Raptor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Mam następujący problem - pamiątki (DDR333) sprawdziłem chodzą asynchronicznie na 420 przy 2-2-6-2-1T-2-1. Do FSB195 i ram synchronicznie jest wszystko ok - po prostu rockstable - jak wrzucę zamiast 10x195 -> 9.5x200 lub 9.5x205 to wywala mi po restarcie windy że "rejestr był uszkodzony ale udało się go odtworzyć z kopii zapasowej" i system działa dalej. Co może być przyczyną :?: Płyta nie wyrabia przy FSB200 czy pamięci jednak się sypią - dodam że przy najwolniejszych timingach to samo :?: Karta graficzna, kontroler RAID, itp itd wytrzymują PCI 42 bo na tyle chodziły na poprzedniej płycie głównej. Ktoś przekroczył FSB200 na tej płycie lub GA-7VAXP :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Mam następujący problem - pamiątki (DDR333) sprawdziłem chodzą asynchronicznie na 420 przy 2-2-6-2-1T-2-1. Do FSB195 i ram synchronicznie jest wszystko ok - po prostu rockstable - jak wrzucę zamiast 10x195 -> 9.5x200 lub 9.5x205 to wywala mi po restarcie windy że "rejestr był uszkodzony ale udało się go odtworzyć z kopii zapasowej" i system działa dalej. Co może być przyczyną :?: Płyta nie wyrabia przy FSB200 czy pamięci jednak się sypią - dodam że przy najwolniejszych timingach to samo :?: Karta graficzna, kontroler RAID, itp itd wytrzymują PCI 42 bo na tyle chodziły na poprzedniej płycie głównej. Ktoś przekroczył FSB200 na tej płycie lub GA-7VAXP :?: moze jak przetestujesz pamiatki memtestem albo czyms takim to uzyskasz odpowiedz czy to ich wina ale IMHO 195MHz to i tak duuuuuzo jak na Gigabyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Mam następujący problem - pamiątki (DDR333) sprawdziłem chodzą asynchronicznie na 420 przy 2-2-6-2-1T-2-1. Do FSB195 i ram synchronicznie jest wszystko ok - po prostu rockstable - jak wrzucę zamiast 10x195 -> 9.5x200 lub 9.5x205 to wywala mi po restarcie windy że "rejestr był uszkodzony ale udało się go odtworzyć z kopii zapasowej" i system działa dalej. Co może być przyczyną :?: Płyta nie wyrabia przy FSB200 czy pamięci jednak się sypią - dodam że przy najwolniejszych timingach to samo :?: Karta graficzna, kontroler RAID, itp itd wytrzymują PCI 42 bo na tyle chodziły na poprzedniej płycie głównej. Ktoś przekroczył FSB200 na tej płycie lub GA-7VAXP :?: Jaka masz rev płyty ? mam taki problem za podkrece za bardzo CPU lub dam za wyskokie FSB np: 190 to mi komp po resecie nie wstaje pamieci mam OCZ PC366 masz na to jakas rade ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 rev 1.1 i mam ten sam problem - wina chyba biosu - bo jeżeli ustawię np. 180 za pomocą EasyTune to po restarcie wstaje np na 195 bez problemu - jakie najwyższe FSB osiągnąłes PITer?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 200Mhz, zdejmowales radiator z Chipsetu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 zdiąłem i posmarowałem pastą - znalazłem winowajcę tych błędów rejestru - pamiątki nie wyrabiają - trzeba będzie przesiąść się na DDR400 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jaka masz dokładnie serie proca i tydzien produkcji ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 powiem szczerze że tak się spieszyłem z montażem że nie zapisałem - 0.13 AUIGA. Za miesiąc zmieniam bude to jak coś to ci wyślę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 To może być znany problem występujący na płytach z KT400. Objawia się on w tym, że przy FSB=200+ występują błędy na dysku (data corruption). Aby sprawdzić czy to to, do celów testowych, wyłącz UDMA dla dysków i przestaw je na PIO-4. Na moim mobo to sie pojawia w okolicach ~210MHz. Aby co nieco poprawić możesz dodać radiator na mostek południowy (south bridge), ale to za wiele może nie poprawić :( Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 To może być znany problem występujący na płytach z KT400. Objawia się on w tym, że przy FSB=200+ występują błędy na dysku (data corruption). Aby sprawdzić czy to to, do celów testowych, wyłącz UDMA dla dysków i przestaw je na PIO-4. Na moim mobo to sie pojawia w okolicach ~210MHz. Aby co nieco poprawić możesz dodać radiator na mostek południowy (south bridge), ale to za wiele może nie poprawić :( Pozdrawiam, Jak sie przed chwila bawilem FSB to winda mi sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ła, pewnie od FSb, jaka masz przepustowosc pamieci na tym abicie i przy jakim FSB ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Jak sie przed chwila bawilem FSB to winda mi sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ła, pewnie od FSb, jaka masz przepustowosc pamieci na tym abicie i przy jakim FSB ?Trafił mi się "kiepski" moduł Corsair'a bo przy FSB=200 nie mogę korzystać z najmocniejszych timingów :(. Ponadto zaobserwowałem pewnego buga, otóż po 2,3 uruchomienich kompa od zmiany wartości FSB spadają mi nieco (25MB-int, 15MB-float) wyniki w Sandrze, mimo, że nic nie znieniam :( Ale przejdźmy do wyników: przy 200 timingi 2-2-6-2-1(reszta gorzej) 3035 Int/ 2750 Float, ale to przy procku 1,7GHz. To daje efektywność na poziomie 95/86 %, ale jak był u mnie kumpel i testowaliśmy TwinMos'y (2700-256MB) to mogłem przy 200 ustawić wszysto na max i było średnio 20MB więcej :) Mam zamiar wymienić RAM (na 3500 ;) ) i czekam na coś ekstra do chłodzenia, wtedy wycisnę z tego mobo 7'e soki ;) Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Za ile chcesz sprzedac ten ram i ile to MB ? ja chce sobie kupic 512 3200 Corsair CL2.5 kumpel ma i podobna sa dobre lepsze od tych CAS2 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 29 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2002 Miałem poprzednio te 3200 cas 2,5 i nie trzymały tak timingów jak te co mam teraz. Nie zamierzałem sprzedawać mobo ;) Ram mam jakies 3 tygodnie i moze uda mi się wymienić dopłacając tylko różnicę :) Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 A masz załątwic podobnt ram taniej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 30 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2002 Nie mam, żadnego specjalnego dojścia :( Bazuje na tym, że wydałem kupe kasy na moduł 3200 i udało mi się wymienić na lepszy dopłacając jedynie różnicę. Kupiłem bezpośrednio w dimm.pl, mją tam całą gamę pamięci Corsair. Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...