Skocz do zawartości
AMDPRO

Update Bios !?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Niewiem czy to odpowiednie miejsce na ten temat ale mysle ze tak xD

Wiec tak mam taki problem mam ASUS A7V880 plyte i niemam w niej opcji Zmieniania FSb.. :( jest AI overclock i Multiplay no i oczywiscie zmienie napiecia.. Ale FSb niema :/ I pomyslalem nad update bios lecz wiele osob mnie ostrzegalo ze to niebezpieczne i niemam tego robic ze moge se zwalic plyte i wogle.. A jak jest naprawde tego chcialbym sie dowiedziec a niechce mi sie placic w serwisie 100 zeta oO

Prosze o pomoc , z gory dziekuje za szybka odpowiedz :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę się nie zgodzic z kolegą powyżej. Oczywiście ze update jest bezpieczne. Pod warunkiem , że masz co nieco wiedzy na ten temat. Ale to akurat odnosi sie do każdego "mieszania" w kompie - bez wiedzy ani rusz he. Wg mnie wbrew powszechnemu mniemaniu, ze UPSior jest niezbedny to wcale tak nie jest. Odpowiedz sobie na pytanie - jak często w ostatnich latach (bierz tu pod uwagę oczywiście siły natury, czyli podczas burzy lub silnych wiatrów bedziesz musiał uzyć UPSa) odłączono Ci prąd lub zaszły skoki napiecia ? Czy ryzyko jest aż tak duże ? Wątpię :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie boisz to oddaj do serwisu. 100 zl to niewielka cena za spokoj :lol:

Update biosu trwa moment, szansa ze Ci sie trafi zanik napiecia jest znikoma. Robilem to dziesiatki razy, UPSa nie mam (niestety)

Witam.No dokladnie do update-u biosa ups to nie koniecznosc ja tez juz ich troche robilem i nigdy prądu mi nie zabraklo nawet jak w soobote wszyscy na Wsi właczyli spawarki a światłko migalo jak na disco :) hehe. No moze raz mi sie zdarzylo ze sie nie udalo ale to kumpel przypadkiem kopnął w kabel od kompa :) i mial power off. A wogole bez ups-a jest lepiej pare sekund strachu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest na asusie , ale gigabyte ma np ukryte zakladki , ktore uruchamia sie poprzez wcisniecie ctrl+F1 w glownym menu biosu .

A co do flashu biosu to jest jak najbardziej bezpieczny , ja kiedys nawet musialem flashowac mobo na uwalonym flopie (czytal kiedy chcial) i udalo sie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100zł ? za ugrade biosa ? w którym mieście są takie stawki i są na to klienci ? zaraz się przeprowadzam ;) 30zł - 50zł max tyle można za to skasować.

Moja propozycja dla Ciebie (opcja dla leniucha) sciągnij sobie i zainstaluj aplikacje ASUS Update V7.04.01 Install Program for Windows 2000/XP/2003 & for Windows 64bit XP/2003 (podejrzewam że używasz któregoś z tych systemów) z tego adresu:

http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us

motheboard

utility

tools

za pomocą tego programu możesz zrobić upgrade z poziomu windows, wiem, dla wielu "fachowców" nie do przyjecia ;) ale osobiście korzystam z tej aplikacji (jak niemam fdd w zestawie i nie chce mi sie zapinać) i jak na razie 100% skuteczności a troche się już tego przerobiło. Plus jest taki że nie machniesz się w wersji biosa, minus wiadomo jak to jest z windowsem, nigdy nic nie wiadomo ;P osobiście robie to na "czystym" systemie instal + stery + upgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100zł ? za ugrade biosa ? w którym mieście są takie stawki i są na to klienci ? zaraz się przeprowadzam ;) 30zł - 50zł max tyle można za to skasować.

Moja propozycja dla Ciebie (opcja dla leniucha) sciągnij sobie i zainstaluj aplikacje ASUS Update V7.04.01 Install Program for Windows 2000/XP/2003 & for Windows 64bit XP/2003 (podejrzewam że używasz któregoś z tych systemów) z tego adresu:

http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us

motheboard

utility

tools

za pomocą tego programu możesz zrobić upgrade z poziomu windows, wiem, dla wielu "fachowców" nie do przyjecia ;) ale osobiście korzystam z tej aplikacji (jak niemam fdd w zestawie i nie chce mi sie zapinać) i jak na razie 100% skuteczności a troche się już tego przerobiło. Plus jest taki że nie machniesz się w wersji biosa, minus wiadomo jak to jest z windowsem, nigdy nic nie wiadomo ;P osobiście robie to na "czystym" systemie instal + stery + upgrade.

Hmm tylko czy przrz windows to jest 100 % bezpieczne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg lol ale ze mnie newb jest xD thx jestem twoim dluznikiem :)

Hmm ale szkoda ze mam ustawione na defeaut na 166 a moge max do 230 podajze.. Ale to i tak niezle bo moge podkrecic do 3200+ a jak kupie nowe chlodzenie to podkrece bo tera troche wysoka temp :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol.. w dzisiejszych czasach update jest bezpieczny... a na dodatek prostrzy.. bo w wiekszosci nowych plyt update biosu robi sie z poziomu windowsa.. wiec ja nie widze czemu ma byc niebezpieczny... wylaczasz wszystkie aplikacje ktore Ci dzialaja w tle... i dzialasz.. chyba ze mieszkasz na jakims za pzeproszeniem zadu*iu gdzie prad ledwo dochodzi i co chwile masz spadki napiec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zflashować bios z pendrive? (chodzi mi akurat o grafę) Bo mam padniętą stację dyskietek i nie mam jak zrobić startowej. Skąd można ściągnąć pliki, które mają być na dyskietce startowej? W necie są same programy co wgrywają te pliki na dyskietke i u mnie nie chodzą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi