Skocz do zawartości
goldenSo

Neostrada 512, Dzielenie

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wyzbyć się mojego kiczowatego Lana i zamontować sieć opartą na Neo512. Powinna ona obsługiwać 2 komputery, które dzieli od siebie piętro i 2 ściany. Nie wiem co wyjdzie lepiej Wi-Fi, czy kabelek. Z tego co wiem modemy z TP te za 1,22zł nie mają normalnego kabelka, tylko USB, czyli zwykły router nie wystarczy chyba, musiałbym się szarpnąć na coś z wbudowanym modemem ADSL (zależy mi na przekierowaniu portów do p2p). Z tego co wiem to D-LINK oferuje ładne Modem/Router'y za około 200zł, ale mają one tylko 1 wyjście rj45, czyli musiałbym się posłużyć dodatkowym switchem? Jeżeli chodzi o Wi-Fi to wiem tyle że musiałbym mieć router z antenką, + chyba 2 sieciówki. W takim wypadku postawiłbym router obok telefonu(bezprzewodowy, łapie sygnał w całym domu) i chyba nie byłoby problemów z sygnałem? Możecie polecić jakieś modele, producentów w obu wypadkach? Aha, czy w przypadku Wi-Fi nie będe świecić w nocy? Oraz czy moje głośniki nie będą pierdzieć (Logitechy X-530, pierdzą jak tel. komórkowy zmienia antene, łapie sygnał itd.)

Z góry dzięki

Aha, czy w przypadku budowania Wi-Fi musiałbym mieć antenkę? Czy wystarczą 2 karty + Router/AP

Jeszcze jedno, w przypadku Wi-Fi odległość wyniesie do jednego komputera, (strop) do drugiego drzwi :). Coraz bardziej podoba mi sie te Wi-Fi. Tylko odstrasza mnie test na benchmarku, przy 17 metrach i 3 ścianach pod kątem ma jakieś 5% transferu bazowego. Interesuje mnie to jak będzie z pingami, jeżeli ma być kicha to biore wiertarke w ręke.

Edytowane przez goldenSo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi