Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak stworzyć najlepszy efekt dźwięku przestrzennego?? Hmm może sprecyzuje. W jakich pomieszczeniach najlepiej umieścić system głośników, chodzi o wymiary. Do jakich pomieszczeń wogóle się nie opłaca (cały czas mówię o wymiarach)?? Chodzi o to, że mieszkam w bloku i nie wiem czy uda mi się stworzyc naprawdę dobry system audio.

Mam trzy pokoje o wymiarach:

-mały pokój- 8 metrów kwadratowych

-średni pokój- 10 metrów kwadratowych

-duży pokój- 13 metrów kwadratowych (nie wiem czy uda się w nim, ponieważ nie dysponuje nim więc go nie liczcie :P)

W którym uda mi się najlepiej stworzyć system dźwięku??

Jakich głośników użyć?? Zestaw 5.1 czy zestaw 7.1??

Jakiej karty muzycznej użyć??

Proszę o kompleksowe rady? Opiszcie jak wy byście wszystko rozmieścili.

Z góry dzieki

Pozdr Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma to być dobry system to Z-5500THX + Creative X-FI. To jeśli chodzi o zestawy komputerowe. Rozmieszczenie? chyba nie powinno sprawic problemu. Co do pokoju...większej różnicy nie ma między 8 a 10 m kw.

Problem w tym, że nie wiem, czego oczekujesz od zestawu...może też być Logitech X-530 i SB 5.1 i też będzie surround. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma to być dobry system to Z-5500THX + Creative X-FI. To jeśli chodzi o zestawy komputerowe. Rozmieszczenie? chyba nie powinno sprawic problemu. Co do pokoju...większej różnicy nie ma między 8 a 10 m kw.

Problem w tym, że nie wiem, czego oczekujesz od zestawu...może też być Logitech X-530 i SB 5.1 i też będzie surround. :D

a AC97 + Media techy:D tez będzie 'serand':D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż już precyzuje swoje wymagania. Chce stworzyc zestaw kina domowego dajacego swietne efekty podczas ogladania filmu w domowy zaciszu. Nie chodzi tutaj o moc, a raczej sam efekt. Gdy zaprosze kogoś do domu na film, to żeby po obejrzeniu chciał go obejrzeć jeszcze raz i poczuć ten krystalicznie czysty dźwięk :P Co do granicy pieniężnej to chce wydać na głośniki jakieś 500 złotych, a na kartę jakieś 200 złotych. To są górne granice. Mam nadzieje, ze mnie rozumiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie normalne glosniki do kina domowego beda lepsze od kazdych komputerowych pierdziawek (i mowie to z pelna swiadomoscia posiadacza X-530). Moze Z-5500 beda jaks konkurencja.

Nie chodzi o moc, chodzi o jakosc i naturalnosc odwzorowania dzwieku.

Aha, zapomnij o zestawie 7.1 - jest to kompletna strata pieniedzy, bo zadne filmy w 7.1 kodowane nie sa. 6.1 bedzie duzo lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie są kodowane w 7.1 ale z tego co wiem to można przerobić sciżke muzyczną każdego filmu do 7.1 bez większego problemu. Czyli jak 5.1 czy 6.1 czy 7.1, a może wzmachol?? Co wy na to?? Costi powiedz mi ile kosztowało by mnie zakupienie dobrego wzmachola i zestawu głośników (lub też ich stworzenie)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna upmixowac 5.1 do 7.1 - aczkolwiek jest to juz tworzenie czegos, czego oryginalnie w sciezce dziwekowej nie ma.

Osobscie ograniczylbym sie do 6.1. Co do wzmaka i kolumn - u mnie w domu jest amplituner Yamaha RX-V557 i do tego kolumny Eltax Summit (z przodu kolumny Castle, subwoofer Yamaha) i jest super (pomieszczenie 20 m^2). Koszt takiego czegos to ok. 5k zlotych (RX-V557 + odtwarzacz DVD + Summity 6.1 + sub).

Nie wiem jak ten zestaw plasuje sie na tle oferty innych producentow, ale ja z ojcem jestesmy bardzo zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż już precyzuje swoje wymagania. Chce stworzyc zestaw kina domowego dajacego swietne efekty podczas ogladania filmu w domowy zaciszu. Nie chodzi tutaj o moc, a raczej sam efekt. Gdy zaprosze kogoś do domu na film, to żeby po obejrzeniu chciał go obejrzeć jeszcze raz i poczuć ten krystalicznie czysty dźwięk :P Co do granicy pieniężnej to chce wydać na głośniki jakieś 500 złotych, a na kartę jakieś 200 złotych. To są górne granice. Mam nadzieje, ze mnie rozumiecie.

zapomnij..;]

mam liva 5.1 i x530, a w dużym pokoju zestaw kina domowego samsunga ( nie pamiętam jaki, cos kolo 1900zl czyli jakis sredni)

I to wszystko wysiada w porównaniu z zestawem kina domowego z prawdziwego zdazenia na kolumnach ( polecam kode)

;]ale to juz okolo 1500zł do tego karta za hmm 300 i śmiga.

za Tyle co podałeś tak jak ktoś wspominał geniusy za 450 ich zaleta jest drewniana obudowa i dobry dzwięk, ale moc maja w deche...^^

coś za coś:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi