Skocz do zawartości
anka321

Jaki komputer

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie, co kupic? Dzisiaj facet w serwisie proponowal mi kompa z Athlonem 3200 64 Bit i Radeonem XT 1600 256 MB. Popisal mi na kartce jeszcze to -> 1024 Ram, dysk twardy 250 GB z serii ATA (MAXTOR).

Ja sie na kompach jak Wy tutaj nie znam, jednak chcialabym wiedziec, czy R1600 XT jest karta graficzna najnowsza, czy sa nowsze? Czy duzo rozni sie od modeli Radeon9000 i jak to sie przeklada na grywalnosc. Bo ja na tym komputerze mam zamiar glownie grac, dlatego pod kontem gier dobieralam karte i procesor. W zwiazku z powyzszym -> kupic, zamienic cos na cos :unsure: :blink: :huh: Co sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy no wlasnie bez wiedzy ile masz na to kasy nic nie zeobimy ;) ale moge juz powiedziec ze procek jest dobry ;) do tego plyta asrocka dual sata chlodzenie ac 64 pro;) a ramki to mozna wziasz patrioty kh. kwestia grafiki pozostaje otwarta ;) zasilke to mozesz wzisc chieefa jakiegos albo tagana np. ;]

Pozdrawiam :D

edit: dysk oczywiscie samsung !!! na sata2

Edytowane przez Kiczis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy no wlasnie bez wiedzy ile masz na to kasy nic nie zeobimy ;) ale moge juz powiedziec ze procek jest dobry ;) do tego plyta asrocka dual sata chlodzenie ac 64 pro;) a ramki to mozna wziasz patrioty kh. kwestia grafiki pozostaje otwarta ;) zasilke to mozesz wzisc chieefa jakiegos albo tagana np. ;]

No tak patrioty dobre ramki a grafke mozna 6600GT badz 6800:)Moze lepiej Caviar dysk?jakis 120-160gb powinien starczyc.Co do plyty hymm ta plyta dobra jest z semproonem 3000+:)I jak ktos ma karte na AGP jeszcze(tzn ja:))Takto lepiej cos lepszego kupic chociazby Epox'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ramy patrioty 2x1gb .. :wink: na dobre ci ot wyjdzie...2 gb w grach juz daje dobrego kopa... :wink: a co do grafy to wedle zeczenia a zasilacz to jakis tagan u01...:wink:

Pozdrawiam s4t1n sorka za bleyd ale jestem w szkoel i sa klawiatury do d....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie może my piszmy pełnymi nazwami i dalczego akurat to bo kobieta się nam tutaj pogubi :) BTW to chyba trafił się jej jakiś inteligentny serwisant coś tak patrze :)

Wg mnie

Asrock dual sata bo jest tania i ma dwa sloty na grafike ( AGP i PCI-e jakbys nie mogła się zdecydować :) ) a jeśli wiesz że chcesz PCI-E to proponuje gigabyte k8nf-9 lub k8nf9 Ultra ewentualnie każda inna płyta która jest oparta na nforce 4 4x lub ultra ( 4x oznacza że szyna hyper transport jest pomnożona przez 4 ale tobie to nie będzie potrzebne )

Procesor AMD64 3200+ bo początkujący i tak nie będzie podkręcać

Chłodzenie Arctic Cooling 64 PRO - nie ma lepszego za te i nawet wyższą cene

RAM 2x512 Patriot KH lub bez KH ( KH oznacza że ma radiatory ) ale w zasadzie jak nie będzie kręcić to styknie każda pamięć byle by miała CL 2.5 ( serwisant będzie wiedział co to CL )

Dysk twardy proponuje Seagate 120GB albo 160GB bo więcej nie trzeba (wg mnie :D ) i jest pewność że nie pójdzie na gwarancje po 2 tygodniach :)

Zasilacz Tagan 380 Wat

Obudowa wedle uznania

Grafika to nie wiem jaka bo 6800 jest dobre ale rozwija skrzydła po podkręcaniu a ty chcesz mieć sprzęt dobry fabrycznie.

Pozdro.

Edytowane przez Shiningami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co składał ci pan w serwisie można oszacować że masz na całość jakieś 2500 zł.

Wsumie jak chcesz pograć to proponuje coś takiego ...

Atchlon 3000+ Vience OEM !!

Arctic Cooling Frezer - chłodzenie do procka

PŁYTA EPOX 9NPA7I - płyta główna

X800GTO - karta graficzna

1024 DDR najlepiej marki Patriot , A-data , Crosair ... ale żeby cena nieprzekraczała 380 zł.

Dysk 160 gb Samsun Sata 2 NCQ - wystarczy ci tyle gdyż reszte danych zgrasz sobie na płyty DVD.

Nagrywarka DVD - Benq najlepiej.

obudowa ładna :) ale zasilacz firm takich jak Huntkey , Hiper , Tangan ale do 260 zł.

No cuż w sklepie możesz za całość dać maximum 2800 zł ... ale polecam kupić na internecie znacznie taniej.

Poźniej poczytaj jakiś poradnik o podkręcaniu :) i morzesz grać już we wszystko ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi