Skocz do zawartości
Gość

Sprzęt Do 3000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przyszedł czas na wymanę mojego sprzętu. Częci sobie wybrałem tylko poradźcie co można jezsccze w nim zmienić. Dodam że komp ma być do 3000 zł (w skład ma wchodzić jeszcze switch i sieciówka). Nagrywarkę DVD, monitor, klawę, myszkę zostawiam ze starego.

Komputer będzie kręcony i nie będzie rczej służył do grania.

Konfiguracja komputera:

Procesor.........................AMD Athlon 64 3200+ bulk (Socket 939) Venice

Płyta główna.....................DFI LanParty UT nF4 Ultra-D

Wentylator procesora........Arctic Cooling Freezer 64 Pro

Karta graficzna.................Radeon X550 Sapphire 128 MB DVI + TV bulk (128-bit)

Zasilacz...........................Tagan 380W - PFC

Obudowa..........................Cooler Master Centurion 5

Dysk twardy IDE/SATA......Samsung SpinPoint 160 GB (8MB cache, Serial ATA II)

Pamięć.............................PDP Patriot LLK 2 x 512MB DDR 400MHz CL2-5-3-2

Karta sieciowka.................D-link DFE 528TX Fast Ethernet PCI 10/100 Mbps BOX

Switch..............................D-Link DES-1005D Switch 10/100 Mbit/s 5-port

Uwagi:

Procka wziąłem 3200+, a nie 3000+ gdyż już coraz gorzej można dostać tego dugiego, bo wyszły z produkcji.

Co prawda komp do grania nie będzie lecz lepsza grafa nie zaszkodzi. Myślałem jeszcze nad TAKIM czymś. Ostatnio bardzo potaniały. Sieciowka i Switch na pewno zostają.

Najtrudniejszy problem jest z pamiątkami. Co wybrać by nie blokowało procka przy kręceniu (do 600 zł). Aha jeszcze jedno. Tak pomyślałem, żę może lepiej zamiast Tagana 380 W wziąć Chiftec'a jakiegoś. Za te 270 zł bym miał 450 W szefa.

Proszę o pomoc w tych problemach.

Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka weź oczywiście w wersji BOX (3 lata gwarancji, OEM- rok gwarancji)

Płyta i dysk - posiadam, polecam ;)

Napewno Ci sieciówka potrzebna? Masz zintegrowana na płycie :).

Grafika skoro komp nie do grania może zostać. Jednak jeśli wystarczy Ci funduszy poszukaj jakiegoś radeona 9800 lub gf'a 6600 (ja bym stawiał na redona ale o tym było już dużo na forum, użyj szukajki :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka weź oczywiście w wersji BOX (3 lata gwarancji, OEM- rok gwarancji)

Płyta i dysk - posiadam, polecam ;)

Napewno Ci sieciówka potrzebna? Masz zintegrowana na płycie :).

Grafika skoro komp nie do grania może zostać. Jednak jeśli wystarczy Ci funduszy poszukaj jakiegoś radeona 9800 lub gf'a 6600 (ja bym stawiał na redona ale o tym było już dużo na forum, użyj szukajki :))

za duzo tu niepoprawnosci!!

bierz procka OEM, szkoda kaski na BOX - a jak go spalisz to i tak nici z gwary a inaczej to procki nie padaja do 3 lat....

sieciowke dobra mozna wyczaic na allegro za 8zl warta w sklepach 40zl (intel'a np.).

9800 jest na agp a nie na pci-e jak ta DFI posiada....

pzdr

a tego avatara juz widzialem u Pana Overclocker'a.....

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieciówkę kupuję bo chcę sobie założyć sieć w domu, tzn. do starego kompa.

Grafa 6600 LE zupełnie mi starczy.

Powiedzcie mi czy brać Tagana, czy może jakiś inny sprzęt np. Chfteca. W tej samej cenie co Tagan bym miał 450 W Szefa. Co o tym myślicie.

I najważniejsze jakie pamiątki brać. Przy ograniczeniu do 3000 zł. Liczyłem, że na pamiątki zostanie max 600 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie się zastanawiam. Nie mogłem znaleźć jakiś testów potwierdzających wyższość Manchestera nad Venice'm. Możesz mi je pokazać??

Po zastanowieniu się wybiorę grafę do 500 zł. Bedzie to albo X700 ,albo 6600 GT.

Jak myślicie co będzie lepsze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Mówisz że jest ona tak samo wydajna jak GT???

Tak, i kręci sie wyżej niż GT. Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, pozwolisz ze sie wtrace bo tez skladam sobie kompa wlasnie do 3000, z czego mam juz kilka rzeczy i kilka juz kupilem, zastanawia mnie ile za co konkretnie zaplacisz...

zastanawia mnie tez wlasnie dlaczego venice niby mialby gorszy? Znaczy ja jestem otwarty na propozycje (bo jeszcze nie kupilem proca :P ) i czekam na wyzej wspomniane dowody :D

jesli chodzi o moj zestaw, to mam taki:

[-] AMD 3000+ OEM Venice

[-] DFI LanParty NF4 Ultra-D

[-] Patriot PSD1G400KH (2x512MB, niebieskie radiatory)

[+] TOPOWER 450W P7

[+] Scythe Ninja Plus

[+] Gigabyte GeForce 6600 (NX66128DP BOX)

[-] CODEGEN 9011 P4 SEMI SERWER TOWER

[-] Maxtor Diamond Max 10 80GB 6L080M0

zaznaczyłem + rzeczy które juz mam a - ktorych jeszcze nie mam. Rownież czekam na zastrzezenia i komentarze, a przedewszystkim chciałbym zobaczyć ceny poszczególnych części za jakie zapłącisz (oczywiście jeśli będziesz chciał się pochwalić :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi