Gość Overclocked Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Zespół naukowców z japońskiego National Institute of Advanced Industrial Science and Technology opracował technologię wyświetlania trójwymiarowych obrazów w powietrzu. Jak wyjaśniają autorzy projektu, nowe rozwiązanie nie funkcjonuje na zasadzie złudzenia optycznego, lecz oferuje prawdziwy obraz 3D. System składa się ze specjalnego projektora, który emituje w powietrzu trójwymiarowe kształty o długości 2-3 metrów. Efekt ten uzyskiwany jest za pomocą bombardowania w określonych punktach cząstek azotu i tlenu białym światłem lasera. Dzięki temu w powietrzu następują niewielkie wybuchy, które utrzymują się wystarczająco długo, aby mogły tworzyć regularne kształty. Naukowcy przyznali, że pracują już nad urządzeniem, które będzie wyświetlało kolorowe obrazy z większej odległości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 i czym się chwala. T-fightery z gwiezdnych wojen były oparte na podobnej technologii, też tworzono je w powietrzu, takie urządzonko cuś widzimy jak wyswietla się obi-wan w jednej z części. powiedzmy ze to że udało sie im zrobic 3d to osiągniecie, bo reszta to technologia sprzed 20 i więcej lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 i czym się chwala. T-fightery z gwiezdnych wojen były oparte na podobnej technologii, też tworzono je w powietrzu, takie urządzonko cuś widzimy jak wyswietla się obi-wan w jednej z części. powiedzmy ze to że udało sie im zrobic 3d to osiągniecie, bo reszta to technologia sprzed 20 i więcej lat Ale w filmie to zazwyczaj komputerowe podróby w większości przypadków nie istniejące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Ale w filmie to zazwyczaj komputerowe podróby w większości przypadków nie istniejące. Hehe Przemek to zdaje się młodzsze pokolenie - które czasem nie rozróżnia fikcji filmowej/growej od rzeczywistości :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) no niestety... teleportacje też znamy już e starych startreków i takich tam :D :wink: ide sie teleportować do kuchni bo zgłodniałem cya... Edytowane 12 Lutego 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Hehe Przemek to zdaje się młodzsze pokolenie - które czasem nie rozróżnia fikcji filmowej/growej od rzeczywistości :D stary dziadek sie odezwał :P, wcale taki młody to ja nie jestem, w nie jedną gre grałem, nie jeden film widziałem i nie jedno w życiu przeżyłem, moze i więcej niż niektórzy starsi ode mnie. btw. to co opisałem było na prawde w pierwszych gwiezdnych wojnach wykorzystywane i takie cos istnieje, a co do odróżniania rzeczywistości to nie jest ze mną tak źle :P Shiningami pisałem o filmie sprzed 30 lat więc w tamtych czasach wszystkiego za pomocą kompów nie robili :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Przemek niepotrzebnie oglądałeś tą sage... ale naprawde taki hologram jest fajny ;D a fajny fajnego lubi... i fajnie... niech zrobią procki w lepszych technologiach i obniżą ceny 64 bitówek a nie robią jakieś kupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 już kilka lat temu w Japonii małe żółte rączki zrobiły dla coca-coli kolorowy 3D hologram flaszki tego zacnego napoju przy automacie w centrum jakiejs metropolii.przechodnie zachowywali sie jak sredniowieczne głupki :kijem: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...