Marsjan Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Właśnie przed chwilą zauważyłem, że mogę sobie programowo odczytać temperaturę twardego dysku (Maxtor D740X) - wychodzi 48 C. Wie ktoś może jaka jest norma? Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 niewiem jaka jest norma ale wiem ze ja tez mam taki dysk d740x i jak go dotke reka podczas pracy to jest prawie zimny czyli ma jakies 40stopni na moje oko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Cytat Właśnie przed chwilą zauważyłem, że mogę sobie programowo odczytać temperaturę twardego dysku (Maxtor D740X) - wychodzi 48 C. Wie ktoś może jaka jest norma? Marcin a jak to zrobiłeś? może w barakudce IV też się da. a dysk masz ciepławy ale nie ma co się stresować :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Cytat niewiem jaka jest norma ale wiem ze ja tez mam taki dysk d740x i jak go dotke reka podczas pracy to jest prawie zimny czyli ma jakies 40stopni na moje oko jak 40 stopni to prawie zimno to kiedy jest gorąco :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 moj IBM IC35L (7200rpm) ma 35-40 stopni (w zalenosci od zachmurzenia :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 B IV mam teraz 27C max jaki osiagnoilem to 55C i dysk dzialal wiec mysle ze 40C na maxtorze da sie przezyc :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Cytat a jak to zrobiłeś?Odczytałem SpeedFanem. A tak w ogóle sprawa zaczęła mnie interesować, bo wyjąłem dysk z szyn i podwiesiłem na gumach co by ciszej chodził. Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Speedfan podaje mi ze 37*C na HDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Moj dysk nie ma wiecej niz 36*C :P ale mam cooler na nim taki aluminiowy z dwoma wiatraczkami :wink: :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Cytat Cytat niewiem jaka jest norma ale wiem ze ja tez mam taki dysk d740x i jak go dotke reka podczas pracy to jest prawie zimny czyli ma jakies 40stopni na moje oko jak 40 stopni to prawie zimno to kiedy jest gorąco :?: jezeli chodzi o czucie ciepla reka to nie raz sie dalem na to nabrac jak jest wszytko ok i masz temp. reki ok 36,6 i dotykasz hdd to a on ma 40 stopni to nie ma duzej roznicy temp. i nie poczujesz ciepla "zbytnio" ----------------------------------------------------------------------------- ale jak kiedys mialem zmarzniete rece , czy poprostu jakims przypadkiem mialem zimniejsze niz normalnie i dotknelem swojego radiatorka na CPU to wydawal mi sie duzo bardziej goracy niz jest normalnie :P , a sie okazalo ze ja mialem zimne rece a nie ze CPU jest za cieple , zwroccie na to uwage dokonujac pomiaru temp. na "dotyk" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Moja baracuda jest chłodna bo zamontowałem na niej taki długi radiator z celerona slotowego i dwa wiatraki na 7 V ale przedtem była gorąca i podejrzewam że około 50-60 stopni miała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 muj w zime miał 37 a jak go dotknąłem do był ciepły - coś tu chyba nie gra - barracuda IV 40 - teraz mam puszczonego na niego jakaś 8cm wieje i jest zimny temp. nie sprrawdzałem bo po co SpeedFan mnie troche wkurza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Baracuda IV 80GB 42stopnie przy zamkniętej obudownie, przy otwartej 40. Odczyt SpeedFan'em Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Ja nie pamiętam dokładnie nazwy mojego dychu, ale wiem: że to IBM, 40GB, 7200obr/min. Temperaturka w SpeedFan to 38-40. Dodam, że obudowa jest otwarta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Żeby odczytać temperaturę dysku i inne np. Speed Fanem trzeba najpierw włączyć S.M.A.R.T. dla dysków twardych w BIOSie. A umnie od 45 do 50. Seagate U6 40GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Właśnie, czy ktoś wie, gdzie jest w dysku termometr?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 20 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2002 Dobra mam pytanie czy moj miernik jest zwalony mam B IV i caly czas temperatura jest od 27-28 C odczytane przez speedfan-a a temperatura cpu 27C mhmm komp 24/7 w tej chwili temp taka sama pomimo ze od 2 godzin zrzucam cd-audio na dysk z kompresja do mp3 8O no chyba powinno sie troszke cieplej zrobic ? No niby mam nawiew z zewnatrz na dysk 2x4cm i na dole obudowy 1x8cm mozliwe to to czy nie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...