Skocz do zawartości
luther

Dysk

Rekomendowane odpowiedzi

mam dylemat ;)

mam raptorka 74GB, a na nim postawiony system. zastanawiam się czy zbierać kasę na jeszcze jednego i spiąć je w raid0 czy moze sprzedać go, a zamiast tego kupić np jakies 2 dyski 40GB sataII i spiąć je również w raid0

głównie chodzi o to czy będzie aż taka wielka różnica w wydajności i komforcie pracy jeżeli na macierzy tej będzie system operacyjny oraz wszystkie zainstalowane gry i programy

chciałbym poznaćz Wasze opinie na ten temat, z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedno ale - chlodny i cichy to ten komp nie bedzie.

jeżeli chodzi o chłodzenie to temperatura mojego raptora wynosi max 29C przy chłodzeniu wentylatorkiem arctic cooling fan pro 2, a dysk jest wyciszony takimi śmiesznymi gumkami więc bardziej głośne są pozostałe dyski, których jeszcze nie wyciszyłem wiec w tym przypadku się z Tobą nie zgodzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To troche zmienia postac rzeczy, ale cos czuje ze te 10k rpm to i tak slychac ;)

słychać, ale jest to naprawde "cichy szelest" podczas spoczynku, jedynie podczas wyszukiwania danych daje znać o sobie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

lepiej 2x jakieś zwykłe duże dyski - np . Seagate 7200.9

większe konstrukcje mają taką gęstość upakowania że już nie trzeba 10rpm żeby osiagnąć taką wydajność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi