mechal Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Witam! Mam mały problemik z temperaturą procka sempron 2800 64 bit. Z boxowym chłodzeniem utrzymywała sie w granicach 40 - 45 stopni. Po zmianie na Arctic Cooling Freezer 64 PRO nic sie nie zmieniło i temperatura utrzymuje sie w podobnych granicach 39 do 43 stopni w stresie wiecej. Zastanawiam sie czy moze to być spowodowane tym, ze wszystko to działa na msi neo k8n. Bo juz doszły mnie słuchy ze w płytach msi były przypadki dość częste z odczytem temperatur przez czujniki. Co ciekawe po załozeniu dodatkowego chłodzenia z przodu obudowy - 120mm - temperatura na procu niezmieniła sie. Natomiast spadła temperatura w obudowie i wynosi 30 stopni. Po podkreceniu wentylatora na procu na max temperatura nie spada. Sprawdzałem czy radiator jest ciepły ale nic - zimny jak lód, ew lekko ciepły ale to ledwie wyczuwalne. I teraz pytanie w czym problem? Czy to płyta (bios jest nowy) , czy cooler( dobrze posmarowany), czy moze zasilacz?? Prosze o jakieś podpowiedzi. Speed fun i w biosie taka sama temp. Mój kumpel ma ten sam procek słabsze chłodzenie a temp procka ma ok 30 stopni. Tylko na innej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Witaj. Moim zadniem najpierw powinieneś zaobaczyć jaką masz temp w programie, który sie nazywa Everest :P. MAsz tutaj linka do tego programu. Czasami i everest "kłamie" ale lepsze to niż nic :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechal Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Witaj. Moim zadniem najpierw powinieneś zaobaczyć jaką masz temp w programie, który sie nazywa Everest :P. MAsz tutaj linka do tego programu. Czasami i everest "kłamie" ale lepsze to niż nic :D. Sprawdziłem i tym programikiem jest dokładnie to samo!! Wiec jednako to nie to:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacpan16 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Wg mnie plyta, bo skoro radiator zimny jak lód to znaczy ze procek tez. Np. na moim Celeronie 800 proc ma ok. 30-35* C i radiator ciepły. Grafa tak samo - ok 30* C i radiator ciepły. Czyli jak masz radiator zimny to sie nie masz co przejmowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Może Twój kumpel ma lepsza cyrkulacje powietrza w obódowie :P. Powiedz czy masz jakieś dodatkowe wiatraczki w obódowie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 imo jak radiator zimny to raczej powód do zmartwień, gdyż istnieje możliwość że nie dolega do procesora a temperatura 40 stopni 40-pare to już powinno byc wyczuwalne ciepło.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Co do everesta, u mnie w stresie przekłamywał o 5 stopni. W biosie prawdopodbnie też Ci przekłamuje. Albo czujnik masz walnięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin AMD Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 W everescie mam -189 Stopni :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechal Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Hm no wszystko fajnie wielkie dzieki tylko nadal to nierozwiązuje problemu - ponieważ jeśli w biosie są takie same odczyty i w programach to znaczy ze programy odczytują to poprawnie. I nadal nie wiem jaka moze być tego przyczyna. Bo moim zdaniem to wina płyty ewentualnie moze zasilacz - bo nie jest za ekstra. Przy otwartej obudowie gdy radiator zimny temp wynosi nadal 40 stopni... A w obudowie mam dobre chłodzenie z przodu akase 120 mm i z tyłu arctica 80 plus zasilacz i dobre chłodzenie na procu. Wiec w czym problem???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Hm no wszystko fajnie wielkie dzieki tylko nadal to nierozwiązuje problemu - ponieważ jeśli w biosie są takie same odczyty i w programach to znaczy ze programy odczytują to poprawnie. I nadal nie wiem jaka moze być tego przyczyna. Bo moim zdaniem to wina płyty ewentualnie moze zasilacz - bo nie jest za ekstra. Przy otwartej obudowie gdy radiator zimny temp wynosi nadal 40 stopni... A w obudowie mam dobre chłodzenie z przodu akase 120 mm i z tyłu arctica 80 plus zasilacz i dobre chłodzenie na procu. Wiec w czym problem????albo zły odczyt albo źle założony cooler na procu wyklucz jedną z ewentualności i masz rozwiązanie EOT ps: w jaki niby sposób zasilacz mógłby wpłynąć na temperaturę procesora? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 imo jak radiator zimny to raczej powód do zmartwień, gdyż istnieje możliwość że nie dolega do procesora Popieram zdanie Luk3 - jeśli radiator zimny to niestety źle założony albo pasty za mało/za dużo/marnej jakości ? - coś nie tak w każdym razie. Po to jest radiator żeby odbierał ciepło , więc nie ma się co cieszyć że jest zimny ! Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechal Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 NO mnie to nie cieszy dlatego włąsnie ten temat poruszam na forum. Pasta Arctic podobno dobra - co do załozenia coolera to już 2 razy go przekładałem i smarowałem inną pasta, ale wczoraj zauważyłem ciekawostkę - w stresie radiator robi sie lekko ciepły nawet przy otwartej obudowie a temperatura zmienia sie tylko nieznacznie o ok 3 stopnie. To dziwne kiedy ma 40 to jest zimny a zaledwie o 3 stopniewiecej juz czuć taką róznicę. Czy jest jakaś mozliwośc sprawdzić temp proca w jakiś inny sposób??? jakieś czujniki dodatkowe itp??????? lub przynajmniej temp podstawy radjatora tzn tej miedzianej stopy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 u mnie podobnie, kupilem nowa obudowe (wczesniej mialem midi atx), zalozylem do niej 2 wiatraki artica 2TC (jeden wieje bez na procesor a drugi z tylu obudowy wyciaga) i temp nie spadla nawet o 1 stopien, radiator ladnie wyszlifowany na lusterko i jest ledwo cieplutki, a temperatura czasami w spoczynku ma 47-48, a czasami 41-42 i nie wiem o co chodzi, dalem sobie spokoj skoro radiator sie nie grzeje to jest ok, przeklamania czujnikow i tyle p.s. wyobraz sobie ze w starej obudowie ktora byla mniej przewiewna i mniejsza, mialem mniejsze temperatury jak w tej :lol: bylo cos ok 44 stopni to max a procesor krecony i napiecie podbite bylo do 1,7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechal Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zakupiłem nowy zasilacz chieftec 420 w i o dziwo temp na procu spadła o 2 stopnie. Poza tym pojawiły sie nowe problemy ale to całkowicei inny temat typu - uciążilwe piszczenie zasilacza;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
test1234 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Temperatura mogła spaść o te 2 stopnie chociażby z powodu lepszego lepszego chłodzenia zasilacza (ten Chieftec ma 2 wentylatory) i może po prostu mniej nagrzewa wnętrze obudowy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...