Skocz do zawartości
Caleb

Mobo Nf4 Sli - Mid-end

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio znacznie potaniały płytki na "Szli" tak że za 450 blach można nabyć całkiem niegłupie konstrukcje... i tak się zaczołem zastanawiać która z nich jest najlepsza pod wzgledem OC/stabilnośći/niezawodności/jakość, sprawy wyposarzenia (dodatkowe Sata, FireWire i inne duperele) stawiam na drugim miejscu. Najlepiej jakby ci co mają jedną z tych MoBo dodali swoje opinie, info o HTT jakie wyciagneli etc. no i o ewentualnych problemach ;] . Ułatwi to zresztą poszukiwania innym osobom bo sporo osób teraz min. wskakuje na 939+Sempa+6800GS/6600GT ;] i nie bedzie trzeba zakładac ososbnych tematów. Ah no i na potwierdzenie swojego typu niech każdy w miare mozliwości da jakis teścik :[] Pamiętajcie że cena to max 450-500 zł!

Więc tak, to chyba najciekawsze z nich w tym segmencie, ewentualnie podawać propozycje to się dorzuci:

- Abit KN8 SLI

- Asus A8N SLI

- DFI nF4 SLI Infinity

- Epox 9NAPJ SLI

- Gigabyte K8N Pro-SLI

- MSI K8N SLI Platinum

Stawiam na Epoxa - niezły do OC i stabilny, ale MSI tez w sumie nie jest palcem robione. Co do DFI to tak badziwiarsko wyglądajacej płyty niewidziałem od czasów PII ;]

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio znacznie potaniały płytki na "Szli" tak że za 450 blach można nabyć całkiem niegłupie konstrukcje... i tak się zaczołem zastanawiać która z nich jest najlepsza pod wzgledem OC/stabilnośći/niezawodności/jakość, sprawy wyposarzenia (dodatkowe Sata, FireWire i inne duperele) stawiam na drugim miejscu. Najlepiej jakby ci co mają jedną z tych MoBo dodali swoje opinie, info o HTT jakie wyciagneli etc. no i o ewentualnych problemach ;] . Ułatwi to zresztą poszukiwania innym osobom bo sporo osób teraz min. wskakuje na 939+Sempa+6800GS/6600GT ;] i nie bedzie trzeba zakładac ososbnych tematów. Ah no i na potwierdzenie swojego typu niech każdy w miare mozliwości da jakis teścik :[] Pamiętajcie że cena to max 450-500 zł!

Więc tak, to chyba najciekawsze z nich w tym segmencie, ewentualnie podawać propozycje to się dorzuci:

- Abit KN8 SLI

- Asus A8N SLI

- DFI nF4 SLI Infinity

- Epox 9NAPJ SLI

- Gigabyte K8N Pro-SLI

- MSI K8N SLI Platinum

Stawiam na Epoxa - niezły do OC i stabilny, ale MSI tez w sumie nie jest palcem robione. Co do DFI to tak badziwiarsko wyglądajacej płyty niewidziałem od czasów PII ;]

To sobie zobacz LanParty i zmienisz zdanie ale on jest chyba za 600zł to zmienia postać rzeczy :D tak to bym brał gigabyte bo sam na nim siedzie i jak na najtańszy chipset nie mam żadnych problemów, ASUS tez luzacki ale A8N32 SLi bo można do niego wyszukać porządne Corsiar ( niestety drogie jak w morde strzelił ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typy to:

1. Epox 9NPAJ SLI i MSI K8N SLI Platinum

2. Asus A8N SLI

Komentarz:

Epox - jedna z najlepszych płyt do O/C, oferuje mnogość opcji przydatnych w O/C, intuicyjny bios.

MSI - bardzo dobrze wyposarzona płyta, oferuje przyzwoity poziom O/C, oferuje bardzo dobry dźwięk (SB Live!)

Asus - bogate wyposarzenie, dobry poziom O/C, dziecinnie prosty w obsłudze bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo zwykłe DFI LP ultra-d nf 4 i walnąć moda na sli.

To też jest dobre wyjście, tylko że taki mod niesie za sobą utratę gwary :sad:

Przypuszczam, że nawet jak ktoś by miał taką płytę nie zrobi tego z wyżej wymienionego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też jest dobre wyjście, tylko że taki mod niesie za sobą utratę gwary :sad:

Przypuszczam, że nawet jak ktoś by miał taką płytę nie zrobi tego z wyżej wymienionego powodu.

Dokładnie, zajmijmy sie może zwykłymi płytkami i odpuścmy mody ;] A co do jak zwykle poruszanej kwestii ze "kup sobie DFIi a zobaczysz" zaniechajmy tego toku myslenia, w wydajności nie ma specjalnej róznicy między Sli-DR a 9NPAJ+SLi (kontroler w procu wiadomo) a gadanie że to na naj najlepsza płyta to niech tak mówją ci co ją mają .... qumpel przesiadł sie z Gigabyta (jakiś tam...) SLI na DFi LP4 Sli-Expert i hmmm httt to może na niej z 10 mhz więcej wyciąga ;) a z pamieciami też coś z poczatku miała problemy bo tylko w Dualu szły (G.Skill - no to odkupiłem sobie jedna kość ;)) Pozatym z większości opcji się nie niekorzysta ;| a 8x sata, Firewire i mase innych bzdór niepotrzebnie zawyża cene - a pudełko maja gorsze niż ECS :] jakby 5 latkek je narysowal kredkami hehe :)

Ale btw. ten Epoxik robi wrażenie jesli idzie o OC/cene/wydajność - od razu zaznaczyć trzba że dzwięk to kicha ale po to są karty muzyczne ;]

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w grę nie wchodzi DFI Lanparty, to ja na Twoim miejscu wziąłbym MSI - świetnie wyposażona płyta, ewentualnie Asus'a - tutaj plus za większy rozstaw slotów PCI-E, co owocuje mniejszym grzaniem się kart graficznych spiętych w SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w grę nie wchodzi DFI Lanparty, to ja na Twoim miejscu wziąłbym MSI - świetnie wyposażona płyta, ewentualnie Asus'a - tutaj plus za większy rozstaw slotów PCI-E, co owocuje mniejszym grzaniem się kart graficznych spiętych w SLI.

Prosiłbym tylko o podanie konkretnych modeli i linków bo samo stwierdzenie ze MSI, DFI bal bala bla daje niwiele gdyż są ze cztery płytki na SLI od tego producenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ciekaie mnie taka płytka:

DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

Niby na ultra ale 2xPcie16 stoja jak się patrzy, co prawda słyszalem o modzie że da sie z tego zrobic pełnowartościowe SLI ale hmm jest to bezpieczne,łatwe i przyjemne? Ma ktos cus takiego i wykonał taki manewr? i czy niesie z soba to jakies skutki uboczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mod jest dość prosty.

Polega na połączeniu (lakierem elektrycznym, cyną, lub jakąkolwiek inną substancją przewodzącą prąd) dwóch pinów pokazanych na poniższym zdjęciu.

Przed:

Dołączona grafika

Po:

Dołączona grafika

Ale, aby nie było zbyt łatwo, od długiego już czasu Nvidia stosuje utrudnienie, w postaci zalania tychże pinów ciemną substancją nie przewodzącą prądu. Tak więc, aby wykonać moda na tak zabezpieczonym chipsecie, należy zdrapać najpierw owo zabezpieczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi