Skocz do zawartości
miramp

Scythe Katana Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Salva zamilkl :?

dwojeczka 1.2 :rolleyes:

No wlasnie. A ja po tym co sie naczytalem o Ninji zastanawiam sie czy Katana wejdzie do budy :roll:.

A swoja droga witam w klubie, ja mam dwie jedyneczki - najslabsza i najmocniejsza ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salva zamilkl :?

Ano zamilkł, bo nie jestem w stanie podać Wam wymiernych temp. bo niestety udało mi się ukruszyć procka :mur: :cry:

PS. salv bez a na końcu ;)

Edytowane przez saLv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano zamilkł, bo nie jestem w stanie podać Wam wymiernych temp. bo niestety udało mi się ukruszyć procka :mur: :cry:

PS. salv bez a na końcu ;)

przy zakladaniu Katany?

wspolczuje

a powiedz jak na tej plycie wchodzi katana, zostaje jakas odleglos od gornej krawedzi plyty. chodzi mi o to czy mi sie zmiesci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie między płytą a zasilaczem jest jakieś 2 góra 2,5 cm wolnej przestrzeni, a po założeniu Katany pozostaje jakiś 1 cm w miejscu gdzie Katana jest najbardziej zbliżona do zasilacza.

A procka ukruszyłem przy zakładaniu Katany, ale tylko i wyłącznie przez własną głupotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamierzam kupić na allegro katane, waham się między wersją AL (katana + wysyłka ~ 95 zł) czy wersja CU (~ 130 zł z przesyłką). Katana miała by chłodzić Semprona 2800 na s. 754 podkręconego powiedzmy na 2,5 GHz. Czy katana Al wystarczyła by do tego procka ? bo troche szkoda mi dokładac 35 zł za kilka stopni C. Co o tym sądzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mialbym prosbe do jednego z posiadaczy katany o zmierzenie odleglosci jaka jest potzrebna aby zmiescila sie ona w budzie, szczegoly na rysunku,chodiz o odleglosc od miejsca gdzie konczy sie socket

post-104019-1149793931_thumb.jpg

Edytowane przez Davem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mialbym prosbe do jednego z posiadaczy katany o zmierzenie odleglosci jaka jest potzrebna aby zmiescila sie ona w budzie, szczegoly na rysunku,chodiz o odleglosc od miejsca gdzie konczy sie socket

post-104019-1149793931_thumb.jpg

Dopiero wróciłem z uczelni więc dzisiaj najpóźniej jutro do południa podam wymiary!

Dodam od siebie że w budzie siemens Scenic 800 i płycie NF7-s bez problemu mieści się Katana!

Pozdro

Update:

Ta odległość wynosi 4cm+-2mm licząc od końca miedzianej podstawki :)

Edytowane przez D2mian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Katanę CU do Celerona D 3.06 GHz. Oczywiście z prockiem miałem oryginalne boxowe chłodzenie, które działało przez chyba 2 miesiące. Niestety hałas (wyraźnie słyszalny przez zamkniętą budę) jak i wysokie temperatury w spoczynku (dużo siedzę w necie i oglądam conieco filmy wieczorem) zmusiły mnie do szukania czegoś lepszego. Myślałem chyba z 2 tygodnie nad tym co kupić. W końcu do wyboru pozostały mi Arctic Cooling Frezer 7 Pro albo Katana Al. Różnica w cenie ok 30 zł. Czytając testy wpadły mi w oko narzekania na jakość wykonania AC Frezer 7 Pro. Z kolei jakość Katany była zwykle chwalona. W przypływie dobrgo chumoru i gotówki kupiłem Katanę Cu za 109 zł :rolleyes:

Montaż na platformie LGA775 to trochę jednak udręka. Pomoc żony nieodzowna. Po uruchomieniu kompa CISZA ! Wentyl skręcony na minimum i 775 obrotów. Temperatura w spoczynku to 27* - 29* (box 37*-40*). W stresie 1,5h COD2 36* - 41* (box dochodził do 55* czasem nawet do 59*). Po prostu pełne zadowolenie. Obroty w strsie wzrastają do ok 1200 - 1350 i jest dalej cicho.

Aktualnie wyciskam z CelkaD conieco i bez problemu utrzymuję stabilne 4.09 GHz przy stresie 45* - 48*. Buda chłodzona przez wentyle: 2x80mm (wylot z tyłu), 1x120mm (wlot z boku koło HDD) i wentyl w zasilaczu 120 mm. Wentylki na 5V.

Nie próbowałem żadnego innego chłodzenia procka ale polecam Katanę każdemu kto lubi ciszę, wydajność i jakość.

Małe OT.

Szukam czegoś cichego i w miarę płaskiego na chipset (nf4). Aktualnie mam oryginalny radiator i temperatuę na nim 62.4* (profesjonalny termometr z pracy - na podczerwień). Musi być to coś niskiego - w trybie SLI zachaczyłaby o niego karta graficzna. Max wysokośc to jakieś 24 mm. Myślę, że raczej coś z wentylatorem.

Edytowane przez anx239

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest sens kupna katany miedzianej na semprona 2400+ ?

obecnie mam spire whisperrock IV i troche jestem przerazony temperaturami (31-60) :/

Imho nie za drogo wychodzi, a uzywanego pentagrama czy zalmana 7000 mozna miec za grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminiowa 80 Cu 110 na allegro pentaki sa kolo 55 za AlCu , uzywanego zalmana 7000AlCu mozna za 40 zeta wyrwac. Chociaz inna sprawa, ze to chyba raczej brak wentylacji w budzie bo na takim whisperze to mialem palomino i do 60 stopni nie dochodzil :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety musze sobie darować katane bo mi sie nie zmieści(za wysoko socket na płycie). Pozostaje mi kupno ThermalRight Si-97 z jakimś fanderkiem.

Ja mam abita nf7-s i tam jest socket na samej górze!

Ile masz od końca mobo do zasilacza?

Napisz to powiem czy Ci się zmieści :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminiowa 80 Cu 110 na allegro pentaki sa kolo 55 za AlCu , uzywanego zalmana 7000AlCu mozna za 40 zeta wyrwac. Chociaz inna sprawa, ze to chyba raczej brak wentylacji w budzie bo na takim whisperze to mialem palomino i do 60 stopni nie dochodzil :D

u mnie proc sie grzeje do ponad 60 stopni na fabrycznych ustawieniach, a jak podkrece to sie komp resetuje (asus B) )

no ale jak pentagrama brac to chyba pelne cu - 80PLN = katana al :/

cos musze zmienic, sklonny bardziej jestem do katany ale czy jest sens pchac 80 zl w chlodzenie ? w sumie takie chlodzenie kupuje sie raz...tak wlasnie mysle czy nie lepiej kupic sobie Cu na "zapas". kto wie moze niedlugo wpadnie troche zielonych i sie platforme zmieni ? szkoda ze w Al nie ma regulacji obrotow, trzeba bedzie cos samemu sklepac :/ ale chyba jak sie wiatrak pusci na 5v to dobrze schlodzi proca nawet podkreconego ? w koncu to Socket A ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz tam cooler na pewno dobrze zamocowany, przesmarowany odpowiednia jakas sensowna pasta, i przynajmniej jeden dwa wentyle w budzie?

A co do inwestowania jesli wiesz, ze twoj nastepny komputer bedzie na 939 albo 775 to kupno katany jest jakims rozwiazaniem. No i jesli juz to warto odzalowac te 40 wiecej i brac Cu.

Acha no i proce na socket A sa cieplejsze od a64 wiekszy proces technologiczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz tam cooler na pewno dobrze zamocowany, przesmarowany odpowiednia jakas sensowna pasta, i przynajmniej jeden dwa wentyle w budzie?

nie no po prostu ten cooler wymieka przy podkrecaniu. ale jeszcze sprobuje przesmarowac pasta arctic silver i wypolerowac, dobrze by bylo gdybym zbil kilka stopni to wtedy sie lepiej sprzeda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem na allegro katane Al, wszystko by bylo pieknie gdyby sprzedawca nie zrobił mi prezentu...

.... dostalem Cu :D ogolnie nie mam nic przeciwko, ale ....

takie mam pytanie, nie wyrwie mi to socketa A ?, wkoncu to troche waży. czasami zdarza mi sie kopnac przypadkowo obudowe;p

plytka nf7,dzury montazowe są, ale raczej tam nie ma mozliwosci ich wykorzystawania, chyba ze sie myle ...

jakies sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi