisze/poprawie.

tu też ja sie mogę mylić, ale gdzie ty masz te kHz w zasilaczu? przeciez cała zasiłka to chamski transformator z mostkiem prostowniczym i układem stabilizacyjnym... jedyny prąd zmienny tam to sieciowy - 60Hz :)

mam tylko problem z ta klatka faradaya - jaką wielkosc oczek mozna zastosować? bo wiadomo ze im wyzsze częstotliwości tym mniejsze oczka trzeba stosować, wiem ze np jak chcesz komórkę odizolować od zasięgu to musisz wsadzic ja pod durszlak o siadce 0.5mm itd... tylko jeszcze nie znalazlem jakiegosc wzoru (zaleznosci) zeby wyliczyc jakie oczka potrzeba np do częstotliwosci 60-100Hz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze przetwornica impulsowa (PSU) ma tranzystory kluczowane z czesotliwością 50kHz a więc sporo

kondesatorzy nie grzeją sie bardzo w zasiłce nawet przy olbrzymim obciążeniu w stroboskopie to inna sprawa bo tam są zwierane przez palnik i olbrzymie prądy płyną więc tym się nie martwmy ;)

a z tą klatką faradaya dajmy spokój bo najwięcej pola elektromagnetycznego wydziela sie na płytce i przy transformatorze głównym a u mnie jest on zakryty przez gruby bloczek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu też ja sie mogę mylić, ale gdzie ty masz te kHz w zasilaczu? przeciez cała zasiłka to chamski transformator z mostkiem prostowniczym i układem stabilizacyjnym... jedyny prąd zmienny tam to sieciowy - 60Hz :)

60 masz tylko na wejsciu po 1 mostku prostowniczym masz juz 120hz ...a potem juz kHz ;] Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?!?!?!?!

Na wejściu ma 50Hz. No chyba, że kolega w stanach siedzi bo tam jest 60Hz w sieci. Poza tym za mostkiem prostowniczym ma już prąd stały 320V z bardzo słabą pulsacją 50Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po tranzystorach to już zależy od obciążenia. To jest PWM a co za tym idzie częstotliwość jest zależna od napięcia na wyjściu, a napięcie na wyjściu jest zależne od obciążenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi