Skocz do zawartości
wojtek

Podkręcanie - CELERON 300A - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem wszystkich porad które tu dostałem. Na maksa chodzi 374 MHz, jak podniosłem napięcie do 2,05V to poszedł na 450 ale chodzi niestabilnie, chciałem podnieść napięcie do 2,1V ale wtedy w ogóle nie chce działać. Wiesza się od razu przy ładowaniu systemu. Ustawienie które mogę zmienić to jedynie taktowanie magistrali.

Mam celka 300A płyta gł. schuttle HOT661/P, RAM 128mb PC 133, grafika RIVA TNT2 M64 32MB, HDD 6,4 I 3,2 GB, CD schuttle 36X, CD-RW LITE-ON 16x10x40, dziwęk MINT 4ch,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem wszystkich porad które tu dostałem. Na maksa chodzi 374 MHz, jak podniosłem napięcie do 2,05V to poszedł na 450 ale chodzi niestabilnie, chciałem podnieść napięcie do 2,1V ale wtedy w ogóle nie chce działać. Wiesza się od razu przy ładowaniu systemu. Ustawienie które mogę zmienić to jedynie taktowanie magistrali.

Mam celka 300A płyta gł. schuttle HOT661/P, RAM 128mb PC 133, grafika RIVA TNT2 M64 32MB, HDD 6,4 I 3,2 GB, CD schuttle 36X, CD-RW LITE-ON 16x10x40, dziwęk MINT 4ch,

witaj w klubie... :) ja wogule na moim MOBO nie moge zmieniac napiecia wiec sie ciesz... sproboj zapodac lesze chlodzenie... a jak nie pomoze to znaczy ze trafiles na slaba serie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary ja zaklejam piny na procku :?

aha ;) czyli jedan kjedziemy na tym samym wozku :) ja tez mysle nad nowszym chlodzeniem, a jeszcze bardziej nad nowym sprzetam i tobie tez radze pomyslec ;) a pozatym mi to 374 i tak niezlego kopa dalo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam jeszcze cel300a...:) bez zwiekszania napiecia i bez specjalnego chlodzenia wyciagam max 450mhz(4,5x100):) i to na b. egzotycznej plycie epox pb112 (via apollo pro) chociaz po 1,5-2 latach uzytkowania zauwazylem ze jak nie mam otwartej obudowy to sa problemy ze stabilnoscia;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasil go na 2.2V jak az tyle nie pomoze to jeszcze idz do elektronicznego zastrzel radiator taki dluzszy od celka i wysoki na 5cm z wentylatorkiem bedzie kawal chlodzenia jak nioe pomoze to sproboj dochlodzic chipset moze da rade boto nei wina proca lecz chipsetu u kolegi na starej plycie kiedys sie krecil tera jush nie ale na nowej plytce ktora ma (asus P3B-f) kreci mu sie na 472 na radiatorku malm na wodzie szlo mac na 558 (ale kop)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych prockach zazwyczaj nie działa regulacja napięcia w biosie :( musisz bawić sie w zaklejanie pinów. Napięcie ustawiasz na 2,2 V (zwolnij ram, pamietaj o dzielniku!) i 450 MHz powinieneś wykręcić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedys miałem celka 366 i go na 550 wykreciłem .Ach to były czasy ta moc .Jakas płyta Acorp juz nawet nie pamietam modelu chipset Via Apllo Pro .Ale to wtedy chodziło i jak jeszcze sobie dokupiłem wtedu 256 ramu to był odlot.Mój był z Malezji ale nie pamietam seri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mój był z Marsyli ale nie pamietam seri"

:lol: :lol: :lol:

Raczej z Malezji - ale mogło się pomylić każdemu :D

Te z Malezji ponoć lepiej się kręciły - ale to były dość wczesne serie - potem produkcję przeżucono do Kostaryki. Pamiętam jak 3 dni chodziłem po sklepach w Krakowie żeby dostać ten z Malezji - ale nie trafiłem i umówiłem się w jednym ze sklepów że będę wymieniał celki aż trafię na takiego co chodzi na FSB 100 ..... :twisted: To była jazda - ale trafiłem za pierwszym razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się. :) Celek chodzi na 450 ale chyba mało stabilnie. Ruszył dopiero po podniesieniu napięcia do 2,2 V.

Jakimi programami mógłbym sprawdzić stabilność i gdzie ich szukać.

Czy mogę pdnieść jeszcze napięcie, żeby chodził stabilnie.

Wielkie dzięki za rady. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

on sie nie spali

ale przy wiekszym napicieu zwiekszac radiator

40C to jus niedaleko stabilnej granicy przy tej czestotliwosci na 2.3 powinien spox dzialac sprawdz organoleptycznie jaka moze miec temp

i odpal jakas wymagajaca gra to sie przekonasz czy dziala ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...