ryto Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Na dniach mam zamiar sprawić sobie nowy komputer. Pochodziłem po sklepach i wybrałem zestaw maxymalnie za 1500 - 1600 zł. Wszystko miało chodzić na płycie MSI K8N Neo3-F (nForce 4 4x) jednak przed kupnem coś mnie pokusiło aby zajrzeć na forum. No i zaczęły się schody. Z tego co wyczytałem nie jest to bardzo dobra płyta, jest sporo opinii na "nie". Chciałbym więc się dowiedzieć jaką płytę polecacie, najlepiej na nForce 4 4x i z pci-e do 300 zeta!! Ja sam poszukałem i znalazłem takie: 1. wspomniana MSI K8N Neo3-F LINK 2. ASUS K8N4E lub K8N4E-Deluxe (tak na prawdę nie wiem czym te płyty się różnią, poza ceną, a różnica jest znaczna) LINK K8N4E i LINK Deluxe 3. Gigabyte K8NE LINK Z tego co juz wiem asus i msi raczej odpadają bo semprona 2600+ raczej nie podkrecą. A co z Gigabyte K8NE? Płyta oceniana dosyc wysoko przez overclockerow ale... To gigabyte a ja nic o tej firmie nie wiem. Choidzi przede wszystkim o STABILNOSC PRACY (tez przed podkręcaniem!) Asus to dobra firma produkująca stabilne płyty. A gigabyte? Czy ktos ma tą płytę i moze coś o stabilności napisac?? Komp bedzie uzywany nie tylko do gier ale i komprecji avi do dvd i odwrotnie. Nie chce aby się wieszał podczas tego procesu! Pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2006 przez ryto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Gwoli ścisłości, 754 a nie 757. Ale do tematu, CnQ mają tylko semprony powyżej 3000+. Płyte bierz epoxa na 754 albo dfi. Wszystko zależy od kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryto Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Aha ano wlasnie. Na płytę nie mogę przeznaczyc wiecej niz 300 zeta! Niestety... Czyli asusem tego procka nie da się podkręcic? Trudno, a czy sama płyta jest dobra? (najwyzej nie bede podkręcał, trudno ;-)) A pozostałe płyty pod semprona 2600+?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Masz, poczytaj to i dojdziesz do wniosku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryto Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 hmm, ten link tak na prawdę niewiele mi pomógł. czytałem go przed założeniem tego posta... A co powiecie na gigabyte k8ne? płyta chwalona ale jak się sprawuje w rzeczywistości. chodzi o stabilnosc pracy... Albo epox ep-8npa7i?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Gigasyfa omijaj z daleka, bierz epoxa. EDIT: Mowiłem to w sensie że do oc jest cienki. Edytowane 25 Stycznia 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) syfa to ty masz nie powiem gdzie... :lol: sam tak myślałem o tej firmie zanim nie kupiłem k8ns :wink: znajdz coś na s754 nie dfi mającego taki potencjał o/c epox max na zynie wyciska 320...dobre gb ponad 360...to jest różnica 2 klas k8ne jeż nie jest złe- po prostu przy ostrym o/c zaczyna kaprysić... Do standatrdowych ustawien albo kręcenioa w okolice 2.4 ghz jest ok... jak chce sie więcej to osobiście plecam dfi infinity nf4-4x w znaku są za ok 295zl wieć mieścimy sie w limicie... Edytowane 25 Stycznia 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryto Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Ja nie mam zamiaru ostro podkrecac procka. taki lekki tuning ;-) I dlatego pytam o gigabyte bo asus nie daje mozliowosci podkrecania sempronow (z tego co wiem).... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Przepraszam, że wchodzę w temat, ale czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na jedno pytanie... Znalazłem w internecie Epoxa 8KDA3I w sklepie 4speed.pl, ale zdjęcie tam zamieszczone przedstawia inną płytę niż tę którą testował Tygodnik komputerowy. O co chodzi? Czy ktoś widział gdzieś dostępnego Epoxa 8KDA3I ?? edit: z tego co widzę wszystkie płyty główne Epoxa 8KDA3I także w innych sklepach mają taki mniejszy radiator niż na tej płycie jaką testowano w Tygodniku komputerowym. Czy mimo wszystko warto ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą ze sklepu 4speed.pl? Będę bardzo wdzięczny za uzasadnioną odpowiedź! edit II: ojej, na zdjęciu epoxa z 4speed.pl na płycie są 2 tranzystory przy mosfetach przy sockecie, gdy na innych stronach zawsze są 3 - wtf?! Edytowane 25 Stycznia 2006 przez kornographyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...