Varrol Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 chcesz mieć zimniutko i szybciutko.. polecam procki z serii tualatin. Mój 1GHz spokojnie by wytrzymał na chłodzeniu pasywnym :) gdygym dał większy radiator ijakoś wystawił bardziej na zewnątrz.. O ile dobrze pamieteam to kiedys w jakimś komputer świecie chyba kolesie zrobili kompa 0dB i użyli tualatina skręconego do 600MHz chyba... Radiator jest praktycznie zimny... :) Tualatin - the coolest CPU ever in x86 history. No tak tulipany są ciche - ale potrzeba płyty pod niego - a to koszt ok 80-100zł (np. Asus Tusl2-C), procek też trochę... Miałem już w mojej historri kompów zestaw Asus Tusl2-C + Celeron 1.4GHz - zmieniłem z P3 933MHz i okazało się to zamianą siekeirki na kijek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 przesadzasz :].. ja mam celerona 900, pentiuma 3 866 i celerona tualatina 1GHz... <- kolejność procków wg szybkości działania :) (tualatin chodzi na fsb100 bo płyta kiszkowata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 przesadzasz :].. ja mam celerona 900, pentiuma 3 866 i celerona tualatina 1GHz... <- kolejność procków wg szybkości działania :) (tualatin chodzi na fsb100 bo płyta kiszkowata) Możliwe, że mierzyłem w innym programie, albo tylko w 3DMarku - zresztą teraz to już kompletnie nieważne... W każdym razie mam dylemat - ciąć radiator, czy w obudowie zrobić otwór na wystające żeberka. Szczerze mówiąc oba wyjścia mi sie nie podobają. Na radiator i tak musze puścić jakiś wolniutki wiatrak, ale aż szkoda go ciąć, bo pasuje idealnie, poza wysokością. Niestety puki mi się nie uda TV-OUT uruchomić to nie chce mi się nic z tym robić, wziąłem się za głośniki, a teraz malowanie biurka (stelażu), może mi się w końcu uda tanio przejściówkę dostać to powinien TV out odpalić i wtedy dokończę moda. Niektórzy widzę wsadzali swojego kompa do czegoś takiego - u mnie to zupełnie co innego - bardziej taka zabawa na dodatkowym kompie, który miałem sprzedać, ale stwierdziłem, że szkoda mi tak długo gromadzonych cześci, więc upchałem to do obudowy po cd. Wpakowałem już w to chyba z 200zł co jest totalna głupotą, ale zawsze przynajmniej fajne zajęcie miałem i może się przyda. Generalną co miałem na myśli, to wsadzić kompa w na tyle małe pudło, żeby mi nie przeszkadzało - a zrobił się z tego znacznie wiekszy projekt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@li Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Ja na początku też się tym bawiłem, fajnie się majsterkowało :-P , prawie wszystkie części miałem z odzysku Duron 600 którego rzeba było w końcu wymienić, k. graf GF2MX400 z uszkodzonym wyjściem VGA, brak czerwonego koloru (TV out OK), HDD 1,7GB, 128MB. Odbiornik podczerwieni, na początku zrobiłem ten najprostszy na plugin igora, póżniej UIR i ostatnio UIRT2 który nie za bardzo mi się udał, wkońcu wyszło że kupiłem pilot do MCE. W 99% oglądałem na tym DIVXy, ale jak zaczołem coraz więcej czytać o HTPC, coraz bardziej mi się to podobało i sprzęt zaczoł się coraz bardziej "rozrastać", obudowa po CD już temu niestety nie podołała. Edytowane 26 Lutego 2006 przez k@li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik154 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Varrol nie tnij obudowy bo straci na wyglądzie , lepiej troche radiator odchudź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Varrol nie tnij obudowy bo straci na wyglądzie , lepiej troche radiator odchudź. Radiator doznał amputacji części finów za sprawą piły do metalu i dremla z tarczą do cięcia. Także obudowa pozostanie nienaruszona. Co ciekawe - narazie radiator chłodzi wiatrak 4x4cm i nawet pod prime95 pozostaje on zimny - co nasuwa wniosek, że do chłodzenia wystarczy leciutki podmuch na radiator - coś wymyślę. Mam wreszcie kabel rozdwajający wyjście karty graficznej na dwa D-Suby, wcześniej kupiłem przejciówkę TV-out i wreszcie udało mi się wrzucić obraz na TV - powiem jedno - jakość mucha nie siada, a do tego świetne oprogramowanie matroxa pozwala na monitorze miec normalne okno windowsów, a na TV film, co więcej - samo oprogramowanie matroxa go powiększa na cały ekran. Mam tylko lekkie problemy z wydajnością... Pozostało mi jeszcze wykończyć przedni panel i komp będzie gotowy. k@li - co to jest HTPC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Szykuje fajny podobny projekcik ale narazie za wiele wam nie zdradzę. Powiem tylko że będzie dosyć płaski i mam problem z małym zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@li Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) "k@li - co to jest HTPC?" HTPC- Home Theater PC, czyli komputer do obsługi mediów (TV, filmy, muza, zdjęcia, gry, komunikatory.....) szczególnie na TV i z pilotem w ręku. http://www.htpcnews.com/ http://www.ramelectronics.net/html/HTPC.html http://www.team-mediaportal.com/ program którego sam używam Tak sobie pomyślałem, że umieszczenie pł. gł. tak jak to zrobiłeś jest nawet dobrym pomysłem, unikniesz ciągłego robienia dziur z tyłu jak będziesz chciał dodać czy wymienić jakąkolwiek kartę, gniazda (euro, chinch, jack) na stałe w tylnej ściance i od nich kabelkiem do płyty(grafę, dźwięk, lan). Ja u siebie myślę nad zamontowaniem z tyłu gniazda Euro. Edytowane 6 Marca 2006 przez k@li Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Już prawie skończone, jeszcze muszę tylko coś w rodzaju obwódki na wyświetlacz lcd zrobić i będzie ok. Szczerze mówiąc średnio mi sie podoba, ale ujdzie - akurat mam szafkę oszkloną - za przyciemnionym szkłem wyglada ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 oj spaprales robote po calosci ta okleina... nie miales sily na zaszpachlowanie nierownosci pod nia chociaz? Jak poczatkowo mi sie podobalo (kiedy jeszcze przypominalo to sprzet RTV) tak teraz chopie powazny minus... A zapowiadalo sie dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Fajnie było się pobawić, ale przy moim trybie życia, gdzie dużo siedzę przy kompie wygodniej mi z tego kompa puszczać muzykę. Także muszę pomyśleć jak dobrze sprzedać tego kompa - coś czuję, że na części będzie najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fliper_nx Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 pomysl ok tylko wykonanie troche kuleje ale dam 7/10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...