maluszek Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 wszytskie 4 wieje na nagrzewnice,z tym ze z obu stron. To znaczy, że nie ma przywiewu przez nagrzewnicę? To teraz wszystko jasne skąd się wzięły takie wysokie temperatury. Zrób tak, żeby dwa wiatraki wdmuchiwały do chłodnicy a dwa wysysały powietrze z chłodnic. Przewiew do podstawa :mrgreen: . Pozdrawiam M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 Odczyt z plyty z diody to mam 70C ;) ALe moj epox nie mierzy jej tylko sztucznie zawyza o 20C. Nagrzewnica stoi na polce tu na kompem i mam swodobny dostep swiezego powietrza, wszytskie 4 wieje na nagrzewnice,z tym ze z obu stron. Masz racje poprobuje roznych ustawien. Zabuduje nagrzewnice i skroce weze. Hmm, no to glupio z tym odczytem... czyli problem gdzie indziej Z tego co rozumiem, to 2 wiatraki z prawej strony wieja przez nagrzewnice w lewo, a 2 wiatraki po lewej stronie wiejaj tez przez nagrzewnice, stymze w prawo. No jezeli tak jest, to jest niedobrze. Czesc powietrza ogrzanego, ktore przelecialo przez nagrzewnice dajmy na to z prawej do lewej strony, jest uzywane przez wiatraki z prawej i przesylane zpowrotem do lewj...slowem wiatraki napewno po czesci korzystaja z powietrza juz ogrzanego, a to zle. Slowem, zrob przeplyw tylko w jedno strone, czyli jedne dmuchaja na nagrzewnice, a te po drugiej stronie wspomagaja sasiadow dmuchajac OD nagrzewnicy. Rozumiesz? .....--> X --> W..--> X --> W .....--> X --> W..--> X --> W .....--> X --> Gdzie X to nagrzewnica, W to wiatraki, a --> kierunek przeplywu powietrza, a na biale kropki nie zwracaj uwagi Ok, tak zrobie, zabuduje nagrzewnice i zrobie jak polecales - 4 wiatraki wyciagajace powietrze z nagrzewnicy. Obcialem na szybko przewody i skrocilem je o jakies pol metra. Przeprowadzilem tez szybki test przeplywu. 2 litry wody przepompowalo mi przez uklad w okolo 10 sekund, co daje nam 12 litow/minute, czyli 720l/h. To malo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 To teraz wszystko jasne skąd się wzięły takie wysokie temperatury. Zrób tak, żeby dwa wiatraki wdmuchiwały do chłodnicy a dwa wysysały powietrze z chłodnic. Przewiew do podstawa :mrgreen: . No wlasnie nie jest jasne, bo przy temp wody 30C na tym procku nie powinien miec 54C !!! qrde, 44C nie powienien nawet miec :evil: KaT Zakladajac, ze dobrze wyszedl ci pomiar, to przeplyw ma bardzo dobry, az niewiarygodnie dobry jak na MJ1000. Miec 600l/h to juz swietnie, a ty masz nawet wiecej (oczywiscie blad pomiarowy napewno jest jakis, ale i tak swietnie). Tak wiec nie w tym sek... Obuduj nagrzewnice, sprobuj zalatwic AS3... Ile razy montowales ten blok na procku? czy zawsze byly takie temp... dziwne wiesz, bo te bloki nie moga byc az tak kiepskie, po prostu NIE MOGA, wiec albo cos jest nie tak z kontaktem, albo z czujnikiem, albo nie wiem :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 Blok na 100% przylega idealnie, zakladalem go kilka razy. Na AS kasy mi troche szkoda, zreszta problem nie lezy w pascie. Jest cos o czym nie wspominalem, otoz zapinka jaka takze zakupilem u mate(a dostalem zapinke z discotechu) nie trzymala mi bloku. Poprostu przy maksymalnie skreconej srubie brakowalo ok 1cm do czubka bloku z ta mala dziurka. Tak wiec uzylem 4 monet : 2x50gr + 20gr + 10gr i trzyma sie idealnie. Moze to w tym rzecz? Moza lepiej kupic coldplate, zeby wszystko napewno przylegalo? Taki prowizoryczny sposob mocowania mimo wszystko zapenie idealne przyleganie WB do jadra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 KAT to jest dobre rozwiazanie :D. Tylko jakie pompki tam beda? 1000l/h? Bo obieg będzie dosc duzy tak w planach to ile on bedzie wynosil? Ile wentyli ma byc na chlodnicy? 2 czy 4? Napewno taki układ będzie wydajny. Sadze, ze przy temp w pokoju 20C temp na procu nie powinna przekraczac 30-35C, w zaleznosci od tego ile bedzie tych wiatrakow na chlodnicy i na ile V puszczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 31 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2002 Teraz dopiero oblukałem ;). KAT sprawdz chlodnice przedewszystkim, posc kreta do niej :P , ile ma ten twoj uklad m? Moze trzeba skrocic rurki. I te 4 wentyle na chlodnicy powinny byc inaczej ustawione. Czyli Jeden ciagnie a drugi wyciaga :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 Blok napewno przylega idealnie. Weze nie zaginaja sie, wszedzie sa bardzo lagodne łuki. Nagrzewnice czyscilem octem, az zaczela leciec krystlicznie czysta woda, bez jakichkolwiek syfow. Temperatura otoczenia normalna, czyli ok 20C. Napewno zbadam przeplyw niedlugo i tedy podam wyniki. Fakt, ze proc pracuje na napieciu 1,95 i grzeje sie dosc sporo, ale liczylem na temperaturki 10C mniejsze. Jakbym sie zawzial to moglbym skrocic te weze o jakies poltora metra i postawic nagrzewnice tuz obok zbiorniczka. Czy to da jakis znaczacy spadek temperatury? I powinienes miec temperaturki o 10C mniejsze :evil: Napiecie podbija, jasne, ale nie az tak na wc, ktorego nagrzewnica jest chlodzona aktywnie i to nie byle 1 80tka, a 4rema :? Co to za XP1700 (0.18u czy 0.13u?) Moj XP1800(0.18u)@2300+ przy 2.1v mial w stressie ~44C, przy aluminiowej nagrzewnicy owianej 2 120mm wiatrakami@5.73v (~40CFM kazdy) i PH802 (1500l/h, 1.5m slupa). Stymze ja mam wszystko w obudowie, wiec weze sa krotkie Co musisz zrobic: Obudowac chlodnice Co mozesz zrobic: Skrocic weze Ale tak czy inaczej problemu to nie rozwiaze, 10C to to nie da napewno. Dziwne natomiast jest, ze na niepodkreconym miales w idle 30C a na podkreconym poszlo w gore o 16C 8O , nie powinno byc az tak duzej roznicy. Ja w idle roznice mam jakies 5C biorac pod uwage roznice podkrecony i niepodkrecony. A mam gorszy blok! Qrde no, az sie wierzyc nie chce, ze az tak zmienily ci sie temp... Jaka pasta (ktory ArcticSilver o ile wogole). Czy jacys inni userzy Lev3 z chlodnicami chlodzonymi aktywnie, albo tacy znajacy temp wody przed procesorem sie wypowiedza odnosnie ich temperatur/dlugosci wezy/pompek? (reed, ty masz zdaje sie Lev3) Posiadam LEV1 niestety :wink: pasta = AS III (& CS) temp w idle = 23* -> 26*C (obecnie) temp w stresie = max 34*C (obecnie) temp otoczenia 21*C -> 22*C temp system -> 26*C temp wody w zbiorniczku 23*C (tak pokazuje bimetalowy termometr , moze oszukiwac) dlugosc wezy = okolo 1m (max) 12/16mm Eheim pompka MJ 1000 (wisi na wezu, w 99% nieslyszalna z odl 10 cm :D ) Uklad : Zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 No to faktycznie cosik za wysokie mam temperaturki :( Podejzewam,ze to przez moj nowatorsk system montazu WB :) Musze chyba kupic coldplate, zeby wszystko idalnie przylegalo,a jak to nie pomoze to chyba sie rozejrze za lepsza nagrzewnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 No to chyba znalazlem przyczyne wysokich temperatur. Sama pompka przepompowywuje 7 litrow wody w 50 sekund, a na te sama ilosc wody przepompowywana przez nagrzewnice(bez bloku) potrzeba 2 minut !!! W sumie z blokiem daje to pewnie jeszcze wieksze opory. Sam nie wiem czemu stawia ona takie opor, czyscilem ja dlugo i dokladnie octem i nie leci z niej zaden syf. Coz, moze taki juz urok tej konkretnej nagrzewnicy. Narazie szukam jakiejs innej, wtedy bede mogl porownac przeplyw przez 2 rozne nagrzewnice. W kazdym razie dziekuje wszystkim, a zwlaszcza Witchhunterowi za porady ;) Aha, jaka polecacie(z jakiego samochodu) dobra miedziana? Mam na oku od poldka, podobno ma miedziane rurki, wiec sie chyba nada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamZ Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 Przyglądam sie waszym wypowiedziom i sie zastanawiam dlaczego u mnie w Idle temp procka wynosi 31-32*. A co do bloku to ja posiadam Blok LEV3 i temp w idle jest ok 8-10*C powyżej otoczenia a w stresie ok. 10-14*C, także chyba nienajgorzej. Chłodnica miedziana duża od Mate, 4 wentyle 8cm puszczone na 5V (dmuchają), pasta = jakaś pseudo srebrna od wentylatora Titan ale zamówiłem Arctic silver czy coś takiego +SHIM temp w idle = 31-32*C temp w stresie = max 33-35*C Stability Test- cała noc temp wody - nie mam pojęcia w sumie mam ok 0,5 litra dlugosc wezy = 3m 12/16mm Eheim sporo ale niedługo będzie mniej pompka Eheim 1250 (1200L) a przepływ wody według mnie nie największy jeszcze nie badałem ale to chyba te 3 metry. A procek to Duron 1000@1133 (8,5X133) 1,86V Sandra pokazuje 74-75W czy to możliwe? Power Rating(s) Core Power : 75W (estimated) Cooling System Thermal Resistance : 0.01°C/W (estimated) Sensors CPU Temperature : 32.5°C / 90.5°F CPU Core Voltage : 1.87V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 Przyglądam sie waszym wypowiedziom i sie zastanawiam dlaczego u mnie w Idle temp procka wynosi 31-32*. A co do bloku to ja posiadam Blok LEV3 i temp w idle jest ok 8-10*C powyżej otoczenia a w stresie ok. 10-14*C, także chyba nienajgorzej. Chłodnica miedziana duża od Mate, 4 wentyle 8cm puszczone na 5V (dmuchają), pasta = jakaś pseudo srebrna od wentylatora Titan ale zamówiłem Arctic silver czy coś takiego +SHIM temp w idle = 31-32*C temp w stresie = max 33-35*C Stability Test- cała noc temp wody - nie mam pojęcia w sumie mam ok 0,5 litra dlugosc wezy = 3m 12/16mm Eheim sporo ale niedługo będzie mniej pompka Eheim 1250 (1200L) a przepływ wody według mnie nie największy jeszcze nie badałem ale to chyba te 3 metry. A procek to Duron 1000@1133 (8,5X133) 1,86V Sandra pokazuje 74-75W czy to możliwe? Power Rating(s) Core Power : 75W (estimated) Cooling System Thermal Resistance : 0.01°C/W (estimated) Sensors CPU Temperature : 32.5°C / 90.5°F CPU Core Voltage : 1.87V Temoeratury masz dobre. Co do tych 70W Durona to tez sie zgadza, wiec nie masz sie co martwic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamZ Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Przyglądam sie waszym wypowiedziom i sie zastanawiam dlaczego u mnie w Idle temp procka wynosi 31-32*. A co do bloku to ja posiadam Blok LEV3 i temp w idle jest ok 8-10*C powyżej otoczenia a w stresie ok. 10-14*C, także chyba nienajgorzej. Chłodnica miedziana duża od Mate, 4 wentyle 8cm puszczone na 5V (dmuchają), pasta = jakaś pseudo srebrna od wentylatora Titan ale zamówiłem Arctic silver czy coś takiego +SHIM temp w idle = 31-32*C temp w stresie = max 33-35*C Stability Test- cała noc temp wody - nie mam pojęcia w sumie mam ok 0,5 litra dlugosc wezy = 3m 12/16mm Eheim sporo ale niedługo będzie mniej pompka Eheim 1250 (1200L) a przepływ wody według mnie nie największy jeszcze nie badałem ale to chyba te 3 metry. A procek to Duron 1000@1133 (8,5X133) 1,86V Sandra pokazuje 74-75W czy to możliwe? Power Rating(s) Core Power : 75W (estimated) Cooling System Thermal Resistance : 0.01°C/W (estimated) Sensors CPU Temperature : 32.5°C / 90.5°F CPU Core Voltage : 1.87V Temoeratury masz dobre. Co do tych 70W Durona to tez sie zgadza, wiec nie masz sie co martwic. Czyli możnaby powiedzieć że nie jest aż tak źle z tym moim chłodzeniem. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...