Skocz do zawartości
terror

Jak Odczytać Ilość Obrotów Z Wiatraczka

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem wentylator Arctic Cooling Fan Pro TC. Podłączyłem go , wszystko ładnie śmiga, tylko chciałbym teraz odczytać jego ilość obrotów na min. Jak to zrobić ?? do odczytu prędkości wentylatora i temperatury na CPU używam programu AIDA 32

pzodrawiam

majlosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość programów czytających prędkość obrotową wiatraczków odczytuje dane wszystkich wiatraczków na płycie głównej.

Może zajrzyj do BIOSu? W moim są takie dane i przy okazji można wyłączyć rejestrowanie obrotów, więc może być i tak, że dla tego złącza masz to wyłączone....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja tez kupilem niedawno tagiego arctica i jak go podlaczylem do plyty, to obroty innego wentylatora spadly o polowe. Chyba bede musial kupic przjesciowke molex - 3 pin, np.: Pentagram Freezone Fan Multiconnector.

powiedz coświecej bo mnie zaciekawiłeś, a zarazem zadziwiłeś:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zaobserwowalem takiego zjawiska.

Czy jesli zatosuję rozgałęziacz typu 3pin ---> 2x3pin dla wiatraczka w obudowie i dla k. graficznej to czy będę mógł w obudwu odczytać ilość obrotów na minutę ?? i czy da się odczytać taką prędość dla karty graficznej ??

pozdrawiam

m.z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi