Skocz do zawartości
verul

Komp Do Gier, Ale Tani Z Naciskiem Na Rozbudowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy post i mysle ze wiele sie nowego dowiem :)

Mam zamiar kupic komputer, ktory bedzie mi sluzyl glownie do grania. Bo siedzenia w necie czy sluchania mp3 nie licze bo to nawet komp z ubieglego millenium zrobi :) Wstepnie juz nawet go skonfigurowalem, jednak wole przedyskutowac to z ludzmi ktorzy najprawdopodobnie jmoga mi cos doradzic.

CPU: AMD A64 3000+ Venice

RAM: Kingston DDR 2x 512MB PC-400 CL3

Mainboard:

Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI lub

Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 lub

Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI

Karta graficzna: GeForce 6600GT Leadtek Extreme 128MB TV/DVI BOX (550/1120/400)

HDD: 2x Hitachi Deskstar T7k250 160GB SATA II NCQ (w RAID 0 by mialo chodzic)

Napedy optyczne:

DVD LiteOn SOHD-16P9S (16/48)

LiteOn AllWrite DVD+/-RW SHM-165P6S BOX

Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W

Obudowa: Modecom Enjoy

Monitor: 19'' iiyama ProLite X486S

No i wiadomo ze takie bzdety jak FDD, listra itp.

Mam kilka pytan i watpliwosci co do zestawu.

1. Otoz, wiem ze pamiec jest dosc wolna, ale nie wiem jakie to ma odzwierciedlenie w wydajnosci. Tak samo nie wiem, czy pamieci robione fabrycznei pod duala beda dzialac lepiej (szybciej) niz dokupywane osobno.

2. Karta graficzna, czy nie lepiej kupic jakas tansza wersje 6800 ? I tak jak bede go kupowal, to troche czasu minie a ona do tej port staneije. Tylko ze jak patrze ze tansze 6800 maja tez tylko 8 potokow...

3. Komp ma miec nastepujace zastosowanie: w miare gry, ale tez dosc uzytkowy, stad RAID, stad 2 napedy. A jednoczesnie, chce go latwo rozbudowac za np 2 lata jak obecnie najdrozsze podzespoly stana sie jednymi z tanszych. dlatego:

Czy warto kupowac plyte Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 ?? Ceciach!e sie tym ze w SLI karty chodza na x16 a nie x8 PRzy wolnych kartach to roznica kilku % ale przy szybkich (np 7800GTX) moze byc wieksza. To pod katem rozbudowy, bo teraz SLI nie bede uzywal. Byc moze tez tylko dokupie drugiego 6600GT

4. Zasilacz. Jak bede rozbudowywal za 2 lata, to dosc solidnie jak na dizsiajsze standardy. Czy 450W poradzi sobie z tym? I czy moze lepiej kupic innej firmy? Nie chce by byl tez on zbyt drogi. Bo 939 moze obsluzyc najszybsze obecnie procki AMD lacznei z dwurdzeniowymi, a one zapewne sa bardzo pradozerne. Jak do tego dodac jedna lub dwie szybkie karty graficzne to obawiam sie ze zabraknie mocy. Czy jest sens sie tym teraz przejmowac, czy kupic po prostu na dzis taki zasilacz ktory teraz wystarczy, a potem jak bede chcial rozbudowywac to sie pomysli? Bo sklanialbym sie ku temu wlasnie.

Z fizyki dobry nie jestem i nie jestem obcykany w tych amperkach itp. Wiec nie wiem jaki zasilacz i jakiej firmy do tego kompa wsadzic. Znajomi polecali Cheifteca.

Ogolnie, co byscie zrobili z tym kompem?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do gier:

MoBo zmien na Asrocka K8 939Dual-sata2

Grafa GF6800GS po co Ci SLI przecież jedna nowa grafa bedzie bardziej wydajna.

Ramy PDP Patriot KH 2x512Mb

DVD RW lepsze BenQ, LG

Po co CI DVD ROM? jak masz DVD RW strata kasy.

Chłodzonko AC Freezer 64Pro

Lub Semprona64 3000 s.939 + Gf7800GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do gier:

MoBo zmien na Asrocka K8 939Dual-sata2

Grafa GF6800GS po co Ci SLI przecież jedna nowa grafa bedzie bardziej wydajna.

Ramy PDP Patriot KH 2x512Mb

DVD RW lepsze BenQ, LG

Po co CI DVD ROM? jak masz DVD RW strata kasy.

Chłodzonko AC Freezer 64Pro

Lub Semprona64 3000 s.939 + Gf7800GT

To nie wchodzi w gre, bo ta plyta glowna nie obsluguje RAID na SATA II z tej przycyzny, ze ma tylko jedno wejscie na SATA II

Ramow nie znalazlem w komputroniku, wiec niestety odpada, bo tam bede kompa kupowal (ale po nizszych cenach niz te oficjalne).

No a DVD ROM po to by moc przezucac z plyty na plyte. Mialem kiedys CD-ROM i zwykla nagrywarke CD i wiem ze to jest wygodne. Chocby dlatego ze nie trzeba tak plytek zmieniac czasem :)

O chlodzonku juz tu czytalem i skoro je polecacie to faktycznie lepiej jak kupie procka bez wiatraka i dokupie to, zwlaszcza ze nie jest specjalnie drogie :)

Pozdrawiam

Edytowane przez verul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do gier, to kupuj Xa360 + Semprona jakiegos najtanszego, coby byl do neta i zgrywania plyt. Wyjdzie podobnie, a za rok/dwa nie bedziesz sie przejmowal rozbudowa i tym, ze cos Ci skacze/nie chodzi/przycina sie.

Sam piszesz, ze komp glownie do gier - wiec jesli chcesz grac, to tylko konsole. Chyba, ze interesuja Cie wylacznie strategie - ale wtedy zwykla 6600 (bez GT) bylaby wystarczajaca. FPP na kosnoli bedzie wymagac przyzwyczajenia do pada - ale uwierz mi: da sie! A jesli widziales COD2 na X360 i na PC to sam wiesz, gdzie wyglada (i dziala) lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, zadne konsole. Odpada calkowicie, jestem zatwardzialym PeCetowcem. Owszem, gram w strategie, ale lubie tez sobie i w FarCry'a pograc. Dlatego nie musi byc to jakies monstrum z 7800GTX.

No i jak FPP to tylko myszka plus WASD a nie jakies pady :) No i gry 200zl... Dla mnie konsola to taki wiekszy GameBoy :)

Mnie chodzi o to, czy ten sprzet ktory sobie skonfigurowalem jest w miare zrownowazony, bez waskich gardel.

Patrzalem w komputroniku i pamiec Kingstona 512MB CL 2.5 jest tylko 2zl drozsza wiec moge wziac dwie takie, ale musialbym kupowac dwie osobno, nie ma takich dedykowanych pod duala. Czy nie ma ryzyka ze dual nie pojdzie? Interesowaloby mnie t1, bo skoro magistrala 400 i pamiec 400 to bedzie to najlepsze wyjscie.

Aha, i dopisze jeszcze ze nie jestem maniakiem OC, moge troche podkrecic A64, ale reszty nie bedzie potrzeby (bo np ten 6600GT o ktorym pisalem jest jakby fabrycznie ladnie podkrecony).

Edytowane przez verul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, zadne konsole. Odpada calkowicie, jestem zatwardzialym PeCetowcem. Owszem, gram w strategie, ale lubie tez sobie i w FarCry'a pograc. Dlatego nie musi byc to jakies monstrum z 7800GTX.

No i jak FPP to tylko myszka plus WASD a nie jakies pady :) No i gry 200zl... Dla mnie konsola to taki wiekszy GameBoy :)

Jak mnie to wkur... :mur:

1. Gry po 200 PLN? To cos Ci napisze (mimo, ze wiem, ze mnie wysmiejesz): system operacyjny Windows - ponad 300 PLN - za sama mozliwosc uruchomienia CZEGOKOLWIEK. Wiem, wiem - zyjemy w Polsce, gdzie wszyscy kradna. :mur:

2. Nikt Ci nie kaze kupowac 20 gier na miesiac. Jedna na miesiac starcza az nadto - nawet jesli duzo grasz. To tylko na PC gry sie wywala z twardziela po 10 minutach :rolleyes: No i jeszcze jest rynek wtorny gier...

3. Kupujac X360 - mozesz grac w gierki ze starego Xa. Far Cry chodzi na 100% i na dodatek mozesz go odpalic z AA dzieki czemu wyglada nie gorzej niz na PC - a to wersja ze starego Xa.

4. Wiem, wiem - jestem naiwny. Ale co do ostatniego zdania: wiekszy GameBoy - zdziwilbys sie jakbys zobaczyl niektore gry na GameBoya. A jeszcze bardziej zdziwilbys sie gdybys zobaczyl niektore gry na taka starusienka PS2 - chocby najnowsze Shadow of the Collosus - gdyby ta gra wyszla na PC, pol Forum by nie mowilo o niczym innym.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce by tu sie przemienilo w dyskusje o konsolach. Ja po prostu od malego mam komputer. Jego mozna rozkrecic, obejzec karte graficzna, dotknac, pogrzebac w bebechac, zobaczyc pulpit przed uruchomieniem gry. To sa rzeczy ktorych konsolowiec nie zrozumie :)

Zas co do komputera, to czy na tych plytach ASUSa co tu napisalem mozna w miare spokojnie podkrecac? Np Opetrona tak zeby FX wyszedl? Lub 6800 GS na 6800 GT?

Pisze, bo DFI LanParty do mnie najzwyczajniej nie przemawia. Poza tym ma problemy z widzeniem niektorych pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi