dario128 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Szukam ludzi którzy nie nie dali się cyfrze i fotografują dalej na analogowych aparatach. Sam jestem zwolennikiem błony celulozowej i będę jej bronił ile starczy sił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Nikt tutaj nie atakuje aparatow tradycyjnych :) niema czego bronic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 No i popsułeś chłopakowi całą zabawe... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Nikt tutaj nie atakuje aparatow tradycyjnych :) niema czego bronic ;) wiadomo ... :) cyfra ma o tyle przewagę, że jest tańsza w użytkowaniu i masz odrazu podgląd fotek ... a o jakości i możliwościach chyba nikt tu nie będzie "wojował" bo to nie ma sensu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario128 Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Ja nie chce z nikim walczyć tylko sie pytam czy jest ktoś fotografujacy analogiem żeby móc porozmawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 zdaje się, że user genghiskhan fotografuje analogowo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario128 Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Choc czy istnieje jeszcze fotografia analogowa? Przeciesz każdy kto fotografuje na filmie żeby pokazać innym czy podddać obróbce np. w PS skanuje filmy i ja też to bardzo chętnie robię. W efekcie koncowym i tak uzyskamy obraz cyfrowy niezaleznie jaką metodą się posługiwalismy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 zdaje się, że user genghiskhan fotografuje analogowo :) Nie wywoluj wilka z lasu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 a Yotmoeczek? :) Cyfrowki sa niesamowice poreczne. Mozna zgrac raz dwa, zrobic mase zdjec, obrobic, taniutko to wszystko. Ale jesli sie chce miec zdjecia profesjonalne to tylko analog. Nawet najlepsza lustrzanka cyfrowa nie zrobi tak zdjecia jak porzadny analog. No i oczywiscie porzadne wywolanie takiej foty. Mam wujka ktory profesjonalnie zajmuje sie fotografia to nie wyobraza sobie rpzesiadki ze swojego Canona na jakas cyfrowke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 W tych czasach to wiekszosc chce miec foty na kompie i tutaj analog przegrywa z cyfra. Bo przy skanowaniu kliszy tracimy juz ta wspaniala jakosc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 No tak, skanowanie to masakra. Ale mozna wywolac film na plytke. Wtedy jest w porzadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Ja jeszcze fotografuję analogami. Dobra zabawa, o niebo lepsza od cyfrówek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 No tak, skanowanie to masakra. Ale mozna wywolac film na plytke. Wtedy jest w porzadku.Wszystko zależy czego się do skanowania używa. Jak jest to zwykły skaner płaski z przystawą do slajdów to nic dziwnego ze będzie nie najlepiej. Do tego są profesjonalne użądzenia o gęstości optycznej prawie 5D, np. skanery do filmów nikon SC 5000ED - jedne z najlepszych na świecie. A co do wywoływania filmów na płytę... to jest też skanowane na profesjonalnych skanerach (np. ww nikon) po wcześniejszym wywołaniu filmu metodą tradycyjną. Zresztą w nowych labach gdzie mają tylko użądzenia cyfrowe (lub wyposażone w karetki cyfrowe) każdy film jest skanowany i wywołwany z postaci cyfrowej. Podsumowując; fotografia w czystej postaci analogowej jest już praktycznie niespotykana (lub pojawaia się bardzo rzadko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Podsumowując; fotografia w czystej postaci analogowej jest już praktycznie niespotykana (lub pojawaia się bardzo rzadko) Chyba, że ma się swój własny "mini foto Lab" ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 chyba micro :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Szukam ludzi którzy nie nie dali się cyfrze i fotografują dalej na analogowych aparatach.To ja. Ale to dlatego, że na razie nie stać mnie na cyferkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) Ja w dalszym ciągu bardzo dobrze wspominam mojego Zenita TTL. Przez długi czas planowałem na jego "następcę" Nikkona FM2. Jak narazie zrezygnowałem z analoga na rzecz cyfry ze względu na koszta, ale chętnie jeszcze wrócę do tradycyjnej fotografii. Edytowane 4 Maja 2006 przez paulo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Jest ktos u nas na forum kto ma/mial canona EOS 50e? Przymierzam sie do jego kupna i jakies opinie o nim jeszcze bym z checia uslyszal. I tak przy okazji czy ktos zna sie na obiektywach (na m42) szerokokatnych, bo nie wiem zbytnio ktorym sie przyjrzec uwazniej a ktore omijac szerokim lukiem :) Na allegro troche tego jest, np. taki Pentacon 29mm 2.8 MC cena kolo 110zl, tylko jak z jakoscia? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) To ja. Ale to dlatego, że na razie nie stać mnie na cyferkę.małe OT Agnes ? ;) Co do szkieł na M42 to pamiętam, że Zeissy i Leice były najlepsze :rolleyes: a pentacony je ostro goniły. ;) Ja bym brał. EDIT : A zapomniałem dodać, że focę też Zenitem TTL z Heliosem 58/2 i Zeissem Sonnarem 300/4. Potem wszystko sam wywoływać w łazience itp :P ciekawa zabawa. Jednak wolę cyfrę i Photoshopa niż analog i ciemnię. ;) Edytowane 5 Maja 2006 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 małe OT Agnes ? ;) Tak. Co do Zenitów, wychowałam się na nich. Dopóki się jeden skubany nie popsuł - strzeliła migawka, naprawa nieopłacalna. No to sobie sprawiłam Nikona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Ja wiciąż częściej używam Dynaxa 404SI niż Z20 ;] Takie przyzwyczajenie. Pozatym lubie ostrość i ogniskową na pierścieniu. Z20 tego nie ma a na cyfre która to oferuje - nie stać mnie na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soldier666 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ja jeszcze foce analogowo, na Canonie A-1 i F-1. Nie mam juz niestety czasu aby gdzies isc i tak sobie zrobic ze 4 rolki filmu, potem to wywolac...ehh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) Dobra to ja jeszcze wrzucę swoje 3 grosze. Stoczyłem naprawdę sporą batalię o cyfrówkę niestety finanse nie pozwoliły mi kupić tego co sobie wymyśliłem Fuji s5600 (dziś już bym tego nie kupił). Nie mniejszym nie odpuściłem. Wyciągnąłem z szafy Zenita 12xp i się zaczęło... :) Aktualnie mam EOS 50QD ale o tym później. Generalnie największą wadą fotografii analogowej są ceny... ja płacę za wywołanie 5zł, skanowanie 10zł ostatnio korzystam z superji za 6zł z allegro. Więc wychodzi 36zdjęć za 21zł :/ No niestety boli... Ale dzięki temu że słono za to płace nie pstrykam bez sensu... muszę się zawsze 10x zastanowić, pokombinować... nie robię serii 20zdjęć jednego obiektu, a może coś wyjdzie... Poza tym taki Zenit ma olbrzymią wartość dydaktyczną (polecam wszystkim początkującym :) ). Za to olbrzymim „+” dla analoga to ceny body!! Kupiłem swojego EOS 50 QD + KIT + torba za 420zł (dość drogo) ale w porównaniu do cyfraka mega tanio :) Mój EOS nie ustępuje funkcjami 300D mało tego jest lepiej wykonany a to co najważniejsze ma dużo większą matówkę!! Jak widać fotografia analogowa ma swoje minusy ale i też plusy. Ostatecznie jak będę miał kasę to może się skuszę na jakiegoś cyfraka Canona w końcu optyka pasuje ale na razie się na to nie zanosi :) Edit ========================== SKRYTOBOJCA -> EOS 50 to pół profesjonalny sprzęt ja tam z mojej 50siątki jestem bardzo zadowolony! Co do M42 z body AF to mam mieszane uczucia... Mam Heliosa w super stanie od Zenita więc kupiłem przejściówkę do EOS. Jedna sprawa bardzo mi dokucza a mianowicie matówka która nie bardzo się nadaje do ręcznego ostrzenia :] niemiejszym latam z tym Heliosem i pstrykam :) http://fox.vis.pl/eos50e/eos50e.html Edytowane 10 Maja 2006 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Co do M42 z body AF to mam mieszane uczucia... Ale fakt jest taki ze dobry szerokokatny obiektyw dostane za jakies ~150zl, a do krajobrazow MF bedzie wystarczajacy. A podstawowe szklo to kupie canona 50mm f/1.8 II za ta cene nie ma lepszego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Ale fakt jest taki ze dobry szerokokatny obiektyw dostane za jakies ~150zl, a do krajobrazow MF bedzie wystarczajacy. A podstawowe szklo to kupie canona 50mm f/1.8 II za ta cene nie ma lepszego :) A co ma nie wystarczyć... :) M42 to bdb patent choć ma swoje wady i jedynie to miałem na myśli... 50mm f/1.8 II -> GooD :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) A pytanko bo mi sie obilo o uszy, ze canon nie lubi gdy nie podlacza sie do niego wlasnych obiektywow. I czasami osobą ktore uzywaly obiektywy na m42 aparat mocno nie doswietlal kliszy i wychodzily glownie bardzo ciemne zdjecia :/ Nie kazdy model aparatu ma taki feler, ale czytalem na necie o tym gdzies. U Ciebie nie ma zadnych problemow? Edytowane 11 Maja 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Zrobiłem zaledwie kilka fotek Heliosem, ale na ta chwile mogę powiedzieć że co najwyżej lekko nie doświetla ale to jest normalnie i nie jest to żaden problem... Częstym problemem jest to że obiektywy nie ostrzą do nie skończoności ale to zależy od przejściówki. Inna sprawą jest też to że ludzie często mają jajka bo body nie chcą działać bez obiektywu z moją 50siątką zero problemu... Jeszcze taka mała rada co do kupowania. Myślę kawał aluminium nie musi być nowe... Patrzę na allegro no bywają z drugiej ręki... obserwuje a ludzie jak szaleni licytują po 50 parę zł :] W końcu znalazłem za 55zł nową (nie malowana, ostrzy do nieskończoności, blokada przekręcenia + dekiel tylni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) A pytanko bo mi sie obilo o uszy, ze canon nie lubi gdy nie podlacza sie do niego wlasnych obiektywow. I czasami osobą ktore uzywaly obiektywy na m42 aparat mocno nie doswietlal kliszy i wychodzily glownie bardzo ciemne zdjecia :/ U mnie ładnie ekspozycja wychodzi. :> Edytowane 11 Maja 2006 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 U mnie ładnie ekspozycja wychodzi. :> Teraz to mi glownie chodzi o analogi nie o cyfrowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Mówiłeś ogólnie Canon ;) poza tym nowe analogi mają te same czujniki pomiaru światła co i DSLRy :) Ale ok, ok - rozumiem :) chodzi o EOS 50 , który do najnowszych nie należy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...