4fr0 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 zastanawiam się nad zakupem dysku 80GB, jakieś rady? jaki dysk w tej klasie jest najlepszy? moje mobo ---> GIGABYTE GA-K8NSC 939. Zastanawiałem się nad seagatem sata z NCQ, ale nie wiem czy będzie działać z moją płytką. Proszę o rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matol66 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ja osobiscie polecam Maxtor DaimondMax 10 8Cache + SATA2 + NCQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 zastanawiam się nad zakupem dysku 80GB, jakieś rady? jaki dysk w tej klasie jest najlepszy? moje mobo ---> GIGABYTE GA-K8NSC 939. Zastanawiałem się nad seagatem sata z NCQ, ale nie wiem czy będzie działać z moją płytką. Proszę o rady.Moja rada jest tak zebys wzial minimum dysk 160 GB np Seagate 7200.9 Sata2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ja ze swej strony polecę Samsunga 80Gb 7200rpm 8mb cache tyle, że na s-ata2 z ncq. Posiadam taki (tyle, że na p-ata i bez ncq) i sprawuje się bardzo dobrze, coprawda jest ciut głośniejszy niż po zakupie (ale to trza być takim zeschizowanym człekiem jak ja, który przy dźwięku fan'ów i muzyki słyszy i czuje pracę dysku(odróżniam drżenie biurka wywołane hdd od sub'a :)). Tak pozatym to dysk bdb, nie sprawia problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ja polece Segate 80GB i Samsung SP 80GB Ale również radze do zbierać i kupić przynajmniej 160GB bo 80GB jest nie opłacalne w tych czasach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4fr0 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Moje mobo ma sata1, a nie planuje jej zmiany w najblizszej przyszlosci, wiec mysle ze sata2 odpada, bo jest drozsze a ja mam ograniczone fundusze (w sumie to chyba niewielka jest roznica miedzy sata1 i sata2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Jak Sata I to też polece Samsunga albo Segate 80GB :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 A ja polecę WD Caviar 80GB SATA WD080J (coś takiego) - te dyski wyprodukowane po grudniu 2005 są dyskami SATA2 - było info na stronie WD. Są bardzo ciche nie grzeją się i są szybkie - naprawdę. Ja zamierzam spiąć 2 takie w RAID0! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Seagate 7200.9 80GB. @4fr0 Nie wiem czy zauważyłes, ale ceny dysków na sata2 nie róznia sie prawie wogóle od sata1. Albo jesli sie róznia to kilka zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzey83 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Ja tez mam pytanie do kogos kompetentnego. Mam plyte Abit NF7-S i chce wziac dysk Seagate 160GB sATA, ale juz go nigdzie nie widze. W takim razie co lepiej kupic? Seagate 160GB ATA, czy moze Samsung 160GB sATA II. Moja plyta nie obsluguje sATA II, ale gzies mi sie o uszy obilo ze mozna zworke przestawic i bedzie dzialal ten Samsung. Nie jestem za bardzo przekonany do Samsung-ow chociaz mam jednego juz od 5 lat. Czekam na propozycje. Aha. Nie bede kupowal przez internet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4fr0 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) @torque8 no w sumie masz rację, ale zdecydowałem się na seagate'a sata1 z ncq, bo dali mi 36miesiecy gwarancji :D mam nadzieje że dobry wybór :D Dokładnie taki jak ten, (tylko w innym sklepie) http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...tid=4&grupa=363 Edytowane 6 Marca 2006 przez 4fr0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Nie opłaca sie go kupować!! Szczególnie ze 7200.9 jest TANSZY!!!! a do tego 7 nie ma startu do niego pod wzgledem wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 nie lepiej dac te 7 dych wiecej i miec 160gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 nie lepiej dac te 7 dych wiecej i miec 160gb ?Tez zwrocilem na to uwage, zakup 80 Gb dysku dzisiaj jest bardzo nieoplacalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4fr0 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 ok, to jaki 160GB polecacie??? bo zaczynam się poważnie nad tym zastanawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 ok, to jaki 160GB polecacie??? bo zaczynam się poważnie nad tym zastanawiać W sumie dwoch kandydatow mam : Seagate 7200.9 160 GB SATAII Samsung 160JJ 160 GB SATAII Oba dobre ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Podobno seagate lepszy bo ma gęstszy zapis, jeden talerz a nie dwa tak jak samsung. Mam nadzieje że niczego nie pokręciłem :huh: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Podobno seagate lepszy bo ma gęstszy zapis, jeden talerz a nie dwa tak jak samsung. Mam nadzieje że niczego nie pokręciłem :huh: :blink:Seagate ma jeden talerz - fakt, dysk jest szybki ale bez rewelacji - 5 lat gwarancji. Samsung wydaje sie byc lepszy - ogolnie jest tendencja, ze wyrosl on na lidera w jakosci dyskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4fr0 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) wiem, że sata jest kompatybilna w dół, ale czy nie będzie żadnych problemów z moją płytą (ma sata1) i tym samsungiem 160hdjj? przed chwila wyczytalem ze ten samsung ma transfer wewn 110mb, a seagate cos kolo 90. Znaczaca roznica, a ceny takie same. <_< Edytowane 6 Marca 2006 przez 4fr0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 wiem, że sata jest kompatybilna w dół, ale czy nie będzie żadnych problemów z moją płytą (ma sata1) i tym samsungiem 160hdjj? przed chwila wyczytalem ze ten samsung ma transfer wewn 110mb, a seagate cos kolo 90. Znaczaca roznica, a ceny takie same. <_< Nie powinno byc zadnych problemow - poszukaj na forum - ale nie wydaje mi sie zeby cosik bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...