McBenner Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Ostatnio postanowilem wymienic pojemnik z woda na wiekszy. Kupilem taki 10 litrowy, ale ze ma dziury na uchwyty po bokach to nie moge nalac na maxa, wiec aktualnie mam w zbiorniku okolo 8 litrow. Poza tym stwierdzilem ze warto by obciac te rurki bo sa za dlugie i przez to woda wylatywala z rurki przyplywowej jak krew z nosa. Teraz obcialem rurki, jedna i druga o 2,5 metra i woda dzieki temu plynie szybciej, moze nie jak narzadow plciowych, ale juz jakos konkretnie leci. Efekt jest mianowicie taki, wczesniej po 10 h katowania mialem 49 stopni, teraz 46. Sam nie wiem czy warto bylo zwazywszy ze pudelko kosztowalo 16 zl. Teraz mam pytanko, czy uwazacie ze zle zrobilem obcinajac rurki? Wczesniej rurki byly bardzo cieple, a teraz sa tylko lekko cieple. Moze przez to ze woda plynie szybciej, gorzej jest odbierane cieplo z bloku. Sam nie wiem, powiedzcie mi co o tym sadzicie. Poza tym zachecam do wypowiadania sie temat modow slawnego zestawu z cpc :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Najlepszy mod jaki mozesz zrobic to zakupienie za 40-50 pln nagrzewnicy i ze 2 wentylatorki na nia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Woda nie leci na pewno szybciej dlatego, ze obciales weze - prawa hydrodynamiki o tym swiadcza. Ponoc sa odpowiednio dobrane dlugosci wezy w zestawie CPC ale skoro mowisz, ze obciecie ich dalo troche to chyba sie oplacalo. Wiecej juz bym nie probowal skracac ich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 hmm tak jak wyzej najlepszy mod to chlodniczka,, do tego ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Woda nie leci na pewno szybciej dlatego, ze obciales weze - prawa hydrodynamiki o tym swiadcza. Oh, a mozesz mi podac ktore dokladnie prawa o tym swiadcza :P Widzisz, woda plynie szybciej tylko i wylacznie dlatego, ze zmniejszyly sie znacznie opory przeplywu, co stalo sie przez obciecie 5m strasznie malych przewodow!!! Im wieksza predkosc wody (mowie zarowno o przeplywie jak i predkosci) tym lepiej jest pobierane cieplo z bloku, ale GORZEJ oddawane w rurkach w twoim przypadku. Tak wiec w twoim przypadku, obciales rurki, wiec woda ma mniejsza mozliwosc oddania przezen ciepla, a zwiekszony przeplyw to dodatkowo pogorszyl. IMHO, nagrzewniczka by byla najlepszym wyjsciem, wywalenie skakanek za okno i kupienie pozadnych i krotkich 12mm ID wezy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 jak oni wyliczyli dlugosc wezy by przeplyw byl optymalny (tj. jak najszybszy) to ja umiem latac jak postacie z DB :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Witchhunter o jakich oporach piszesz ? Jak moga sie opory zmniejszyc po obcieciu wezy ? :) Predkosci wody moglaby sie zwiekszyc jedynie przez zwiekszenie wydajnosci pompki (lub jej zamiane na wydajniejsza) lub poprzez zmniejszenie srednicy wezy - wieksze cisnienie. Ale nigdy nie przez skrocenie przewodu :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Woda nie leci na pewno szybciej dlatego, ze obciales weze - prawa hydrodynamiki o tym swiadcza. Oh, a mozesz mi podac ktore dokladnie prawa o tym swiadcza :P Widzisz, woda plynie szybciej tylko i wylacznie dlatego, ze zmniejszyly sie znacznie opory przeplywu, co stalo sie przez obciecie 5m strasznie malych przewodow!!! Im wieksza predkosc wody (mowie zarowno o przeplywie jak i predkosci) tym lepiej jest pobierane cieplo z bloku, ale GORZEJ oddawane w rurkach w twoim przypadku. Tak wiec w twoim przypadku, obciales rurki, wiec woda ma mniejsza mozliwosc oddania przezen ciepla, a zwiekszony przeplyw to dodatkowo pogorszyl. IMHO, nagrzewniczka by byla najlepszym wyjsciem, wywalenie skakanek za okno i kupienie pozadnych i krotkich 12mm ID wezy! ty nie mów o węzach tylko powiedz jak te weze wrzucic na waskei krućce :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterY Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jak moga sie opory zmniejszyc po obcieciu wezy ? :)eee,normalnie? zastanow sie: czy waz o dlugosci powiedzmy 0.5 metra stawia taki sam opor jak identyczny waz o dlugosci np. 100m??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 McBenner sa takie beczki plastikowe po 250 l jak zapodasz sobie taka to bedziesz mial 30*C :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jak moga sie opory zmniejszyc po obcieciu wezy ? :) eee,normalnie? zastanow sie: czy waz o dlugosci powiedzmy 0.5 metra stawia taki sam opor jak identyczny waz o dlugosci np. 100m??? Tutaj nie chodzi o opory. To jest bardziej zlozony problem. Otoz przy sciankach weza woda przeplywa wolniej niz w srodku przekroju. I woda bedzie plynela z taka sama predkoscia w wezu 0,5m jak i w 100m. Nie przegadasz moich 3 semestrow zakonczonych egzaminem z hydrodynamiki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 McBenner sa takie beczki plastikowe po 250 l jak zapodasz sobie taka to bedziesz mial 30*C :lol: EEEEEEEEEEEEE tam :!: lepiej za przykladem kolegi ndx wykopac sobie basen (ile to tys. litrow) i z niego czerpac nieprzebrane zasoby bogactwa .... znaczy zimnej wody :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Witchhunter o jakich oporach piszesz ? Jak moga sie opory zmniejszyc po obcieciu wezy ? :) Predkosci wody moglaby sie zwiekszyc jedynie przez zwiekszenie wydajnosci pompki (lub jej zamiane na wydajniejsza) lub poprzez zmniejszenie srednicy wezy - wieksze cisnienie. Ale nigdy nie przez skrocenie przewodu :):):) nie wierze, po prostu nie wierze :lol: ok, ponizej uzyje 2 pojec: przeplyw - ilosc wody na jednostke czasu [l/h] predkosc - predkosc przeplywu wody w odniesieniu do scianek [m/h] A wiec, zakladajac uzywanie caly czas tej samej pompki, przeplyw wody w ukladzie zamknietym zalezy tylko od oporow przeplywu tegoz ukladu. Im wiekszy opor ukladu tym mniejszy przeplyw wody. Teraz predkosc wody zalezy od przeplywu, wiadomo, ale tez od srednicy wezy. Im mniejsza srednica wezy tym wieksza predkosc. Jesli wezmiemy waz o tej samej dlugosci, to im wieksza srednica wezy tym mniejsze opory, a wiec tym wiekszy przeplyw. Z tym sie chyba zgodzisz, jesli nie, nie mamy o czym gadac, a ty zmarnowales 1.5roku :wink: A wiec analogicznie im mniejsze przewody, tym mniejsza predkosc, z uwagi na znacznie wieksze opory (takze bardzo scisle zwiazane ze zjawiskiem lepkosci cieczy, o ktorym wspominasz, wolniejszy przeplyw przy brzegach). A chyba nie bedziesz sie spieral, ze 5m wezyka o przekroju 6mm stawia wiekszy opor od 4m takiego samego wezyka? Jesli bedziesz, to szkoda mi na ciebie czasu, wez sobie pompke, podlacz do niej 2 weze o tej samej srednicy wew, a innej dlugosci i zmierz sobie przeplyw w obu przypadkach... potem pogadamy :wink: Ale mimo wszystko to co mowisz jest bardzo ciekawe, czyli mam rozumiec ze pompowanie wody ta sama pompka do szwecji i do mojego sasiada (nie mieszkam na pustyni) odbedzie sie przy tym samym przeplywie a wiec i przy tej samej mocy pobranej przez pompke. To bardzo ciekawe, ze potrzeba tyle samo energii zeby wymosic taki sam przeplyw na 2 tak roznych odleglosciach... cholera, zaiste mnie zaginasz :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Stary mylisz pojecia predkosci plynacej strugi cieczy z przeplywem. Po drugie w tym zdaniu jest ogronmny blad. Jesli wezmiemy waz o tej samej dlugosci, to im wieksza srednica wezy tym mniejsze opory, a wiec tym wiekszy przeplyw Nie bedziesz mial wiekszego przeplywu z uwagi zastosowania roznych srednic wezy. Jedynie co sie wtedy zmieni to wlasnie predkosc strugi cieczy. Im mniejsza srednica tym predkosc wieksza ale przeplyw sie nie zmienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Stary mylisz pojecia predkosci plynacej strugi cieczy z przeplywem. nie, nie myle :? przeplyw - ilosc wody na jednostke czasu [l/h] predkosc - predkosc przeplywu wody w odniesieniu do scianek [m/h] Po drugie w tym zdaniu jest ogronmny blad. Jesli wezmiemy waz o tej samej dlugosci, to im wieksza srednica wezy tym mniejsze opory, a wiec tym wiekszy przeplyw Nie bedziesz mial wiekszego przeplywu z uwagi zastosowania roznych srednic wezy. Jedynie co sie wtedy zmieni to wlasnie predkosc strugi cieczy. Im mniejsza srednica tym predkosc wieksza ale przeplyw sie nie zmienia. To ze predkosc strugi sie zmieni jest oczywistym nastepstwem zastosowania przewodow mniejszej srednicy (wieksze cisnienie), to jest jasne u nas obydwu, wiec to pomijam :) Ale w powyzszym zdaniu bledu nie ma! Sluchaj, zastanowmy sie nad charakterystyka kazdej pompki, a scisle nad przeplywem i max wysokoscia pompowania slupa wody (slowem max cisnienie wytwarzane). Jezeli popatrzymy teraz, na wykres przeplywu (l/h) od wysokosci slupa wody, pod jakim pracuje pompa to otrzymamy mniej wiecej liniowa zaleznosc. Wezmy za przyklad pompe 1000l/h 1m slupa. Z jej charakterystyki wynika, ze przeplyw 1000l/h osiagany jest dla slupa wysokosci 0m, natomiast dla slupa powyzje 1m przeplyw jest rowny 0 l/h. Z tym sie nie masz co spierac, wystarczy juz chocby popatrzec na pudelko od pompy. Teraz czym jest slup wody? Jest to max obciazenie, jakie moze pokonac pompka, aby wymusic przeplyw wody. Teraz, chyba zgodzisz sie ze mna, ze kazdy waz/blok podlaczone do pompki ogranicza w pewien sposb jej przeplyw. Chyba tez zgodzisz sie ze mna, ze wraz ze zmniejszeniem sie srednicy wewnetrznej weza owe opory rosna (znowu wraca zjawisko lepkosci). Teraz opory ukladu mozna bardzo latwo przedstawic za pomoca slupa wody. Mianowicie wystarczy zaraz na wylocie pompki dac T-zlaczke, podlaczyc do reszty ukladu a pionowo w gore dac waz. W momencie odpalenia pompki wytworzy sie slup wody w owym pionowym wezu, ktory bedzie symbolizowal opory przeplywu przez reszte ukladu. Mozna tez latwo zaobserwowac, ze im bardziej uklad bedzie zlozony (chocby przez zwiekszenie dlugosci weza) tym owy slup wody bedzie sie zwiekszal, a wiec latwo dojsc do wniosku, ze opory przeplywu rosna, gdyz aby je zrownowazyc woda w slupie musi dzialac na wode przeplywajaca pod slupem coraz wieksza sila parcia. Tak wiec jezeli popatrzysz sobie jeszcze raz na wykres wydajnosci pompy, podany przez producenta, mozna latwo obliczyc sobie przyblizony przeplyw wody w ukladzie mierzac tylko i wylacznie wysokosc owego slupa wody. Tak wiec jasne, jezeli zagwarantujesz ten sam przeplyw w wezu, bez wzgledu na jego srednice (np. pompy o zmiennym cisnieniu podawanej wody), to oczywiscie wieksza predkosc (m/s) otrzymasz przy mniejszych wezach. Ale jesli zastosujesz pompe o stalym podawanym cisnieniu, wowczasz im mniejsza srednica tych samych wezy, tym mniejszy bedzie przeplyw (l/h)! Mozesz mi jeszcze odpowiedziec na proste pytanie, jezeli jest jak mowisz, czyli przeplyw cieczy/gazu/czegokolwiek jest staly bez wzgledu na srednice wew rurek/rur to dlaczego wszystkie rurki/rury, czy to gazociagi pod oceanem, czy to rury z woda do chlodzenia reaktorow elektrowni jadrowych czy nawet prozaiczne instalacje w domach nie sa wykonane z rurek o srednicy wew 1mm ? bo jezeli srednica nie ma znaczenia, to po co tracic kase i MIEJSCE na np. rury srednicy 1m ?? Jezeli jestes w stanie mi sensownie odpowiedziec na to pytanie, to chyle czola, ale i tak zdania odnosnie powyzszego nie zmienie :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Heh, nie studiowałem fizyki, tylko psychologie (hehehehe), ale jak dla mnie w przypadku cpc czy każdego innego WC nie ma w zasadzie po co przywoływać pojęcia wysokości słupa cieczy, ani max wysokości podnoszenia pompki, bo układ WC jest układem zamkniętym- popmka podnosząc wodę ze zbiornika do bloku nie musi pokonywać siły grawitacji, z jaką woda w słupie jest ściągana z powrotem do pojemnika pompy, bo woda odpływająca z bloku tę siłę równoważy- po prostu naczynia połączone. A fakt, że węże założne do jednego biednego aquaela w cpc nie mogą mieć kilometrów długości tłumaczyłbym tym, że z każdym centymetrem węża rosną opory, wynikające z tarcia przesuwającej się wody o ścianki węża. Stąd też skrócenie węża spowodowało zwiększenie przepływu. Domyślam się też, że zjawisko to staje się słabsze przy zwiększeniu średnicy węża przy zachowaniu tej samej wydolności pompki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Aha, jeszcze co do tego obcięcia węży, to obstawiam, McBenner, że to, co Cię teraz cieszy, przyprawi Cię o palpitacje w lecie, bo te węże były procentowo całkiem sporą powierzchnią oddawania ciepła, i jak temperatura w pokoju pójdzie do góry, to zwiększony przepływ tego nie zastąpi. Naturalnie mogę się mylić, ale tak obstawiam...chłodnica byłaby niezłym pomysłem, jakkolwiek chyba kłucącym się z ideą cpc...chyba że byłby to pierwszy krok w stronę prawdziwego WC...rozpropaguj to szerzej, to może się okazać, że pan Pamuła nakręci biznes Mate'owi :D:D:D A teraz idę grać w Quake i do łóżka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Witchhunterowi i Kaeresowi polecam do poczytania "Hydrodynamikę" autorstwa Landaua i Lifszyca. :twisted: W ostateczności mogą byc też wykłady fizyki Feynmanna albo kultowy podręcznik Resnicka i Halliday'a. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Stary mylisz pojecia predkosci plynacej strugi cieczy z przeplywem. Po drugie w tym zdaniu jest ogronmny blad. Jesli wezmiemy waz o tej samej dlugosci, to im wieksza srednica wezy tym mniejsze opory, a wiec tym wiekszy przeplyw Nie bedziesz mial wiekszego przeplywu z uwagi zastosowania roznych srednic wezy. Jedynie co sie wtedy zmieni to wlasnie predkosc strugi cieczy. Im mniejsza srednica tym predkosc wieksza ale przeplyw sie nie zmienia. dobra dobra to powiedz mi jedno dlaczego jak spuszczam powietrze z opony samochodu wentylkiem to zajmuje mi to pol godziny ajak zrobie dziure srednicy 10 cm to tylko 3 sekundy tak samo z balonem wypelnionym ciecza jak wylewam z niego wode przez maluy otworek to leci przez godzine a jak wyj... dziure srednicy 15 m to przez 2 sek przeciez przeplyw poostaje taki sam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 sorki moze sie myle w koncu jestem dopiero w gimnazjum... i nic nie studiowałem ale Karesowi (chyba ;)) chodzi o to ze jezeli zmniejszysz lub zwiekszysz dlugosc rurek to woda nie bedzie plynela szybciej lub wolniej tylko tak samo... a Witchhunter'owi chodzi o cały czas o przekrój rurek czyli o ich szerokość... ok troche namieszalem i moze nie uzywam jakis tam super pojec z fizyki :) i moge sie mylic... ale chyba obydwaj mowicie o czym innym :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 I jeden i drugi ma czesc racji. Kaeres masz racje co do tego ze dlugosc przewodow nie zmienia wydajnosci ale jezeli przewod jest na idealnie poziomej powierzchni. Jezeli jest jakies wzniesienie czy cos takiego to odrazu spada wydajnosc pompki bo musi przepchnac ten slup wody. Jezeli sa krotsze przewody to odrazu zmniejsza sie wysokosc slupa wody i pompka "zyskuje wydajosc". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Dijkstra Slup wody przywolalem tylko dlatego, zeby pokazac zaleznosc wydajnosc (l/h) pompy w zaleznosci od oporow ukladu, bo slup wody jest niczym innym jak wlasnie oporem, ktory musi pokonac pompka. Oczywiscie, ze w ukladzie zamknietym nie ma mowy o pompowaniu na okreslona wysokosc, bo slupy sie znosza, mi chodzi tylko i wylacznie o opory przeplywu, ktore mozna stosunkowo latwo zamienic na slup wody, tzn jezeli pompka ma w ukladzie wydajnosc powiedzmy 500l/h, a wg producenta 500l/h osiaga przy slupie wody 0.5m, tzn, ze jesli odlaczymy uklad i podlaczymy tylko rurke dlugosci 0.5, pionowo do ziemi, to wydajnosc (l/h) otrzymanej fontanny bedzie taka sama, co wydajnosc ukladu. Tu chodzi mi o zaleznosc wydajnosci pompy (l/h) od oporow. bogas W tej chwili mam wazniejsze sprawy na glowie (sesja :( ), ale kiedys pewnie sie za to zabiore. Jakkolwiek nie potrzebuje wiedzy na poziomie akademickim, zeby zabierac glos w tak prozaicznej jak mogloby sie wydawac kwestii. Grucela Kareasowi chodzi wlasnie o to, ze dlugosc rurek nie wplywa na przeplyw (l/h), a mi chodzi wlasnie o to, ze nie ma racji :) Mi chodzi zarowno o dlugosc jak i przekroj, oba odgrywaja kluczowa role w ukladzie. Feluke Jezeli masz uklad zamkniety nie mozesz mowic, ze pompa pokonuje opory zwiazane z wysokoscia, na jaka musi przepompowac wode, gdyz one nie istnieja. Mozna zamienic opory ukaldu na wysokosc slupa wody, o czym bylo wyzej, ale to jest tylko zobrazowanie oporow w postaci wys. slupa wody. Jezeli uklad jest zamkniety, tzn woda hermetycznym polaczeniem wyplywa na tej samej wysokosci z ktorej wyplywa, to rurki moga siegac nawet 10 pietra, a i tak wysokosc slupa wody dla pompki bedzie rowna 0, a to z uwagi na to, o czym pisal juz Dijkstra - masz 2 slupy wody, jeden do gory, drugi na dol. Oba sie znosza. Dlatego jesli rozpatrujemy taki wlasnie uklad zamkniety, to znaczenie maja tylko opory, jakie musi pokonac woda, aby przeplynac przez weze. Opory te sa tym wieksze, im mniejsza jest srednica weza i im wieksza jest jego dlugosc. A im wieksze opory, tym mniejsza wydajnosc (l/h) pompy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A ja wam powiem jeszcze jedna rzecz. Moj starszy tez konczyl jakas fizyke, ale nie udalo mu sie tego za dobrze wytlumaczyc. Moim zdaniem nie ma czego tlumaczyc. Po prostu jak sie skroci rurki to woda bedzie szybciej plynac i kropka. A co tego ze w lecie bede mial gorsze temperatury, to oczywiscie, kazdy z nas bedzie mial wyzsze temp, ale to tylko dlatego ze rosnie temp powietrza. Pomysl tez o tym ze jak rurki bylyby dluzsze to wieksza ilosc powietrza nagrzewalaby wieksza ilosc rurek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Najlepszy mod to .............zmienic ten zestaw na cos lepszego bo modyfikacje cie wyjda sporawo a za to kupisz jush co innego jak ci sie trafi!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Mysle ze chlodnice i tak kupie, nawet jakbym mial miec super zestaw, wiec w razie co przejdzie do nowego kiedystam. Z pojemnikiem to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A ja wam powiem jeszcze jedna rzecz. Moj starszy tez konczyl jakas fizyke, ale nie udalo mu sie tego za dobrze wytlumaczyc. Moim zdaniem nie ma czego tlumaczyc. Po prostu jak sie skroci rurki to woda bedzie szybciej plynac i kropka Ano wlasnie tak, nie ma co sie wdawac w techniczna dyskusje, tak juz jest i koniec! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 ..... A co tego ze w lecie bede mial gorsze temperatury, to oczywiscie, kazdy z nas bedzie mial wyzsze temp, ale to tylko dlatego ze rosnie temp powietrza. Pomysl tez o tym ze jak rurki bylyby dluzsze to wieksza ilosc powietrza nagrzewalaby wieksza ilosc rurek :-) No chyba nie...nie ma mowy, jak sądze, żebyś miał w pokoju wyższą temeraturę, niż ma woda odpływająca z bloku, a tylko wtedy cpc by grzało, zamiast ziębić :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Dijkstra, tak juz mi sie powiedzialo :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Mnie też :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Ponoc sa odpowiednio dobrane dlugosci wezy w zestawie CPCPONOĆ :D A poza tym są tam jeszcze "bulbulizatory" i układ "kryza-fala"... :D :D :D LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...