Skocz do zawartości
matts78

Konflikt Athlona Xp ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem niedawno płyte główna MSI KT3 Ultra2-R(MS-6380E)

wraz z procesorem AMD Athlon XP 2000+. W domu po złożeniu

częsci okazało sie ze sprzęt nie działa gdy FSB jest ustawione na

133MHz a dokładnie zadne gry ani benchmarki nie działaja. A nawet

wiecej przy tym ustawieniu WIN2K nie instaluje się(w pewnym momencie

wyskakuje informacja na niebieskim tle i nastepuje zawieszenie). Przy FSB ustawionym na 100MHz ("defaults" wg Biosu) cały sprzęt hula bez

problemowo). Myslałem ze to moze wina DDR ale byłem w sklepie gdzie zakupiłem pamięć, wymieniłem na inna kosc 333MHz, potem na 266MHz i dalej to samo.

Mam karte graficzna Ati Radeon 9000Pro 64MB DDR, no i w/w sprzęt.

Proszę o podpowiedzi!!!

Z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idz do sklepu i niech tam ci poskładaj i oni sie martwia moze płyta jebnieta

Ewentualnie masz zasilacz do d... i nie jest w stanie pociągnąć sprzętu na 133, który notabene zużywa trochę więcej prądu niż na 100...

Sprawdź na innej zasiłce i opisz co się dzieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idz do sklepu i niech tam ci poskładaj i oni sie martwia moze płyta jebnieta

Ewentualnie masz zasilacz do d... i nie jest w stanie pociągnąć sprzętu na 133, który notabene zużywa trochę więcej prądu niż na 100...

Sprawdź na innej zasiłce i opisz co się dzieje...

Popieram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według mnie to płyta, samego proca możesz sprawdzić u kogoś znajomego, ale i tak obstaje za płytą,- szwagier ma identyko zestaw i wszystko mu działa bez problemu i za pierwszym razem, a zasilacz 300W spoko starczy, no chyba że masz coś z napięciem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A magistrale 133 ustawiłeś zworką czy w biosie? Ja mam uboższą wersję tej płyty i wiem, że na msi trzeba na płycie głównej przestawić zworkę na 133. Ty masz chyba ustawione na 100, dlatego widzi ci defaults 100. Spróbuj przestawić zworkę na 133 i napisz jaki jest efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to niepierwsza kt3 ktora ma problem z ddr'ami . kt4 tez co ktoras ma proiblem z ddr'ami i co w tym najsmiesniejsze to jak wsadzisz 133'jki to zniknie problem ja z reka na sercu dwa razy bylem swiadkiem gdzie raz kt4 niewstawala na ddr'ach a drugi przy kt3 , wal do zrodla i wymien. a co do zasilacza to nieprzesadzajcie ja przes jakis czas jechalem na zasilaniu 240 i nic mi sie niewalilo przy tym co ponizej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt ostatnio wszystko się na złe zasiłki zwala. A co do MSI to znajomu tak miał i pomogła wymiana Biosu ale niech to lepiej zrobi serwis bo jak coś nie pujdzie jak trzeba to oni za to będą odpowiadać a jak tobie coś nie wyjdzie to stracisz gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde na msi nie ma zadnej zworki, jest tylko opis na PCB jak ustawic zworki ale nic tam nie ma, bolce nie sa przylutowane w odpowiednich miejscach!!!!!!!!musialbys modowac plyte!!!!

I to co mowie jest pewne bo jak widac sam posiadam MSI i u mnie jest opis a nie ma zworek a ostatnio mialem do czynienia z MSI KT4 i tam tez jest opis ale nie ma zworek!!kurde na msi nie ma zadnej zworki, jest tylko opis na PCB jak ustawic zworki ale nic tam nie ma, bolce nie sa przylutowane w odpowiednich miejscach!!!!!!!!musialbys modowac plyte!!!!

I to co mowie jest pewne bo jak widac sam posiadam MSI i u mnie jest opis a nie ma zworek a ostatnio mialem do czynienia z MSI KT4 i tam tez jest opis ale nie ma zworek!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za podpowiedzi

Sprawdziłbym Ram-y 133Mhz ale ta płyta ich juz nie obsługuje,co do zasilacza wątpliwe bo brat ma PIV2.5GHz i mobo MSI oraz tą samą obudowe i wszystko mu chula bez zarzutu. Ze zworkami to chyba tez nie to bo nawet w inst. nie mam nic pokazanego. Jeszcze bede sprawdzał grafike jak nie to został mi serwis i brak kompa na jakis czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...