Skocz do zawartości
biel

Bfg Geforce™ 6800 Gt Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy post na forum ale jestem tu gosciem juz od pewnego czasu ;) Z uwagi ze widze tu osoby b. kompetentne zwroce sie do was z prosba o rade.

Naszla mnie ostatni ochota na wyciszenie mojego sprzetu. Poniewaz przez wieksza czesc dnia jest wlaczony, czlowiek probuje sie uczyc, cos innego robic a tu cos mu szumi...W sumie to dokonczenie wyciszania ktore zaczalem w momencie skladania mojego zestawu 2 lata temu, najwyzsza pora dokonczyc ;)

Moze najpierw jak wygladaja elementy kt. produkuja halas.

Obudowa - Antec Super Lanboy - 2 wiatraczki na obudowie - bezglosne (tzn halas nieprzeszkadzajacy ;) )

Procek - Athlon XP 3200 + Arctic Cooling - Copper Lite - niedawno zmienilem chlodzenie procka i teraz jest bardzo cichutki

Plyta glowna - ma tylko radiator wiec nie ma problemu

Zasilanie - Antec TruePower 430W - absolutnie bezglosny sprzet

HDD - 2 x Seagate Barracuda - cisza

no i wreszcie...

Grafa - BFG GeForce 6800 GT OC 256MB - karta super ale na tle reszty kompa zbyt glosno pracuje. Link do producenta

I tu pojawia sie moje pytanie - co musze kupic by ladnie wyciszyc ta karte graficzna bez utraty jej wydajnosci. Dodam ze ja nie bawie sie w podkrecanie ani inne tego typu zachowania - nie znam sie na tym :) Potrzebuje chlodzenia ktore zapewnie mi cicha i wydajna zabawe z ta karta. Dodam jeszcze ze byla ona troche krecona ale fabrycznie, przez producenta - ale w niewielkim zakresie.

Ze swojej strony zrobilem male poszukiwania i moja uwage zwrocil model Arctic Cooling - NV Silencer 5 (Rev. 3). Czy to dobry wybor czy jest cos lepszego w tym przedzialem cenowym? Czy bedzie dobrze dzialal z moim modelem karty?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz sa i pasywniaki na 6800Gt (vide Gigabyte) ale na taka karte to masakra zakładac ;| be temperaturka raz dwa do 90 C potrafi dobić a o OC to juz wogole zapomniec bedziesz musial - wspomniany Accelero x1 to chyba najsensowniejszy wynalazek, a co Silencera to jest faktycznie cichy ale poczekałbym na X1.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to masz caly temat o 6800XX 1986096[/snapback]

No wiesz sa i pasywniaki na 6800Gt (vide Gigabyte) ale na taka karte to masakra zakładac ;| be temperaturka raz dwa do 90 C potrafi dobić a o OC to juz wogole zapomniec bedziesz musial - wspomniany Accelero x1 to chyba najsensowniejszy wynalazek, a co Silencera to jest faktycznie cichy ale poczekałbym na X1.
Oki, czyli zostaly mi te dwa do wyboru. Accelero jest cichszy i wydajniejszy ale za Silencerem (wg mnie) przemawia DHES, cale cieplo wylatuje poza obudowe i nie grzeje mi pudla. Wydaje mi sie to duza zaleta i nie wiem czy nie jest wieksza niz ta drobna roznica w glosnosci (Accelero - 0.4 sone, Silencer 0.9 sone (wg. producenta)).

Uzywa ktos z was moze karty z DHES'em? To bajer czy naprawde dziala? Gdyby nie to od razu decydowalbym sie na Accelero...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co, nikt mi nie podpowie ostatecznie? Czy DHES jest na tyle dobry czy raczej Accelero i wiecej ciepla w srodku? Sam nie wiem, potrzebuje porady specjalisty! Ma ktos jakies doswiadczenia z silencerem?

p.s.

za wszystkie dotychczasowe rady dziekuje bardzo, ograniczyly wybor do 2 modeli. Potrzebna tylko kropka nad i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki, dzieki za wszystkie rady. Czekam na premiere Accelero i wtedy ostatecznie zdecyduje, choc bede sie chyba do niego sklanial...

Dzieki jeszcze raz pozdrawiam.

p.s.

jakby ktos chcial jeszcze cos dopisac to niech sie nie krepuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi