Skocz do zawartości
Gość Tomas1

Athlonxp 2800+ Barton I Wentyl Pod Soc A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie co do AthlonaXP 2800+ Bartona. Skoro 2800+ działa na szynie 333MHz to czy pamieci Patriot 2x512MB DDR400 będą chodziły z tym prockiem na 400MHz czy na 333MHz??? Jaki polecacie wentyl do tego procka (najlepiej do 50zł)??? Czy uważacie, że warto zainwestować 350zł w nowego Bartona 2800+ (wersja oem), wentyl do 50zł, do tego nowe mobo na soc A za 200zł oraz pamięć Patriot KH 2x512MB 400MHz???

A propos jakie mobo polecacie na soc A??? Ja myślę o Asusie A7N8X-XE, MSI K7N2 Delta2-FSR, Asrock K7NF2-RAID. Co o nich myślicie???

PS. NForce 2 Ultra jest chyba najlepszym wyborem na soc A?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupujesz nowy procesor i plyte glowna to nie ma sensu brac sprzetu pod socket A. Za ta kase mozna kupic Semprona 3000+ pod S939 i np. Asrock'a Dual SataII na chipsecie ULI (bardzo dobra plytka za niewielka kaske).

Wiem, że można z dopłatą jakichś 80zł mieć soc 939 ale ten Barton będzie miał chyba lepszą wydajność w grach niż Semp 3000+? A i tak za jakis czas zamierzam przejść na soc 939. A połaczenie Bartona 2800+ z 1GB Ramu i R9800 Pro chyba bedzie całkiem dobre do gier?

PS. Czy Fortron FSP400-60PFN to zasilacz normy ATX 2.0 tzn. czy posiada złącze PCI-express??? Jaką mobo polecacie na soc A?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie słuchaj tego co mowi Wielki Wieszcz narodów DON Rafael Santi , gdyż prawda płynie z jego słów a każde jego zdanie nadaje nowy sens temu co już było wiadome ... może troszke przegiołem ale kolo ma poprostu racje.

Smepron S939 będzie szybszy od Bartona ...

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dzieki chlopaki za wsparcie ;)

@Tomas1

Semp 3000+ pod 939 bedzie mial lepsza wydajnosc w grach niz barton 2800+, a jak go jeszcze podkrecisz to juz w ogole nie ma o czym mowic (wsparcie dla 64bitow tez nie jest bez znaczenia). Poza tym plyta AsRock'a ma AGP i PCI-E wiec od razu mozesz kupic grafike pod PCI-E (zakladam, ze nie masz 9800PRO i zamierzasz go kupic) Nastepnie dla pamieci sa odpowiednie dzielniki i nie wystepuje problem z blokowaniem mozliwosci pamieci lub procesora tak jak w przypadku Socket A (chodzi o tryb synchro w socket A uniemozliwiajacy czasem efektywne krecenie pamieci lub procesora, a tryb asynchroniczny w socket A jest duzo mniej wydajny) Moim zdaniem wszystko przemawia przeciw socket'owi A i nie warto ladowac sie w przestarzaly sprzet za dosyc spora gotowke.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi