Skocz do zawartości
hpx4000

Athlon 64 Vs Turion 64

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wymianą procesora Turion 64 ML-28 (1.6/512/754) na procesor Athlon 64 2800+ (1.8/512/754). Stąd też mam kilka pytań, czy athlon za względu na wyższy takt będzie szybszy czy ze względu na brak SSE3 i inną technologie produkcji (130nm SOI) będzie wolniejszy? Turion działa w zakresie 0.825v do 1.5v. Athlon działa na sztywno z napięciem 1.5v, tyle tylko że Turion wytwarza 35W ciepłą a Athlon 89W. Jakie są szanse że Athlonowi da się obniżyć stabilnie napięcie do powiedzmy 1.2v? Z tego ca zauważyłem Turion ma odblokowany mnożnik (na komputerze stacjonarnym w biosie mnożnik było można ustawić od 1x do 20x) i wedle opisów te procesory mają duży potencjał w OC.

Czy widzicie sens stosowania jego w komputerze stacjonarnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zostawił turiona i gopodkręcił..w najgorszm przypadku do 1800mhz(czyli def A64: :P ) a na pewno wecej....

No tak, ale w komputerze w którym siedzi Turion nic nie podkręcę bo to laptop…

Dlatego do laptopa chciałbym wsadzić coś mocniejszego (chwilowo omijamy problem z grzaniem się) a Turiona włożyć do desktopa gdzie mógłby się wykazać (jego właściwości do OC przewyższają Athlona 64)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi jak już będzie w desktopie;) ale nie wiem czy ten laptop przetrzyma tak dużego wydzielania ciepła...

Też nie wiem, ale gdyby dał sobie obniżyć napięcie to przynajmniej były by jakieś szanse. Chwilowo była by to różnica 50W a to sporo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi