Skocz do zawartości
tony_tr

Ile Prądu Ciągnie Pcet

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zasilacz taki jak w opisie, i ciekawi mnie czy mowi on prawdę. W spoczynku czyli nie grając w gry lecz serfując np po internecie, wyświetla mi średnio 75W 80W Czy jest to prawdą że tyle ciągnie? W grach po podkręceniu karty i proca max 160W wyświetla. (Nie wliczam tu monitora glosników itp, chodzi mi jedynie o samą skrzynke) Prosze o odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam ten topic:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...33;entry1876767 - zrob testy z licznikiem jesli masz taka mozliwosc

imho wskazania troche zanizone, dodalbym 40w do tych wartosci. Taka prawda - nasze pcty to nie czajniki elektryczne.

Edytowane przez SlowsilVa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zle pokazuje podczas maxymalnego obciazenia twoj sprzet bedzie brał troche ponad 300W.

Chyba jednak nie, nie strzelaj.

Mój A64@3200+ 9800pro 1gb ram, dysk i 2 napedy pobiera pod obciazeniem superpi 202W mocy (bez monitora). Mierzone licznikiem na klatce (czyli mam pewność że dobrze). Przy taktowaniach standardowych w idle 152W.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wkleję tu swój post z innego tematu, żeby pokazać jak się ma jscustompcs do rzeczywistości:

Athlon64 s754 @ 2200mhz @ 1.5V

MSI K8N Neo-FSR

2x512 Hynix D43 @ 490mhz

Sapphire 9800pro@XT z pentagramem xc-80

1 dysk Hitachi 160GB Sata2

tuner tv winfasta

Nagrywarka DVD Pioneer DVR-109

Napęd DVD LiteOn

dyskietki

Freezer na procu

3 Arctic Fany w budzie w tym jeden świecący

Tagan 380W U01

Podłączone: myszka Intellimouse Explorer 3.0, drukarka HP 3820, klawa, kierownica, czytnik kart, modem na usb

Monitor wyłączony.

Wg. www.jscustompcs.com jakieś 331W, a w rzeczywistości...

Podkręcony j.w., obciążony SuperPi:

202W

Podkręcony j.w., Idle w Windowsie:

160W

Taktowania standardowe, obciążony SuperPi:

175W

Taktowania standardowe, Idle w Windowsie:

152W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie zaskoczyliscie, oczywiscie pozytywnie teraz nie bedzie w domu argumentu ze komp zuzywa duzo pradu bo 160W to jest nic przy np czajniku elektrycznym 2000W.

Tylko przez ile czasu masz włączonego kompa a przez ile czajnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czesto mam wlaczony komp 24h przez 3-5 dni pod rzad. Oczywiscie wiekszosc czasu chodzi bez monitora. Bede musial sobie zmierzyc ile ciagnie ale strzelam ze gdzies ok 140-150 W (bez monitora) W kazdym razie rachunki za prad od tego czasu zanim zaczalem zostawiac wlaczony po 24 h wzrosly o jakies 20-30 PLN. Wiec to wcale nie tak malo. Ciekawe ile by wyszlo na koncu miesiaca gdyby komp byl wlaczony 30 dni przez 24h :D

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi