Palmer Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Witam! Jaki środek polecacie do polerowania spodu radiatora? Czy ma znaczenie materiał z jakiego jest wykonany (jeden z nich Al, drugi Cu)? Spotkałem się z opinią, że nie wszystkie pasty polerskie do tego celu się nadają. Mianowicie wiele jest takich, które służą do polerowania lakieru samochodowego. Są to pasty z domieszkami wosku, zawierające tłuszcze. Rezultat zastosowania kest taki, że wypełniają skutecznie mikroszczeliny metalu i diabelnie trudno je póżniej usunąć. Wydaje się bowiem, że wypolerowana na tzw. "lustro" powierzchnia radiatora jest czysta i odtłuszczona, ale nic bardziej mylnego. Pozostałości pasty pozostają i niestety skutecznie ograniczają przewodność cieplną (są izolatorem cieplnym). Dlatego niektórzy sugerowali nawet, aby operację polerowania zakończyć na najdrobniejszym papierze ściernym. Dlatego pytam - jaki środek polecacie? Czy np. Autosol będzie się nadawał? A może wystraczy "coś" z szerokiej oferty past dostępnych na Allegro? Ich cena wraz z wysyłką nie przekracza 10 zł, a deklarowane przeznaczenie to polerowanie plastikowych wyświetlaczy telefonów, palmtopów itp. Kolejne pytanie dotyczy techniki polerowania jeśli nie mamy mozliwości użycia wiertarki. Jak polerować, aby udaremnić powstanie efektu tzw. "gładkości falistej"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blank2424 Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 poprostu papier ścierny o różnych grubościach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 cholera na forum od 2002 a zero szacunku dla pracy innych :| http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=8073 chociazby faq ogladnac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Tak, czytałem ten art. już wcześniej. Jednak wątpliwości i pytania pozostały, a nie będę wskrzeszał tematu sprzed 4 lat... Przed chwilą skończyłem polerować taki mały radiatorek na chipset Pd, ale z rezultatów zadowolony nie jestem. Najdrobniejszy papier jakim dysponowałem miał gradację 2000. BTW, wiecie gdzie we Wrocławiu dostać 2500? Polerowałem na płaskiej powierzchni (kawałku szyby), a przynajmniej tak mi się zdawało, robiłem o dokładnie, a jednak mimo to narożniki mam lekko zaokrąglone. Być może nie będzie miało to większego wpływu na przewodnictwo cieplne, gdyz układ ma na szczęście ścięte rogi. Doszedłem do wniosku, że chyba nie da się tego wypolerować równiej, gdyż ruszając ręką po papierze, powodujemy za każdym razem nie równy nacisk. Czy macie podobne odczucia? Odpowiedzcie co z tymi pastami polerskimi. Chciałbym spróbować wypolerwoać, ale kompletnie nie wiem co kupić. Edytowane 5 Lutego 2006 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...