Skocz do zawartości
rzeznia22

300 Watt Czy Za Mało?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wczoraj złożyłem kompa

nawet nic nie podkręcałem, ale zauważyłem że czasem komp sie niechce włączyć, tzn, wszystko sie włącza tylko monitor sie nie uruchamia...

Podejrzewam że jest to zasłaby zasilacz (Modecom 300 WATT)

Nie mam dużo bajerów podłączonych (CD-ROM, HDD)

czy to wina tego zasilacza??

Aha, płyta główna to GA-8N-SLI, Pentium 4 2,66 Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś maiłem to samo na tym samym zasilaczu (z konfigiem podanym na dole czyli dość prądozernym) i okazało się że wtyczka ATX na płycie nie była dociśnięta :]

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz mu tak poradzisz to normalnie się do ciebie przejadę. Patrz podpis i się naucz.

po pierwsze nie każdy ma miernik

po drugie nie chodzi o dokładną wartość napięć tylko o wahania (u mnie w przypadku nie do końca wciśniętej wtyczki ATX napięcie na linii 12V skakało cały czas między 12,012 a 12,608 i po jakiś kilku min komp się wyłączył po czym raz się uruchamiał a raz nie, a po wyczyszczeniu i dociśnięciu pokazywało już cały czas 12,208)

po trzecie bios wcale tak do końca nie pokazuje złych wartości wystarczy w zależności od płyty wziąć odpowiednia poprawkę ) w przypadku mojej płyty: odczyty temperatury są zaniżane o ok. 5-7 C - odczyty napięć linii 12V są zawyżane o 0,4 V, linii 5V zaniżane o 0,06 - 0,08V, linii 3,3V trzymana jest poprawnie) :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, każdego stać na miernik, nawet taki za 20zł będzie lepszy niż program.

Po drugie, skoro program ma dużo gorszą dokładność to pomiar wahań będzie zupełnie niedokładny nie mówiąc już o tym, że wahania w rzeczywistości mogą nawet nie wystapić.

Jesli dalej nie rozumiesz to polecam szkołę specjalną. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi