Thorghal Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 ) ?? Jesli tak to co z tego wyszlo - tj. ladne ognisko z plyty glownej a moze wsio dzialalo ok.... Przy dzisiejszym zapotrzebowaniu na moc zasilacza i przy cenach dobrych zasilaczy (w mojej okolicy zasilacz 400W ATX kosztuje ok. 500-700zl,a 350W ok 200-300zl) zastanawiam sie nad zbudowaniem zasilacza liniowego. Oczywiscie koszt bedzie zblizony (trafo sie ceni) ale w ten sposob mozna by zbudowac zasilacz nie tylko dostarczajacy jeszcze dodatkowe napiecia oprocz standardowych (np 15V i 24V) ale tez o bardzo duzej mocy (np. 800-1000W) i cichy (bez aktywnego chlodzenia a gabaryty pominmy milczeniem :). Tranzystory mocy i stabilizatory scalone sa relatywnie tanie. Nie znam jednak na tyle konstrukcji plyt glownych zeby wiedziec czy w ogole jest to mozliwe. Jesli ktos probowal cos takiego zrobic albo wie czy jest to mozliwe to bardzo prosze o odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Temat już kiedyś był. Generalnie - projektowanie zasilacza liniowego do nowego kompa jest zupełnie bez sensu. Trafo i stabilizatory o wydajnościach rzędu: 25A - 5V 25A - 3.3V 15A - 12V to w rezultacie olbrzymia skrzynia, na której można postawić patelnię i usmażyć jajecznicę :D :D Zapomnij o cichym chłodzeniu takiego złomu :) Straty energii na stabilizatorach będą ogromne, dlatego zawsze stosuje się zasilacze impulsowe o dużej sprawności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Tak jak juz powiedzial przedmowca troche bez sensu. Potrzeba by jeszcze napiecia ujemne i cos do plyty zeby obejsc zabezpieczenie ze wszystkie napiecia sa OK :P Taniej wyjdzie kupic juz 2x300W zasilacz impulsowy i na jednym podlaczyc plyte a na drugim inne urzedzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THORGAL Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Dobra dobra...powiedz kim jesstes thorghalu...bo jesli thorghal to to jest blad ja mam taki nick na jednym z czatow ale jako THORGHAL-9000 od THORGALA i HAL-9000 :twisted: Wyczuwam tu jakis brak tematu albo podszywke...ja sobie tego bulwa nac nie zycze :evil: :evil: :evil: Jesli juz musisz to albo nie rob bledow albo dodaj sobie cos po thorgal...facet zrob cos pliss :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorghal Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 Coz co do nicka to wiem ze pisownia Thorghal jest bledna ale w tym wypadku nie wynika to z niewiedzy (hle hle) autora tylko z faktu iz pisany poprawnie nick juz istnial w momencie logowania i to akurat nie na tego fora ale juz wczesniej. Jako ze uzywam kilku roznych skrzynek etc. etc. to staram sie do okreslonych czynnosci (tj. np. forum, aukcje etc.) uzywac zawsze tych samych kont i nickow. Po prostu mozna sie szybko pogubic a nie mam stalego dostepu do neta wiec zgrupowanie wszystkiego na kompie w jednym miejscu tez odpada. A tego akurat nicka uzywam juz na kilku innych grupach wiec sie do niego przyzwyczailem. Co do wymienionych przez Ciebie innych odmian nicka to i nigdy sie z nimi na necie nie spotkalem, zas pomysl na imie zostal zaczerpniety bezposrednio z literatury fantasy i mitologi slowianskiej. Wielkie Sorrki za zamieszanie :oops: A co do odpowiedzi to dzieki ze ktokolwiek sie tym zainteresowal jak juz zapewne zauwazyliscie to jestem nowy na tym forum :lol: wiec nie czytalem tamtych postow (bo piszecie ze temat juz byl). Co do masy calego ustrojstwa to zdaje sobie sprawe ze bedzie to wielki i ciezkie ale jesli o mnmie chodzi to o ile tylko taki zasilacz mial by wymiary nie wieksze od big towera i mase max. ok. 35Kg to wsio jest ok. :) Fakt zapominialem o sygnale power_good z zasilacza ATX. A ma moze ktos pojecie jak zachowalby sie komp gdyby polaczyc zasilacz ATX z liniowym tj. plyte standardowo z ATX zas napedy, etc. z liniowego?? I jeszcze jedno jak byloby ze stabilnoscia napiecia podawanego z takiego zasilacza? Co do laczenia 2 zasilaczy ATX to juz sie tym bawilem ale po polaczeniu (masa oczywiscie wspolna) czasami pojawialy sie dziwne wahania napiec no i stabilnosc calego systemu pozostawiala wiele do zyczenia. W sumie to chyba czesty temat postow (na pewno poszukam w "archiwum" :) ) ale moze ktos zajmowal sie tym dokladniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 Może zacznijmy od początku.... Stabilizatory liniowe zapewniają prąd o lepszych parametrach - tzn. lepiej wyprostowany, bez obecności składowej zmiennej o częstotliwości rzędu 80 ~ 100 kHz... To jest ich niewątpliwa zaleta (dlatego w praktyce nie stosuje się ich w sprzęcie audio). Poza tym mają same wady - są ciężlie (trafo np: 500VA swoje waży) mają kiepską sprawność (rzędu 50 %) a przez to wymagają wielkich i drogich radiatorów (rozproszyć moc rzędu 200~250 W jest naprawde ciężko...). Poza tym do komputera należało by zastosować trafo z oddzielnymi odczepami (gdzieś ok. 6V dla 3,3V, 7,5V dla 5 V i 14,5 ~ 15 V dla 12 V, o napięciach ujemnych nawet nie chce mi się pisać...). Dodatkowo dochodzi sprawa ztabilizatorów - przy wymaganych prądach rzędu 25~30 A zwykłe, tanie 78XX nie starczą.... Podliczająć: moc strat na stabilizatorze wyniosła by: Dla 3,3V i 25 A: (6V-3,3V)*25A = 67,5 W Dla 5 V i 25 A: (7,5 - 5)*25A = 62,5 W Dla 12 V i 15 A (15-12)*15A = 45 W Razem mamy równo 175 W mocy w postaci ciepła do rozproszenia.... życzę powodzenia. Uzyskujemy za to 387,5 W mocy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...