Skocz do zawartości
MarcinLbn

Asus Vs Acer

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym użytkownikiem tego forum ale przeczytałem sporo i myśle ze sporo się nauczyłem o Notebookach z tego forum :) spox forum

Ale jednak przejde do sedna bo zawsze musi być ale ;) , wiem ze temat ten o co pytam może sporą cześć wkurzać ale tutaj jest najbardziej sporo doświadczonych ludzi . I chciałbym poruszyć temat wyboru notebooka interesują mnie dokładnie dwa i były ich recenzje

Asus Qo39 kontra Acer Aspire 1694 w sumie ten drugi ma wiecej ramu i szybszy procek ale jakoś sie podoba Asus z wyglądu bardziej i stylistyki choć Acer jest szybszy ale jeśli porównać ceny to jak dokupie ram do Asusa bedzie taki sam

Help :-| Co myślicie na temat tych Notebooków , zauważyłem ze najwiecej fanów jest tutaj Asusa Hp i Acera wiec prosze o subiektywną pomoc . Z dwóch stron

Pozdrawiam Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz co uważasz. Ja brałbym Asusa i dołożył trochę ramu. Tak jak pisałeś.

Acer ma delikatną obudowę. Ale jak o niego dbasz to zawsze będzie wyglądał jak nowy.

Ja czyszczę swoje Acery dwa razy do tygodnia, usuwam kurz z wentylatorów odkurzaczem i jest git.

Otarć nie mam wcale.

Edytowane przez aceraspire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- z tego co wiem dysk w asusie jest 4200 a acer ma 5400 i 100 GB a nie 80GB

- wydajnosc grafiki podobna

- acer ma wiecej ramu i taktowanie 533 a asus 333

- acer ma szybszy procesor (ale pytanie czy szybszy bedzie tobie potrzebny i tak z reguły pracuje na obniżonym taktowaniu - ze wzgledu na wentylator)

- pozostaje kwestia rozmieszczenia gniazd (jak kto woli - to co odpowiada jednemu niekoniecznie musi pasować drugiemu - acer ma z tyłu tylko wyjście VGA i zasilanie, a asus USB, Port drukarki, VGA, zasialnie - acer nie ma portu drukarki)

- wyłączaie touchpada (dla mnie bardzo ważna funkcja - acer ma nie wiem jak asus)

- wygląd i wykonanie (mam acera i jestem zadowolony może z asusa też bym był)

- serwis (mówią że acera jest do d... ale nie byłbym taki pewny na moje emaile odpisują)

- asus nie ma systemu operacyjnego, acer ma xp home

- asus ma kamere, acer nie ma (po co to komu?!?)

- asus jest mniejszy i lżejszy (nie wiem jaką ma baterię - acer ma 4400, mój wytrzymuje ponad 4 godz. przy przeglądaniu stron)

- nagrywarka acera jest głośna (ale nie ma tacki - to jest naprawde fajne)

- dzwięk w acerze jest do bani, no ale asus ma możliwość odpalania CD bez uruchamiania systemu operacyjnego - acere tego nie ma

- matryca w acerze ma małe kąty ale ogólnie jest niezła, nie wiem jak asus

- ciężki wybór ;)

pozdrawiam

CoNtRaDaNzA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie rozumiem tego zaznaczania jaka matryca ma swietne katy :P to tak jakby sie przejmowac czy przechodzace osoby w poblizu lepiej beda widzialy co mam na ekranie. No nie wiem komu moze na tym zalezec. podstawa to by przy ustawionym polozeniu obraz nie zmienial sie przy wachaniach punktu widzenia o jakies 30stopni i jest git. chyba ze ktos sie nastawia na kilkuosobowe projekcie filmowe co jest chyba dosyc niewygodne na lcd rzedu 15" chocby nie wiem jak cudne miala katy :P

U mnie ustawienie wacha sie ok 70% i jest super.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o luminacje to ja na swoim acerze mam jasnosc na 80% ustawiona bo na 100% daje po oczach za bardzo szczegolnie jak sie przeglada fora gdzie dominuje bialy kolor.

A co to ma wspolnego z luminacja, moj acer tez teoretycznie dawal po oczach i co z tego jak za cholere nie mozna bylo kolorow ustawic bo takie wyprane.

Co do Asusow, ogladalem ostatnio nawet te bez crystal i katy o wiele lepsze niz w acerze. (asus A6R cos tam)

Ja tam nie rozumiem tego zaznaczania jaka matryca ma swietne katy icon_razz.gif to tak jakby sie przejmowac czy przechodzace osoby w poblizu lepiej beda widzialy co mam na ekranie. No nie wiem komu moze na tym zalezec. podstawa to by przy ustawionym polozeniu obraz nie zmienial sie przy wachaniach punktu widzenia o jakies 30stopni i jest git. chyba ze ktos sie nastawia na kilkuosobowe projekcie filmowe co jest chyba dosyc niewygodne na lcd rzedu 15" chocby nie wiem jak cudne miala katy icon_razz.gif

Ano takie ma znaczenie zebys sie nie musial gimanstykowac bo na gorze jest ciemno a na dole jasno i czerwony kolor na gorze przechodzi w roz majtkowy na dole matrycy. (troche przesadzone ale chodzi o idee )

Aha - kolory przyblizone do stacjonarnych LCD uzyskuje sie kombinujac z krzywa rgb w sterach , a nie sciemniajac matrce bo to nic nie daje (domyslnie to 40% gradientow nie zobaczycie) - niestety w Acerowkim Crystal Brite meczylem sie chyba 3 godziny, efekt mizerny, w Amilo zajelo mi to 30 minut i efekt prawie bardzo dobry.

Edytowane przez manfred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawienie kolorow to pikus na modowanych sterach, mozna ustawic tak jak ci sie zywnie podoba

po pierwsze - modowane stery do intela ? - prosze pokaz mi gdzie

po drugie - zeby ustawic kolory to jeszcze musi byc przyzwoita matryca, a nie "przydymione szklo" - i nie mow mi ze ustawisz jak chcesz, bo w acerze korzystalem z power stripa (ktory w porownaniu do panelu ze sterownikow ma w ch ... wiecej opcji) i wydawalo mi sie ze ustawilem dopoki nie zobaczylem matrycy w amilo i toshibie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdziebko niski ten wynik, wkoncu to crystralbrite 15,4 1280x800 ktora jest uniwersalnie montowana we wszystkich modelach. a z tego co sie orientuje w modelu serii 3020/5020 ten wspolcztynik jasnosci wynosi ok. 150 cd/m2. Jaks watpie by acer wyposarzal tansza serie laptopw w lepsza matryce :D

Jako urzytkownik tej matrycy(ktorego nie stac na VAIO :P) szczegolnie we wszelkich aspektach mulitedialnych, gry smigaja nic nie smurzy, filmikki wygladaja super :D

EDIT:

Ja w przeciwienstwie do kolegi limerro nie wybieram wynikow korzystnych dla mnie ani nie zmieniam ich by udowodnic swoje. Niestety nie moge przytoczyc linku bo czytalem to kilka miesiecy temu w jakims tescie, ale jestem pewny tej wartosci.

MARKA I MODEL dla tych ze szczatkowo zdolnoscia czytania :P

\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Asusa Q39 to ja mam w nim dysk 5400 rpm... Ram mam taktowany 533 mhz więc Contradanza ma złe info..

Bardzo możliwe informacje mam ze strony asusa, mogą być nieaktualne. Najlepiej przed zakupem sprawdzić co jest w środku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- z tego co wiem dysk w asusie jest 4200 a acer ma 5400 i 100 GB a nie 80GB

- wydajnosc grafiki podobna

- acer ma wiecej ramu i taktowanie 533 a asus 333

- acer ma szybszy procesor (ale pytanie czy szybszy bedzie tobie potrzebny i tak z reguły pracuje na obniżonym taktowaniu - ze wzgledu na wentylator)

- pozostaje kwestia rozmieszczenia gniazd (jak kto woli - to co odpowiada jednemu niekoniecznie musi pasować drugiemu - acer ma z tyłu tylko wyjście VGA i zasilanie, a asus USB, Port drukarki, VGA, zasialnie - acer nie ma portu drukarki)

- wyłączaie touchpada (dla mnie bardzo ważna funkcja - acer ma nie wiem jak asus)

- wygląd i wykonanie (mam acera i jestem zadowolony może z asusa też bym był)

- serwis (mówią że acera jest do d... ale nie byłbym taki pewny na moje emaile odpisują)

- asus nie ma systemu operacyjnego, acer ma xp home

- asus ma kamere, acer nie ma (po co to komu?!?)

- asus jest mniejszy i lżejszy (nie wiem jaką ma baterię - acer ma 4400, mój wytrzymuje ponad 4 godz. przy przeglądaniu stron)

- nagrywarka acera jest głośna (ale nie ma tacki - to jest naprawde fajne)

- dzwięk w acerze jest do bani, no ale asus ma możliwość odpalania CD bez uruchamiania systemu operacyjnego - acere tego nie ma

- matryca w acerze ma małe kąty ale ogólnie jest niezła, nie wiem jak asus

- ciężki wybór ;)

ASUS MA TAKTOWANIE RAMU 533, A NIE ACER !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer Aspire 1694WLMi:

http://www.notebookjournal.de/tests/57

http://www.notebookjournal.de/tests/inspection/57

luminacja: ok. 90 cd/m2

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2315

Asus A6Va:

http://www.notebookjournal.de/tests/45

http://www.notebookjournal.de/tests/inspection/45

luminacja: ok. 170 cd/m2

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2315

Translator:

http://www.worldlingo.com/en/websites/url_translator.html

W laptopie sluzacym do stricte do biznesu mozna na to przymknac oko, natomiast jezeli laptop ma sluzyc do multimedialnej rozrywki to matryca ma niebagatelne znaczenie. Sony VAIO posiadaja matryce o luminacji ok. 270 cd/m2 lub 350 cd/m2 i nie jest to wartosc przesadzona.

Kupujac laptopa wez pod uwage, ze dysk mozna wymienic na szybszy, pamiec mozna dokupic, ale matrycy juz tak latwo nie wymienisz. O ile mi wiadomo w wersji Q039H Asus A6Va posiada dysk 5400 rpm, wiec wydajnosc laptopow bedzie porownywalna.

Jezeli, jak twierdzisz, 90cd/m2 to malo, to dlaczego ja nie moge przy pelnej jasnosci pracowac na acerze? 270-350 to juz jest full wypas do grafiki i multimediow... Sorry, ale chyba dla kompletnych slepcow. 170 OK, ale 300 to juz przegiecie.

Zupelnym przegieciem jest wymaganie od niskobudzetowego laptopa parametrow stacji graficznej (Manfred)...

Przy okazji - dajcie juz spokoj tej wojence, bo z marketami nie mogliscie wygrac, podobnie z ecsem i asrockiem, to i z acerem wasze szanse sa zadne. Tak dlugo, jak dlugo ludzie nie beda zarabiac normalnych pieniedzy, tak dlugo beda kupowac lowend idac na duzy kompromis (czesto na pograniczu sensownosci zakupu). Przez taka glupia/chora wojenke tylko wrzody zoladka i zepsute nerwy zyskacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bos slepy jak kret mocium panie ;)

A wacpan zarozumialy. Przeczytal wasc pare testow (a moze raczej folderow reklamowych) i zgrywa sie na alfe i omege. Poddalem pod watpliwosc sens stosowania w laptopie takiego intensywnego podswietlenia matrycy, kiedy dla wiekszosci uzytkownikow polowa tej wartosci jest juz zbyt intensywna (chyba ze sa czysto papierowe) i nikt takiej nie bedzie uzywal. Rownomiernosc podswietlenia obrazu i odwzorowanie kolorow (dla wiekszosci facetow, ktorzy zazwyczaj maja problemy z odroznianiem kolorow, jest to bez znaczenia, bo i tak nie zauwaza; jesli ciebie to nie dotyczy, to sie ciesz) - to robi na mnie wrazenie, ale do zwyklego uzytku mi wystarcza to, co mam. Lepszy komputer nie jest mi potrzebny. Do moich potrzeb zakup lepszego bylby rownie racjonalny, jak wyciaganie armaty na muche. Jesli juz potrzebuje, to w pracy mam profesjonalna stacje graficzna z quadro i monitorem sony.

Stac mnie na lepszy sprzet. Nawet na jego wymiane co miesiac. Ale ja nie jestem zblazowanym maminsykiem i potrafie tez liczyc i uznalem, ze wole wydac ta kase np. na wycieczke na Kube lub do Brazylii. Nie jestem snobem, jak niejaki Limerro, ktory aplikowalby kazdemu sprzet, dajmy na to, za 10000, nawet do czystej tylko zabawy, bo ma zajebisty monitor.

BTW. Wedlug ciebie jestem slepy, gdyz mam taki ciemny wyswietlacz i pracuje mi sie z nim wygodnie? Chyba jest na odwrot.

Co do wzroku - nie jeden mi takiego zazdrosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi