Stefan12 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Wybrałem konfigurację, ale nie jestem do końca przekonany czy dobrze. Szukałem płyty ze zintegrowaną grafiką (gier nie używam, więc taka mi wystraczy), napędy mam ze starego komputera. Mój wybór padł więc na: - płyta głowna ASrock P4dual-915GL Intel915GI - 192zł - procesor Celeron 2,13GHz - 183 zł - pamięć RAM DDR 512 MB Kingston - 166zł - dysk twardy Seagate Barracuda 80GB - 213zł (podobno ciche) - obudowa Modecom Platinium 300W - 166zł (polecana na benchmark.pl) lub Modecom Feel307 300W - 199zł. Całość wychodzi ok. 920zł i jest to suma w której chciałbym się zmieścić. Opinie w stylu dodaj 100, 200 czy 300zł niewiele mi pomogą. Co sądzicie o moim wyborze? Czy coś w tym zestawie wymienić? Z góry dzięki za pomoc. Stefan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 - płyta głowna ASrock P4dual-915GL Intel915GI - 192zł - procesor Celeron 2,13GHz - 183 zł - pamięć RAM DDR 512 MB Kingston - 166zł - dysk twardy Seagate Barracuda 80GB - 213zł (podobno ciche) - obudowa Modecom Platinium 300W - 166zł (polecana na benchmark.pl) lub Modecom Feel307 300W - 199zł. wesja I www.znak.pl płyta gł. (sata2, s754, niezly dzwiek.-alc-850) http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=743&...4AsrK8NF4GSATA2 198 Sempron 2600+ BOX http://znak.pl/index.php?cid=320&scid=1766...m2600+64bit+BOX 301 Kongston 512mb http://znak.pl/index.php?cid=305&scid=1439...2400KingstonCL3 169 Samsung 80GB Sata2 http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1592&...atSam80+HD080HJ 225 obudowa http://znak.pl/index.php?cid=279&scid=1735...207+bez+zas+cza zasilacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83437750 40zl niestety sorki tu wychodzi ponad 100zl wiecej :cry: (64bit,sata2) (wybrałem zasialcz z allegro bo lepszy a cena ta sama co w znaku wersja z zasialczem) wersja II ale tu można taniej - www.apollo.pl (gorszy zasilacz reczta to samo) nie maja teraz na stanie pł. głownej jak byś od nich chciał to zadzwon kiedy beda mieli ps to sa tylko moje głupiutkie propozycje aczkolwiek uważam ze zestawy lepsze od Twojego, bardziej przszłościowe. w drugiem cena tylko delikatnie większa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Wpełni popieram zestaw kolegi , jest o 100 zł droższy ale naprawde warto. Mogł bym zaproponować taką obudowe mini ATX http://www.znak.pl/index.php?cid=279&scid=...tMini+350W+czar Płyta jest mini ATX a obudowa naprawde ładna , wygodna i przyjemna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan12 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Czyli rozumiem, że zestaw wybrane przeze mnie jest dobry, tylko należy wymienić wszystko:) Dzięki za podpowiedź, a teraz pozwolę sobie dorzucić kolejne pytania: - czemu zamieniać intela na amd? - czy procesor Sempron zawiera już wentylator czy należy go dokupić? - w podobnej cenie jest Samsung Sata2 i Seagate Sata1. Rozumiem, że Sata2 jest lepsze (czemu?), ale czy nie lepiej wziąć Seagate, które podobno są cichsze? - zintegrowana karta graficzna w proponowanej płycie NV44 DX9.0 VGA? Czy lepsza od Intel Graphics Media Accelerator 900 w płycie pod celerona? - czy w obudowie Modecom Feel 307 jest tak kiepski zasilacz, że trzeba go wymienić? Dla mnie prirytetem jest głośnośc działania, natomiast płyta mini jakoś mi nie leży. I ostatnie pytanko czyli tzw wróżenie z fusów: czy bedąc średnio zaawansowanym (coś tam czasem grzebałem w starym sprzęcie) użytkownikiem dam radę sam to złożyć do kupy czy lepiej dać w sklepie żeby złożyli? Bo pewnie coś sobie za to doliczą. Z góry dzięki za pomoc Stefan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynchRo ! Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 wlozyc semprona s.754 do plyty glownej to niejest proble,,rdzenia nie ukruszysz nie masz się o co bac.Wentylator dostajajesz bo to wersja box i 3 lata gwaranmcji w wersji oem nie dostajesz i masz krótsza gwarancję,Modecom hmmm nie ufam temu zasilaczowi ( pasci) lepiej kup jakiegos fortrona..350 w ( na allegro za gora 70 zl) a pozatym zestaw kolegi z tym asrockiem jest lepszy jak ten z tym celeronem na pokladzie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) - procesor Celeron 2,13GHz - 183 zł Aaaaaaaa nie kupuj tego!! Już dość miałem narzekań na starego Celerona, tylko że 2600 :wink: Każdy Sempron bije go na głowę, niezależnie w czym! Edytowane 2 Lutego 2006 przez _q_b_a_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 - czemu zamieniać intela na amd? bo w tej cenie AMD bije kilka razy bije na głowę INTELa - czy procesor Sempron zawiera już wentylator czy należy go dokupić?zawiera - w podobnej cenie jest Samsung Sata2 i Seagate Sata1. Rozumiem, że Sata2 jest lepsze (czemu?), ale czy nie lepiej wziąć Seagate, które podobno są cichsze?sata2 jest teoretycznie szybsza i nowsza - nowy standard. samsung jest dobry :) - zintegrowana karta graficzna w proponowanej płycie NV44 DX9.0 VGA? Czy lepsza od Intel Graphics Media Accelerator 900 w płycie pod celerona?nie wiem :/ czy w obudowie Modecom Feel 307 jest tak kiepski zasilacz, że trzeba go wymienić? Dla mnie prirytetem jest głośnośc działania, natomiast płyta mini jakoś mi nie leży.zły nie jest ale sa lepsze w tej cenie -> fortron z allegro np :) I ostatnie pytanko czyli tzw wróżenie z fusów: czy bedąc średnio zaawansowanym (coś tam czasem grzebałem w starym sprzęcie) użytkownikiem dam radę sam to złożyć do kupy czy lepiej dać w sklepie żeby złożyli? Bo pewnie coś sobie za to doliczą.dasz rade. dość proste to jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Ja tylko powiem że Asrock ma geforca 6100 lepszego od 900. A co do składania to niejest to trudne , gorzej z podkręcaniem tymbardziej że w tej płycie byś musiał połączyć 2 scierzki żeby podnieść napięcie na proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Stefan12 - jka bedziesz miał dołożyc to dołóż, nie ta klasa sprzetu co ten celeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 napisz do czego komp ma być ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 napisz do czego komp ma być ?faktycznie to znaczenia nie ma bo ma ograniczone fundusze do minimum, a nie gra w gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan12 Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Dzięki za pomoc. Decyzja więc zapadła: biorę semprona 2600+, płyta asrocka (grafika faktycznie Gforce 6100, pewnie lepsza od intela). Dysk to chyba ostateczna decyzja zapadnie w sklepie, bo niby sataII lepszy, ale tez podobno głośniejszy i niewiele wydajniejszy. Obudowa Modecom Step 207 lub Dom - zobaczymy jak wyglądają w rzeczywistości i wtedy decyzja. Zasilacz zostawie na razie oryginalny, jakby co za jakiś czas kupie na allegro ten fortrona. Pamięci Kingston lub Twinmos - to już chyba nie robi różnicy. Teraz już tylko wyprawa do sklepu i dołączenie do szczęśliwych użytkowników AMD:) Na pochybel intelowi:) Pozdrawiam Stefan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Dzięki za pomoc. Dysk to chyba ostateczna decyzja zapadnie w sklepie, bo niby sataII lepszy, ale tez podobno głośniejszy i niewiele wydajniejszy. tego chyba nikt raczej jakoś nie stwierdził :) lepiej brac sata2 ze wzgledu na pozniejsza wieksza wartość, wydajnośc tylko delikatnie większa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Roznica w wydajnosci rzeczywistej jest rowna 0. Ale ja bym wział seagate 7200.9 80gb sata2 ktory jest lepszy od tego samusnga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...