molu Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Wiec tak kompletujac bebechy na pierwsze wc i nie mogac sie doczekac bloczka ( przyszly tydzien ) zlozylem uklad by sprawdzic jak to bedzie chodzic i ile wody wyleje po kompie ;) I jest problem z odpowietrzeniem ukladu - woda stoi w prawym wezyku doplywu do pompy (widac poziom wody na 3 zdjeciu na samej jego górze ) . Jak to odpowietrzyc lub moze zamotalem cos z kolejnościa B) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) [im g]http://img460.imageshack.us/img460/999/wc0162gx.th.jpg[/img] [im g]http://img460.imageshack.us/img460/2674/wc0134dm.th.jpg[/img] [im g]http://img460.imageshack.us/img460/9182/wc0118bb.th.jpg[/img] Wiec tak kompletujac bebechy na pierwsze wc i nie mogac sie doczekac bloczka ( przyszly tydzien ) zlozylem uklad by sprawdzic jak to bedzie chodzic i ile wody wyleje po kompie ;) I jest problem z odpowietrzeniem ukladu - woda stoi w prawym wezyku doplywu do pompy (widac poziom wody na 3 zdjeciu na samej jego górze ) . Jak to odpowietrzyc lub moze zamotalem cos z kolejnościa B) ? jezeli pompa ma powtrze to nie pompuje, wirnik sie kreci "w miescu" ;) najwieksza wada pomp co i cwu ze nie pracuja z powitrezm - pomachaj buda, pomoze. Edytowane 4 Lutego 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 wygląda na to jakby pompka nie ssała wody :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 wygląda na to jakby pompka nie ssała wody :blink: dla tych pieprzonych obiegowek to normalka, bo one maja tylko pomagac cisnieniu z wodociagow, ktore je odpowietrzy - tak mi sie wydaje, bo kazdfa znich tak ma, ze odrobina powietrza w srodku powoduje ze wirnik lata nie powodujac ruchu wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Tak tylko na marginesie .... nie wiem jaki masz rozmiar węży i króćcy, ale mi się wydaje, że węże masz zbyt duże jak na te króćce. Możesz miec problem z przeciekami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molu Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Kroćce 12 waz z zew chyba 15 ale wchodzi dosyc ciasno (tak mi sie wydaje) w jednym miejscu musialem tylko dac 3 opaski a w jednym chodzilo nawet bez opaski(zapomnialem :) ) zreszta beda moze inne . Moze chlodnica powinna byc nizej - latwiej by sie napelnila ale z drugiej strony u gory wydaje mi sie najlepsze miejsce. Mysle ze moze powinienem dac dluzszy wezyk z airtrapem to moze wiecej wody by weszlo . ehh ciekawe jakby bude polozyl na boku ? :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Witam! Może mi się wydaje ale na czwartym zdięciu widać że cała chłodnica jest zapowietrzona , i jeśli się nie mylę to ta pułapka na powietrze powinna być raczej po drugiej stronie pompy (ssawnej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Witam! Może mi się wydaje ale na czwartym zdięciu widać że cała chłodnica jest zapowietrzona , i jeśli się nie mylę to ta pułapka na powietrze powinna być raczej po drugiej stronie pompy (ssawnej) Wreszcie ktoś zauważył ten bład w sztuce :D nie dziwie się ze sie nie chce odpowietrzyć jak pompka nie ma skad wody pobierać, zmień albo kierunek obiegu czyli obróć pompe, albo ten trójnik do napełniania i odpowietrzania daj na wlocie do pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molu Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Przebudowalem uklad: Jest troche lepiej bo chociaz troche obiegu jest ( slaba struzka wylatuje z chlodnicy) . Hm sam nie wiem-moze wiecej czasu trzeba na odpowietrzenie. Dzieki za rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 IMO ciężko będzie odpowietrzyć w chłodnica jest u góry i dużo powietrza w niej zostaje. 1. w miatę możliwości poruszaj chłodnicą i pompą, 2. odpowietrznik powinien być długi (poziom wody powyżej chłodnicy) 3. samo się też odpowietrzy, ale na to trzeba czasu... (mi się odpowietrzały nagrzewnice 3 dni a i tak po kilku miesiącach trochę powietrza w zbiornikach jest...) ps. Ja najpierw podłączyłem układ do akwariówki i napełniłem tak wodą potem odpaliłem pompę, torchę poruszałem i po 2 godzinach było w miarę OK. Pokombinuj, powietrze zawsze leci do góry ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 a tak poza tym czy oprócz wody demineralizowanej w ukladzie nie powinieneś mieć borygo lub coś w tym stylu? Bo nikt o tym nie wspomniał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molu Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) a tak poza tym czy oprócz wody demineralizowanej w ukladzie nie powinieneś mieć borygo lub coś w tym stylu? Bo nikt o tym nie wspomniałspoko wiem uklad jest zlozony tylko do testow B) ps Zauwazylem jeszcze jedna sprawe-w odleglosci mniejszej niz ok 15 cm pompka zakluca obraz na monitorze ciekawe jak elementy w kompie to zniosa. Edytowane 5 Lutego 2006 przez molu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 mój mj1000 stoi jakieś 75 cm pod biórkiem w budzie i też zakłóca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...