Skocz do zawartości
Sebcio26

Amatorskie Zabiegi :)

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka! jestem świeżo po wyciszeniu kompa:

- na kartę (R9550 po OC) wstawiłem radiator zalmana (niebieski NB47 czy jakoś tak - 14 PLN)

- założyłem regulatror obrotów na wiatrak procka (znaleziony :) )

- wymieniłem wiatrak w zasilaczu na ARTIC FANa (z czujniekiem temp - 7PLN)

- założyłem jeden wiatrak wysysający z tyłu obudowy (z czujniekiem temp - 7PLN)

Gdy włączam kompa jest błogo i cichutko. Gdy trochę popracuję wiatraki się rozpędzają i słychać szum powietrza zasysanego przez zasilacz (wewntąrz obudowy).

Niby nie jest to już aż takie głośne ale zastanawiam się nad wycięciem tych wewnetrznych szpar. Czy ktoś już robił coś podobnego i czy dało to spodziewany rezultat?

Jeszcze jedno pytanie: jaka jest dopuszczalna temperatura procesora Duron (Applebeard)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycięcie kratek z zasilacza może znacznie pomóc. Nie tylko przepływ powietrza ciut lepszy, ale też zwykle powietrze świszcze przez te kratki właśnie, jeśli obok wiatraczek jest. Względem poprawienia chłodzenia można jeszcze rozważać zmianę wiatraka wysysającego na wdmuciach!ący, który zazwyczaj jest ciut skuteczniejszy, jeśli wieje w dobrą stronę :D , z drugiej strony jest to sprawa subiektywna, i były jużna forum dyskusje o tym, które rozwiązanie jest lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatruy...to staraj się nie przekraczać 55-60 stopni :) bo wtedy zaczyna się robić nieciekawie ;), zamiast tego ręcznego kontrolera na cpu, też wstawiłbym arctica, sam jego czujnik nieco wydłuzył by dotykał samego "dna" radiatora :) . Podobno nawet jeśli miałby wiać na maxa byłby dalej cichy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze zamiana tego wysysajacego na wtlaczajacy bedzie miec lepszy efekt. ja mam boczny wtlaczajacy na wysokosci CPU, oraz 2 wysysajace: 1 na tyle pod PSU, oraz 1 (z nozliwoscia zamontowania 2) na szczycie, na srodku. daje to calkiem niezly efekt, bo nawet gdy wiatrak nie smiga to cieple owietrze samo unosi sie w gore i wylazi tamtedy. Sa to zwykle niskoobrotowe wentyle 80mm. tylko ten boczny wtlaczajacy jest regulowany i ma wyzsze obroty. stosuje go gdy proc ma zbyt wysoka temp. jak podkrece bocznego, temp. gwaltownie spada ;]. Wszystko wlasnej roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi