Skocz do zawartości
amdek

XMMS i RH8.0 !!

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze w RH nie ma obslugi mp3 wiec zassalem do xmms specjalny dodatek z jego strony mpg123 czy cos takiego :( zainstalowalem , odpalam xmms ,odpalam mp3 i ten qwa zamiast grac to mi cos tylko przewinal szybko piosenke !! Potem zobaczylem ze on po prostu mi je przerabial na wav !! Czemu ?? Szykalem w opcjach zmienialem ale dalej nic !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze w RH nie ma obslugi mp3 wiec zassalem do xmms specjalny dodatek z jego strony mpg123 czy cos takiego :( zainstalowalem , odpalam xmms ,odpalam mp3 i ten qwa zamiast grac to mi cos tylko przewinal szybko piosenke !! Potem zobaczylem ze on po prostu mi je przerabial na wav !! Czemu ?? Szykalem w opcjach zmienialem ale dalej nic !!!

Jak to przerabiał?

Może wyjście masz ustawione do pliku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może daleś mu jakiegoś plug-in'a który robi Wav-y ??

Trzeba dodać zwykły dekomprsor do mp3 bo rh go nie ma ze wzgledu na prawo itp. Ja tak zrobiłem i śmiga tylko że mój plug-in to nie był jakiś 123 tylko inaczej się nazywał.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec w ustawieniach nic nie zmienialem !!!

A to cos nazywalo sie : xmms-mpg123-1.2.7-13.i386.rpm !!!

Jak lecialo zainstalowalem , nic nie krzyczal, wiec odpalilem xmms wzialem mp3, i tylko wskaznik postepu smignal mi na piosence 4min.

w jakies 5 sek.. Nie wiedzialem o co chodzi ,az w koncu w katalogu domowym znalazlem wave o tej samej nazwie co mp3 !!! (w sumie raz probowalem go odpalic -wavea ale cus ni poszlo :( ) !!

Wiec ja ni wim o co chodzi !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec w ustawieniach nic nie zmienialem !!!

Ustawienia->wtyczki wewy dźwięku->wtyczka wyjściowa.

Masz tam ustawioną wtyczkę zapisu na dysk!

No, to wisisz mi kolejne piwo 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzieliscie co wiedzieliscie a u mnie i tak raz dziala a potem znowu nie dziala ,albo w trakcie odtwarzania wywala blad ze mu nagle wtyczka sie zmienila na zla :(

Oj cos w kosciach czuje ze przesiade sie na M9.0 bo ten RH jest calkowicie niedopracowany , nie bardzo wim jak taki w sumie chlam wypuscili na rynek toz to zenada :(

RH ma problemy z prawem jesli chodzi o mp3 a tu nagle Mand nie ma ciekawa qwa sprawa :( Szkoda slow !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze troche osob oglada te posty, wiec w kwestii wyjasnienia jak rozwiazalem ten problem :

1. Trzeba zainstalowac xmms-mpg123-xxx (ja mam wersje 1.2.7) wtedy ju mamy mozliwosc odtwarzania mp3 na xmms.

2.Wazniejsza jest jednak odpowiednia konfiguracja wtyczek wejscia - wyjscia, bo od nich wlasciwie wszystko zalezy. Domyslnie ustawiona jest OSS ale z nia moga byc takie problemy jak opisywalem powyzej, osobiscie proponuje ja wlaczyc po skomilowaniu driverow,lib i tools ALSA bo dopiero wtedy OSS jest bezproblemowe (konfiguracje OSS z ALSA moge opisaj jesli by ktos chcial :P ).

3.Zamiast OSS ustailem arts - malo opcji konfiguracji ale jest calkowicie bezproblemowy, glosnosc i opcje arts mozemy zmieniac poleceniem artscontrol (ale nie dziala ono spod konsoli).

W ten sposob rozwiazalem ten wkurzajacy problem :( Ale wciaz nie moge zrozumiec jak taka dystrybucja nie ma obslugi mp3, a np Mandrake ma !!!! Dziwne rzeczy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi