Skocz do zawartości
molu

Pierwszy Kibelek-problem Z Odpowietrzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wiec tak kompletujac bebechy na pierwsze wc i nie mogac sie doczekac bloczka ( przyszly tydzien ) zlozylem uklad by sprawdzic jak to bedzie chodzic i ile wody wyleje po kompie ;)

I jest problem z odpowietrzeniem ukladu - woda stoi w prawym wezyku doplywu do pompy (widac poziom wody na 3 zdjeciu na samej jego górze ) . Jak to odpowietrzyc lub moze zamotalem cos z kolejnościa B) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

img

[im g]http://img460.imageshack.us/img460/999/wc0162gx.th.jpg[/img]

[im g]http://img460.imageshack.us/img460/2674/wc0134dm.th.jpg[/img]

[im g]http://img460.imageshack.us/img460/9182/wc0118bb.th.jpg[/img]

Wiec tak kompletujac bebechy na pierwsze wc i nie mogac sie doczekac bloczka ( przyszly tydzien ) zlozylem uklad by sprawdzic jak to bedzie chodzic i ile wody wyleje po kompie ;)

I jest problem z odpowietrzeniem ukladu - woda stoi w prawym wezyku doplywu do pompy (widac poziom wody na 3 zdjeciu na samej jego górze ) . Jak to odpowietrzyc lub moze zamotalem cos z kolejnościa B) ?

jezeli pompa ma powtrze to nie pompuje, wirnik sie kreci "w miescu" ;) najwieksza wada pomp co i cwu ze nie pracuja z powitrezm - pomachaj buda, pomoze.

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to jakby pompka nie ssała wody :blink:

dla tych pieprzonych obiegowek to normalka, bo one maja tylko pomagac cisnieniu z wodociagow, ktore je odpowietrzy - tak mi sie wydaje, bo kazdfa znich tak ma, ze odrobina powietrza w srodku powoduje ze wirnik lata nie powodujac ruchu wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kroćce 12 waz z zew chyba 15 ale wchodzi dosyc ciasno (tak mi sie wydaje) w jednym miejscu musialem tylko dac 3 opaski a w jednym chodzilo nawet bez opaski(zapomnialem :) ) zreszta beda moze inne .

Moze chlodnica powinna byc nizej - latwiej by sie napelnila ale z drugiej strony u gory wydaje mi sie najlepsze miejsce.

Mysle ze moze powinienem dac dluzszy wezyk z airtrapem to moze wiecej wody by weszlo .

ehh ciekawe jakby bude polozyl na boku ? :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Może mi się wydaje ale na czwartym zdięciu widać że cała chłodnica jest zapowietrzona , i jeśli się nie mylę to ta pułapka na powietrze powinna być raczej po drugiej stronie pompy (ssawnej)

Wreszcie ktoś zauważył ten bład w sztuce :D nie dziwie się ze sie nie chce odpowietrzyć jak pompka nie ma skad wody pobierać, zmień albo kierunek obiegu czyli obróć pompe, albo ten trójnik do napełniania i odpowietrzania daj na wlocie do pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO ciężko będzie odpowietrzyć w chłodnica jest u góry i dużo powietrza w niej zostaje.

1. w miatę możliwości poruszaj chłodnicą i pompą,

2. odpowietrznik powinien być długi (poziom wody powyżej chłodnicy)

3. samo się też odpowietrzy, ale na to trzeba czasu... (mi się odpowietrzały nagrzewnice 3 dni a i tak po kilku miesiącach trochę powietrza w zbiornikach jest...)

ps. Ja najpierw podłączyłem układ do akwariówki i napełniłem tak wodą potem odpaliłem pompę, torchę poruszałem i po 2 godzinach było w miarę OK.

Pokombinuj, powietrze zawsze leci do góry ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak poza tym czy oprócz wody demineralizowanej w ukladzie nie powinieneś mieć borygo lub coś w tym stylu? Bo nikt o tym nie wspomniał

spoko wiem uklad jest zlozony tylko do testow B)

ps

Zauwazylem jeszcze jedna sprawe-w odleglosci mniejszej niz ok 15 cm pompka zakluca obraz na monitorze ciekawe jak elementy w kompie to zniosa.

Edytowane przez molu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi