Skocz do zawartości
Gość Tomas1

Którą Mobo Wybrać Epox 9npa+ Czy Epox 9npa Ultra?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam własnie problem z wyborem mobo. Zastanawiam się nad Epoxami: 9NPA+ (chipset nforce 4 ultra AGPset) lub 9NPA Ultra (chipset nforce 4 ultra). Czym się w ogole roznia te chipsety i całe plyty?? Myślalem tez nad tansza alternatywa czyli Asrock 939DualSataII na chipsecie Uli, jednak skoro mam zamiar od razu wymienić grafe na pci-ex to mysle ze lepiej kupic Epoxa bo w odroznieniu od asrocka ma m.in. regulacje napiecia na procku. Do jednej z tych płyt chce dokupic Sempa 3000+ s939 oem oraz AC Freezera 64Pro i zasiłke Huntkeya 400AP.

Drugim moim problemem jest wybór pamieci. Ktore bardziej sie oplacaja: Kingston HyperX cl2 2x512mb AK2 czy Patriot 2x512mb KH cl2,5 ????

Po 3. dysk twardy 250GB. Wiem, że wiekszosc z Was poleca Samsunga SpinPointa, ale z tego co czytałem to część osob narzeka na hałaśliwość tego dysku, wiec mysle tez o WD 250GB A co wg was będzie lepszym wyborem???

Po 4 DVD-RW. NEC 4551 LabelFlash czy LG 4166 LightScribe???

Do tego całego zestawu wybrałem grafę Galaxy 6600GT Ultimate 1,6ns.

Co wy o tym wszysctkim sądzicie??? :)

Edytowane przez Tomas1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O róznicy chipsetów poszukaj na benchmarku jest dobre porównanie, Asrock jest dobry do o/c ale po modach i ze zmodowanym biosem. Co do dysku, ja mam samsunga 200gb SpinPoint, jeżeli trafisz na spinpointa na silniku NIDEC to bedzie bardzo cichy, jak na JVC głosniejszy...takze Twój wybór ;] Grafa jest ok, ale jezeli chcesz zaoszczędzic troche kasy, kup Galaxy 6600GE, to jest to samo tyle ze nizsze taktowania, pamięc identyczna, 1.6ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzesiu

Nic nie znalazłem o tych chipsetach :/ Mozesz mi podac link do tego porównania?

PS. Co sądzicie o Asus A8N-E???

W przeglądzie płyt Nforce4 na benchmark.pl masz sporo płyt, miedzy innymi epoxa i tego asusa, i na poczatku jest tabelka z porównaniem chipsetów. Artykuł znajduje się w dziale "Płyty Główne"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi