Skocz do zawartości
Makonar

GA-7VRXP, 1700+, podkręcanie i Vcore.

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie zmieniłem mnożnik na moim Athlonie na 12.5. Wystartował bez problemów, i działa, ale GB monitor pokazuje VCore 1.630 - 1.640 V! Strasznie dużo, czy GB zawsze automatycznie zwiększa Vcore?

Mam bios F11, może nowy coś tu pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Na 1700+ zarówno w biosie i w monitorze pokazuje 1.520 więc nieco wyższe... czyli zasilacz raczej w porządku, tu po prostu samoczynnie przeskakuje na wyższy Vcore....

Z tego co mi wiadomo to nie zawsze zasilacz zawyża napięcia, tylko duży wpływ ma tu teżpłyta główna...

Prawie wszystkie shuttle (mowa tu o ak31 i 32) powodują zawyżanie napięcia na procku o 0,03V...

A w domu na solteku drv4 z rubikonem 300W, który przy niekręconym tb1,2 ledwo daje radę napięcie na cpu jest zawyżane 0 0,09V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po kłopocie. Szybki flash biosu i mam F12, a wraz z nim zdjęty Vcore patch dla T-Breda powyżej 2000+ (info z GB).

Temperatura zwiększyła się o 1C w stosunku do 1700+, a Vcore jest i w biosie i w monitorze 1.520 :)) Takie podkręcanie to ja rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, moja radość trwała krótko, bo 1.520 na Vcore to za mało dla Antka 1700@2000+, niestety zwiecha + restart i tu zaczęły się schody:

Vcore znowu pojawiło się zarówno w biosie i w windzie 1.648, i nie da się go w żaden sposób zmieniać (+5%, +10% nic nie daje, wciąż pokazuje tyle samo).

Dodatkowo jak dałem mnożnik na 10.5 (1600+) Vcore również wskoczył na 1.64, a w windzie przy odpalaniu programu monitorującego przez sekunde był 1.260 a potem wskoczył na 1.520 :(

Czy mogę zasięgnąć info od jakiegoś posiadacza mojej płyty, czy u niego są te samy zabawy z Vcore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Na 1700+ zarówno w biosie i w monitorze pokazuje 1.520 więc nieco wyższe... czyli zasilacz raczej w porządku, tu po prostu samoczynnie przeskakuje na wyższy Vcore....

Z tego co mi wiadomo to nie zawsze zasilacz zawyża napięcia, tylko duży wpływ ma tu teżpłyta główna...

Prawie wszystkie shuttle (mowa tu o ak31 i 32) powodują zawyżanie napięcia na procku o 0,03V...

A w domu na solteku drv4 z rubikonem 300W, który przy niekręconym tb1,2 ledwo daje radę napięcie na cpu jest zawyżane 0 0,09V.

A poruszajac taki inny temacik dotyczacy shuttla, czy ak 37 tez tak robi, bo chce zrobic z 2000+ cos ciekawszego:) wiec nie chcialbym sie w ch... zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...