rogers Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 WItam....doradzcie - co byście z takim sprzętem zrobili.....osobiście na tych platformach Intelowskich tak sobie się znam bo nigdy nie miałem - chodzi o podniesienie wydajności w grach..... obecny konfig to (dokładny podam poźnej jak sam sprawdze); Płyta (slot 370) - chipset jakiś tam SIS ale muszę sprawdzić co to dokładnie Celek 1000MHz 256 SDR PC133 GF4MX440 64MB HDD 40GB 5400/s napewno kupiony zostanie nowy twardy ale to inna historia. a oto moje wstępne przemyślenia; 1. Grafy wymieniać chyba niewarto bo ta Celinka szybszą grafe może spowalniać a kupiwać Radka8500 czy GF3 to niewielka różnica 2. szybszy procek (w gre wchodzą P3 lub Celinki) - ale sam procek wiele nie da 3. RAM - warto dokupić 256 SDR (a slot 370 chyba nie ma na DDR a nawet jak jeśli to po co Celince DDRy) 4. Zmiana mobo - kosztowna...(raczej nie zostanie zmienione) co muślicie na ten temat??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Ciezko cokolwiek przyspieszyc . Ja osobiscie podkrecilbym Celerona i kupil mocniejsza grafike , tylko dzieki temu bedziesz mial wieksza wydajnosc w grach ( za mniejsza sume piszesz ze plyty nie bedziesz wymienial ) . Druga opcja to sprzedaz plyty , proca , i pamiatek , za co bys kupil jakies Mobo na kt333 , 256 MB ddrow , i jakiegos Axp ( ktore jak wiesz sa obecnie taniutkie ) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Co ty gadasz grafa perwsz rzecz do zmainy a potem to jush ramu jeshcze z 256 i jakos pociagniesz lekko podkercisz toego swojego celiniaka i narazie starczy ale w doom 3 to za dobrze nie bedzie grafe zmien na min r8500Le np od herca;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Co ty gadasz grafa perwsz rzecz do zmainy a potem to jush ramu jeshcze z 256 i jakos pociagniesz lekko podkercisz toego swojego celiniaka i narazie starczy ale w doom 3 to za dobrze nie bedzie grafe zmien na min r8500Le np od herca;) całkowicie Cię rozumiem ale przy zmianie GF4MX440 na Radka 8500 współczynnik kosztów do wzrostu wydajności jest mało proporcjonalny... a pod GF4Ti4200 przydał bysię jednak mocniejszy procek.....może w jakiegoś P3 1200MHz zainwestować ale tu też niewiem czy wzrost wydajności będzie aż tak widoczny....tyle że moze jakas mocniejsza grafa był ładniej poszła..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Co ty gadasz grafa perwsz rzecz do zmainy a potem to jush ramu jeshcze z 256 i jakos pociagniesz lekko podkercisz toego swojego celiniaka i narazie starczy ale w doom 3 to za dobrze nie bedzie grafe zmien na min r8500Le np od herca;) całkowicie Cię rozumiem ale przy zmianie GF4MX440 na Radka 8500 współczynnik kosztów do wzrostu wydajności jest mało proporcjonalny... a pod GF4Ti4200 przydał bysię jednak mocniejszy procek.....może w jakiegoś P3 1200MHz zainwestować ale tu też niewiem czy wzrost wydajności będzie aż tak widoczny....tyle że moze jakas mocniejsza grafa był ładniej poszła..? Koles jakiego P3 pogielo cie !!!!!!!!! Niech podkreci Celerona i mu styknie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Oj astanowil bym sie co do twojej wypowiedzi r8500LE rozmiata tego mx jak chce i kiedy chce a pozatym le obsluguje wszystko czego mx nie potrafi nie proc jest w miare lekko bujniesz i wszystko dziala spokojowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 a co do podkręcania to mocno bym tej Celinki nie podkręcał z uwagi na to że nie muj kąp a jak coś się zacznie sypac to będę musiał jeździć naprawiać.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 No to Ci doradziloismy jak nie pasuje to rub jak uwazasz ale nasze sugestje byly trafne!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 No to Ci doradziloismy jak nie pasuje to rub jak uwazasz ale nasze sugestje byly trafne!!!! że są trafne no wiem i nie wątpie......ale wolałbym nie podkręcać czyjegoś kompa (a zwłaszcze Celinki bo na nich sie nieznam i niewiem jak sie stabilnie kręcą) a Radek 8500 faktycznie lepszy bo wzrost wydajności ponad 30% no i obsługuje chociażby pixel shadera juz sam niewwiem....może lepiej poczekac pozbierać kaske i kupic cały nowy sprzęt bo tu bez wymiany mobo wiele się widze nie zdziała..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 czegos nie rozumiem czyjs komp prawda to po co "pozbierac kase i kupic nowy sprzet" komus kompa za wlasny chajs to jush lepiej podkec tego celine bo dobrze sie kreci i o nic sie nie obawiaj jak podkresisz skatuj go i sprawdz temp jak zadowalajaca to go zostaw podkrecone i nie martw sie to intel jest dosc stabilne;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 No to Ci doradziloismy jak nie pasuje to rub jak uwazasz ale nasze sugestje byly trafne!!!! że są trafne no wiem i nie wątpie......ale wolałbym nie podkręcać czyjegoś kompa (a zwłaszcze Celinki bo na nich sie nieznam i niewiem jak sie stabilnie kręcą) a Radek 8500 faktycznie lepszy bo wzrost wydajności ponad 30% no i obsługuje chociażby pixel shadera juz sam niewwiem....może lepiej poczekac pozbierać kaske i kupic cały nowy sprzęt bo tu bez wymiany mobo wiele się widze nie zdziała..... To ja tobie powiem jak sie kreci ten Celeron , jezeli to jest 0,13 mikrona to lepsi zawodnicy potrafia wycisnac z niego 1600 mhz a nawet wiecej , tobie styknie miej. Pozatym watpie aby cos sie stalo procesorowi bo Celerony same sie prosza o podkrecanie . A tak nie kupisz proca tylko lepsza grafike , a za jakis czas nowego proca i plyte . Pozatym facet gdzie ty p3 1200 kupisz i za jaka cene !!! . I po co :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 czegos nie rozumiem czyjs komp prawda to po co "pozbierac kase i kupic nowy sprzet" komus kompa za wlasny chajs to jush lepiej podkec tego celine bo dobrze sie kreci i o nic sie nie obawiaj jak podkresisz skatuj go i sprawdz temp jak zadowalajaca to go zostaw podkrecone i nie martw sie to intel jest dosc stabilne;) swojej kasy na czyjegoś kompa bym nie wydał tym bardziej że mi chociażby nowe mobo by się przydało...ale chodziło mi o to co temu komus doradzić a jak twierdzicie że Celinki dobrze sie kręcą i niepowinny byc problemowe to czemu nie - spróbuje mu go podkręcić / grafe też mu podkręce sam kiedyś miałem GF4MX440 więc tu nie będę miał problemów... a celerona to tylko FSB da się podkręcić (?) a to puźniej nigdy niewiadomo co sie może posypać - pewnie Vcore trzeba będzie zwiększyc a to zawsze może pociągnąć za sobą jakąś sfajke zasiłki (która z tego co wiem nie jest najlepsza) - ale to już chyba nadawało by się na temat w dziale "Podkręcanie" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Dasz 133 mhz FSB , bez zmiany napiecia i bedziesz mial 1333 mhz . A wiecej to juz jak bedziesz chcial . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Dasz 133 mhz FSB , bez zmiany napiecia i bedziesz mial 1333 mhz . A wiecej to juz jak bedziesz chcial . no to tak zrobie..trzymam za słowo że Celka wytrzyma..... a tak poza tematem to XAN gratuluje podkręconego Durka - niezły wynik! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 jeśli ten CELEK to COPERMMINE czyli 0,18mikrona to nie zapodasz mu fsb133MHz wierz mi ;)Ten model akurat marnie się kręci :( Próbowałem na rózne sposoby i MAX co z niego wycisłem to 1250MHz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zmień grafę a celka podkręć...akurat celinie trudno zrobić krzywdę. DaVinci, ja miałem porzednio Coppermine 800Mhz i chodził na 133 Mhz- przy 44Mhz na PCI (dzielnik 1/3 tylko) i zwiechy z rzadka ino były Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 - chodzi o podniesienie wydajności w grach... Płyta (slot 370) - chipset jakiś tam SIS ale muszę sprawdzić co to dokładnie Celek 1000MHz co muślicie na ten temat??? a ja bym zrobil tak: - na razie @grafike na maxa - spylil plytke i procka - jezeli to Koperek to one osiagaja kosmiczne ceny na Allegro jakbys mial wersje BOX z 3 letnia gwarancja to spoko wytargowlbys kase na nowego XP1700 (0.18u) - do tego jakas plytka - przy dobrym ukladzie (patrz to co napisalem o procku) stykneloby na jakas niekiepska uzywana plyte na KT133A z obsluga XP - np ASUS A7V133 rev 1.05. (ta kropka na koncu wazna) do tego interesu dolozylbys gdzies ze 150zl jak masz wiecej kasy przeznacozne na rozbudowe to pomyslabym nad zmiana grafiki na cos z R8500LE lub GF3 Ti200 bo przy obecnym procku nawet @ zmiana grafiki jest pomyslem poronionym (doplacisz np ze 200zl zeby miec wzrost wydajnosci w 1024x768 w okolicach 5%), a dokupywanie SDR jeszcze bardziej chore -zerknij jak ostatnio podrozaly SDR :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zmień grafę a celka podkręć...akurat celinie trudno zrobić krzywdę. DaVinci, ja miałem porzednio Coppermine 800Mhz i chodził na 133 Mhz- przy 44Mhz na PCI (dzielnik 1/3 tylko) i zwiechy z rzadka ino były Tak ten moze chodzić ale ja mówie akurat tylko o modelu 1000MHz ;) Kilku forumowiczów ma go lub miało i u żadnego nie poszedł na fsb 133MHz :( U mnie MAX fsb125MHz ale to tylko przy BOX'owym COOLERKU :) A moze sie okaze ze pojdzie na 1330MHz przy lepszym chłodzeniu, fajnie by było :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 W sumie nie pomyślałem, że akcent był na 1000Mhz, a nie na coppermine, sorki.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 PS nie zajazylem wczesniej - jaki masz ten SDR :?: w 1 module, jak taki i na dodatek 2 stronny (odpowiednia organizacja pamieci nie ulozenie kostek) i jeszcze do tego np Infineona lub Kingstona 133 CL2 (choc moze byc i CL3) to mozesz wytargowac niezla cene za takiego "bialego kruka" - powinno styknac na 256MB DDR PC-2100 jakiejs konkretnej firmy - wtedy zamiast kupowac uzywke na KT133A - warto dolozyc kase i kupic cos nowego na KT266A (jak nie dostaniesz to na KT333) - IMHO nawet kosztem zmiany grafiki - wtedy zmienil bym tego GF4MX np na R9000 bez PRO itd... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 ja zamiast celka wlozylem p3 1ghz - (+20%wydajnosci), dolozylem do 512 firmowego ramu. teraz chce do tego dolozyc jakas fajna grafike. nie martwie sie tym, czy bedzie spowalnieac, czy nie, chodzi mi o obsluge nowych efektow wizualnych ;) mysle o gf3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 rogers<-----ilw masz w tej chwili 3d smarków??? płyte prova i ram radze ci już ymienic i to razem bo po tem i tak bezdziesz musiał sprzedaj to i ku jakieś KT 266 i ATHLONA XP 1700 tb 1.3 i do tego 256 DDR grafa jeszcze dobra w miare jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zmień grafę a celka podkręć...akurat celinie trudno zrobić krzywdę. DaVinci, ja miałem porzednio Coppermine 800Mhz i chodził na 133 Mhz- przy 44Mhz na PCI (dzielnik 1/3 tylko) i zwiechy z rzadka ino były Tak ten moze chodzić ale ja mówie akurat tylko o modelu 1000MHz ;) Kilku forumowiczów ma go lub miało i u żadnego nie poszedł na fsb 133MHz :( U mnie MAX fsb125MHz ale to tylko przy BOX'owym COOLERKU :) A moze sie okaze ze pojdzie na 1330MHz przy lepszym chłodzeniu, fajnie by było :D Nie pojdzie na 133 na pewno. Chyba na freonie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...