Skocz do zawartości
kamus

[c++]dziesietna Na Binarna

Rekomendowane odpowiedzi

#include <conio.h>#include <stdio.h>main(){ clrscr(); int t[100],n,i; printf("Podaj n"); scanf("%d",&n);for(i=0;n>=1;i++,n=n/2){if(n%2==0) t[i]=0;else t[i]=1;}   printf("i=%d\n\n",i);for(i;i>=0;i--)printf("%d",t[i]);		 	 getch();	 return 0;}

dziala, ale wyswietla tez jakies liczby z kosmosu.. nie wiem dlaczego.. pomoze mi ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym napisal to tak:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()

{

int n;

cout << "wprowadz liczbe dziesietna: ";

cin >> n;

cout << "wartosc w zapisie binarnym: "

<< bin << n << endl; //dla osemkowego oct, 16 hex itd;;;

} // ;)

niestety nie mam czasu na sprawdzenie twojego kodu, zmykam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne liczy pochodzą stąd, że gdy już wpiszesz liczbę binarną do tablicy to zmienna 'i' jest inkrementowana, na zakończenie pętli... no i gdy zaczynasz wyświetlać 'i' jest "za duże" o jeden - jako pierwsza liczba wyświetlana jest losowa wartość przechowywana w tablicy o jedną pozycję dalej niż cały zapis binarny...

Po prostu w drugiej pętli, zamiast:

"for(i; i >= 0; i--)"

zapisz

for(i--; i>= 0; i--)"

i będzie wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam take dwie propozycje. Po pierwsze dobrze jest wypełnić tablice na początku zerami. dzieki temu nie ma potem często nie miłych sytuacji.

Poza tym zawartość tablict t możesz wyswietlić w ten sposób:

printf("%s",t);

jedna pętla mniej będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze dobrze jest wypełnić tablice na początku zerami.

A po co?.... Przecież i tak zer później nie będzie wyświetlał...

Poza tym zawartość tablict t możesz wyswietlić w ten sposób:

printf("%s",t);

Nie może

(to nie łańcuch znaków tylko tablica liczb....)

Ewentualne usprawnienia to zmiana rozmiaru tablicy do sizeof(int) i zmiana typu tablicy na char(mniej zajmuje i też przechowuje liczby całkowite)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejni obroncy uciśnionych bajtów? :D.. dajcie spokój z optymalizacją szybkości i zajętości pamięci... 1GB ramu i mam sie przejmowac o pare bajtów wiecej czy mniej? :).. procesor 2GHz, tak czy siak policzenie mu intów czy charów zajmie taki ułamek czasu, że nikt i nic tego nie odczuje... :)

(nie wnikam czy dobrze czy źle robi samo zadanie, ale bez sensu są takie nawyki oszczędnościowe... - oszczędzać zaczniecie jak będziecie pisać na sprzęcie które ma ograniczone zasoby - mikrokontrolery np...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi