Skocz do zawartości
Peef

Instalacja Mandrivy Przez Lan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem dowiedzieć się, czy można zainstalować linuxa w następujący sposób.

Na jednym kompie z Windows mam obrazy z instalacją linuxa. Drugi komp ma z kolei sformatowany dysk, na którym chce zainstalować linuxa.

Czy da się zainstalować go w ten sposób przez LAN? Jeśli tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie, na kompie z winda uruchamiach ftp/http/(nfs:P), do katalogu (przy np http) glownego wrzucasz zawartosc płyt (albo do utworzonego katalogu o unikalnej nazwie np "linux"), potem po3ebne sa chyba 2 dyskietki (nie pamietam dokladnie katalogow na CD mandarynki ale znajdziesz napewno), szukasz pliku (na cd1 czy tez dvd) rawrite32.exe, uruchamiasz i programikowi wskazujesz gdzie jest obraz do zapisu na FDD, pliki obrazow do sieciowej instalacji to cos w stylu "network.img i "network-driver.img" (albo b.podobne - dawno nie uzywalem mandarysi), po zrobieniu dyskietek robisz boot z fdd, potem podajesz rodzaj instalacji (tu ja sobie wybralem wyzej http), w adres serwerka wpisz adres IP cyframi swojej windy, jezeli wrzuciles obraz mandarynki do katalogu to wpisujesz jego unikalna nazwe pod spodem (chyba bez slash), aha adres IP twoj net-boot-linux-niezainstalowany dostanie automatycznie gdy winda ma uruchomione dhcp, czyli jak ustawisz wspoldzielenie lacza, jak nie chcesz/nie umiesz tego ustawic, zobacz jakie IP ma winda na karcie ktora dopieta bedzie do linux, i ustaw u siebie zgodne, czyli np: winda ma 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 to ustaw sobie w lin od 192.168.0.2 do 192.168.0.254 netmask 255.255.255.0 (czyli ostatnia cyferka IP miedzy 2 a 254),pozniej i tak jezeli chcesz miec dostep z lin bedziesz musial uruchomic w windzie dhcp, ale moim zdaniem to akurat linux powinien byc dopiety do lacza i dzielic net a nie odwrotnie :lol2: ale cuz... konfiguracja dns,iptables itp to inna sprawa, aha jak masz mandarynke na CD (na kilku) to musisz odtworzyc drzewko katalogow jakby bylo jedne, czyli nie mozesz powrzucac linux/cd1,cd2 itd, dysku nie masz co formatowac dla mandarynki wczesniej, bo szkoda czasu.

tyla :-) (bledy pewnie som) nerka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź :)

Mam jeszcze do Ciebie dwa pytanka: dhcp musi być ustawiony w Windows? Bo u mnie router ma wbudowany DHCP, więc chyba w Win nic nie muszę dodatkowo ustawiać?

Co do drzewka katalogów -> mam po prostu wypakować obrazy do jednego katalogu?

Aha, przy ściąganiu Mandrivy sa jeszcze dodatkowo następujące pliki:

nazwa_dystrybucji.idx, nazwa_dystrybucji.md5.asc, nazwa_dystrybucji.sha1.asc

Rozumiem, że md5 to suma kontrolna, czy dobrze się wszystko ciągnęło. Ale jak wykorzystać idx i sha1.asc? :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisales o ruterq, oczywiscie ruterek przydzieli IP (na dodatek prawidlowe) wiec bedziesz musial tylko podac IP wihihindowsa, wypakować obrazy ale tak aby stworzyło sie drzewko jak na DVD, wypakowane obrazy nie moga byc tak:

/cd1

/cd1

/cd3

....

/cdx

tylko wypakuj 1CD potem zobacz jak wyglada drzewko na 2CD i uzupelnij o zawartosc, albo sciagnij DVD (pozycz) i zrob z niego, nic nie bedziesz musial wtedy kombinowac, do czego sa dodatkowe pliki nie wiem, poza tymi co sam wiesz.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi