Skocz do zawartości
Gość artix.xxx

Komputer Do 1500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość artix.xxx

Witam wszystkich, niedawno kupiłem komputer z MediaMarktu: Celeron 3.06GHz, 512DDRAM, płyta główna MSI, GeForce FX 5500 256/128, nagrywarka DVD, dysk twardy Western Digital 80 GB. Kompuer ostatnio zaczął mi nawalać. Już raz go oddałem do serwisu. Po trzecim razie zwrócą mi kase. W związku z tym chciałbym prosić Was o rady, jaki najlepszy komputer kupić do 1500zł (razem z nagrywarka DVD, poprostu całe to pudło ). Komputer byłby do gier.

Z góry dzięki i Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylo oklepane tak ze hohoho....

Procesor:sempron 3000 + oem 379 zł

Chlodzenie na procka: Freezer 64 pro ok. 70 zł

Mobo :Epox 9npa...

Karta graficzna: 6600 Gt nie wiem z jakiej firmy ... galaxy :D (cena: nieznana mi)

ramy:Patriot 2x512 KH == 350 zł ok.

Buda wedle uznania monitor rowniez...na nagrywarkach sie nie znam

Edytowane przez s4t1n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowiłem, że cała skrzynia :P zostaje jeszcze dysk twardy, ramy, nagrywarka, obudowa itd. :)

Cpu - Semp 3000+ - 389

Mobo - Asrock Sata II - 220

Ram - 512MB PDP CL2.5 - 180

Gfx - 6600 - 350

Hdd - 80GB 7200 Seagate - 210

Buda - ze 70 najtansza

Zasiłka Forton 400 (?) - 90

DVD RW - 170

Arctic Freezer 64 - 65

I juz masz 1700 :| coś sensownego w miare na czasie i można spokojnie rozbudowywać. Zchodzenie z tego konfogu będzie szkodliwe w skutkach dla gracza... Oczywiście wszyytkie częsci sa nowe, no i cena w zasadzie może też z kilkadziesiąt zł spaść jezeli bedziesz składał w jednym miejscu.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

I juz masz 1700 coś sensownego w miare na czasie i można spokojnie rozbudowywać. Zchodzenie z tego konfogu będzie szkodliwe w skutkach dla graczy.

Tu masz na myśli ten zestaw co mi napisales ze bylby szkodliwy dla graczy?:P Tak wogole to dzieki bardzo:D:D

Aha i jeszcze jedno, skad wogole brałeś te ceny?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sensej17

Podam tobie linki z allegro:

ASUS A8N-VM nForce4 SATA2 >>>>><<<<<

sempron 3000+ s939 >>>>>>>><<<<<<<<

KINGSTON DDR 2x512MB DUAL PC400 >>>>>><<<<<<

WD Caviar SE 80GB 8MB SATA >>>><<<<<<

NAGRYWARKA DVD LG GSA-4167B >>>>>><<<<<<<<<<<<<

EASYCASE 3346 BLACK Z PANELEM AUDIO I USB >>><<<

ZASILACZ ATX FORTRON 350W >>>>>>>>>><<<<<<<<<<

Co do grafiki to mozesz uzbierac do jakiejs lepszej karty graficznej i przez ten czas korzystac tej ktora jest na mo bo albo kup gf6200 128mb/128bit i zmoduj ja na 6600...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

Aha i jeszcze jedno sorki ze tak pozno:P, a zasilacza to czasem razem w obudowie nie ma?:P Bo widze ze zasilacz napisales osobno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I juz masz 1700 coś sensownego w miare na czasie i można spokojnie rozbudowywać. Zchodzenie z tego konfogu będzie szkodliwe w skutkach dla graczy.

Tu masz na myśli ten zestaw co mi napisales ze bylby szkodliwy dla graczy?:P Tak wogole to dzieki bardzo:D:D

Aha i jeszcze jedno, skad wogole brałeś te ceny?:P

Kilka znam na pamięc ;) a kilka z benchmarka i siriusa, na giełdzie znajdziesz taniej. A co do szkodliwości to mówię o tym że "cięcie" tego zestawu nie byłoby sensowne jeżeli masz ochote w coś pograc najlepieje jakbys dorzucił do 6600Gt ze 100 zl to byłoby lux i gierki by pomykały jako tako :)

Ahhh no i na cooler z 65 zl musisz dorzucic, obowiązkowo Freezer 64 - zapomniałem ;/

Do tego Oc Sempa + Oc Gieteka (jakbys go brał) i niewielkim kosztem masz kompa do grania.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

Sense17-a taki komp bylby duzo lepszy, od tego co napisal mi Caleb? A to ze przy procku i przy Mobo przy s939 to wtedy chyba szybciej chodzi nie?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak koniecznie chcesz się zmieścić w 1500 zł to jedyne sensowne rozwiązanie to S754.

Sempron 2800+ BOX Socket 754 64bit - 290 zł

Płyta Epox 8NPA7I - 250 zł

GoodRam 512 MB - 150 zł

Samsung 80 GB SP0812N 7200 8MB - 200 zł

X700 Palit DDR3 - 360 zł

Nagrywarka DVD LG - 150 zł

Buda - 70 zł

Zasilacz Fortron 350 - 80 zł

Razem 1550 zł.

Gdy doliczyć przesyłki sięgnie 1600 zł.

Zestaw doskonały do OC.

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

Ok dzięk Ower Lotek :D Ale jednak ja potrzebuje kompa bardziej do gier niż do podkręcania :P. Może by tak odjąć troche kasy od grafy(mam teraz i kiedys tez mialem GF FX 5500 i nie narzekam) i kupic ramy Kingstony 512 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięk Ower Lotek :D Ale jednak ja potrzebuje kompa bardziej do gier niż do podkręcania :P. Może by tak odjąć troche kasy od grafy(mam teraz i kiedys tez mialem GF FX 5500 i nie narzekam) i kupic ramy Kingstony 512 ?

Omg jak odpalisz nowsze gry to zmienisz zdanie o 5500 raz dwa :D

Poza tym komp ma byc chyba do gier wiec grafa się jednak przyda ;/

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO: FX 5500....FX to najgorsza seria GEFORCE nawet nVidia to powiedziala...:) przesiadz sie na jakiegos radka 9700 pro albo 9500 pro to poczujesz roznice...:wink: jak chcesz grac to od grafy niie odejmuj tylko od procka...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

W sumie racja caleb:D

A teraz troszke zmienie temat. Co sądzicie o tym, ze jak kompa oddawalem juz do serwisu, teraz po feriach oddam drugi raz, potem pojakims czasie trzeci to zwrócą mi kasę? (kompa kupilem w mediamarkcie)

A tak wogole to chciałem Wam podziekowac ze mi tak pomagacie i powiedziec ze to forum jest super....:D:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO: FX 5500....FX to najgorsza seria GEFORCE nawet nVidia to powiedziala...:) przesiadz sie na jakiegos radka 9700 pro albo 9500 pro to poczujesz roznice...:wink: jak chcesz grac to od grafy niie odejmuj tylko od procka...:)

A co odejmie od procka jak semp 3.0 to najtanszy CPU pod 939 ?:| musiałby atakowac s754 ale przy takiej konfiguracji jak podałem myśle że to nie ma sensu :|

Koniecznie musisz wydac tylko 1500 nic wiecej?

W sumie racja caleb:D

A teraz troszke zmienie temat. Co sądzicie o tym, ze jak kompa oddawalem juz do serwisu, teraz po feriach oddam drugi raz, potem pojakims czasie trzeci to zwrócą mi kasę? (kompa kupilem w mediamarkcie)

A tak wogole to chciałem Wam podziekowac ze mi tak pomagacie i powiedziec ze to forum jest super....:D:P

Zgodnie z Polskim prawem handlowym i ustawą o ochronie konkurencji i konsumenta to tak, chyba że zawierałeś przy zakupie umowe w której sa inne zapisy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

Raczej tak... no może max 1600-1700 zł..... Wiesz teraz mielismy sporo wydatkow: rower, auto,okna, akumulator, opony zimowe nowe.... troche sie tego nazbierało...przyjmijmy max 1700 zł:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak... no może max 1600-1700 zł..... Wiesz teraz mielismy sporo wydatkow: rower, auto,okna, akumulator, opony zimowe nowe.... troche sie tego nazbierało...przyjmijmy max 1700 zł:P

No to jak wyskrobiesz 1700 zł to zestawik jak w morde strzelił bedzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK 1700 sie zalatwi.... to powiesz mi ten zestaw do 1700?? :P :D

Patrz kilka postów wyżej - zaktualizowałem go więc tylko podlicz i pamietaj że jak bedziesz kupował u jednego sprzedawcy to możesz liczyc na powiedzmy 5% rabatu :-P Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

Ok dzieki. A poprosze teraz o wypowiedzi czy jest szansza zeby wlasnie mi kase zrocili za 3 razem oddania do serwisu kompa. Bo jak nie to o nowym zestawie nie ma mowy..... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknij na post #16, dodatkowo zobacz papiery od kompa może coś w nich jest, jak masz mozliwośc to odwiedź miłe PAnie z Media MArkt i zapytaj sie czy Polskie prawo obowiązuje i czy będą z tym problemy...jak coś powołuj sie na tą usatwe/ściągnij z neta/ przeczytaj/ żądaj podstaw prawnych jeżleli ci prawa zwrotu po 3 awariach odmówią (może być tak że będą mogli dać Ci jedynie inny zestaw a nie kase)

Dodam tylko że na Forum raczej znikomy jest procent ludzi co maja kompy z marketów więc wiele zależy tu od twojej inwencji w walce z MM i determinacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz im ze chcesz odzyskac kase bo kompa wiecej nie ma jak jest...a to mial byc komputer a nie jakis grat... :wink: ze non stop sie psuje ze to badziew itd..i powinni Ci kase oddac jak nie zawierales jakiejs umowy innej jak mowil kolega...:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s4t1n ma racje,kupiłes u nich kompa to ma działac a nie nawalać i chodzić z nim co tydzien do serwisu,mowisz ze chcesz spowrotem kase i dowidzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artix.xxx

wiec tak: w papierach szukalem i nie ma.... nic nie podpisywalem itp.... a to polskie prawo o 3 razach do serwisu a potem kasa to skad mam ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>? jezeli mi powedziecie to mi bardzo pomozecie bo mysle ze wtdy nie byloby probleu z odzyskaniem kasy...nie? (tak poza tym to komp kosztowal 1299zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s4t1n ma racje,kupiłes u nich kompa to ma działac a nie nawalać i chodzić z nim co tydzien do serwisu,mowisz ze chcesz spowrotem kase i dowidzenia

Nie dawaj takich głupich rad bo za nieuzasadnione odniesienie kompa do serwisu są opłaty :|

A o Polskim prawie to juz napisałem ze ustawa o ochronie konkurencji i konsumenta + kodeks handlowy/cywilny - najlepiej daj Ojcu do zapoznania i niech on ich opierd**** i żąda zwrotu kasy :)

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zgadza sie ale powiedz im tak co ja Ci mowielm ze latasz z kompem co tydzien do serwisu :D:D i powiedz ze przez nich gry nie za save :wink: powinni Ci zwrocic kase

Z tym save zartowalem :D :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sensej17

wydajnosciowo pomiedzy 939 a 754 duzej roznicy niema (przy tych samych procesorach), jednak socket 939 jest bardziej przyszlosciowy, chociazby daltego ze jest na niego wiecej prockow...

nie to ze jestem samochwala ale wydaje mi sie ze moj zestaw bedzie najlepszy i najwydajniejszy :D ...

aha i nie pakuj sie w socket 754 poniewaz amd nie produkuje juz na niego procesorow

co do podanej obudowy to specjalnie wybralem taka bez zasilacza, poniewaz zasilacze w tanich obudowach sa do duupy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi